Primavera 2022: Tame Impala doet The Beatles verbleken

Photo credit: Sergio Albert

Is Tame Impala beter dan The Beatles? Natuurlijk niet. Maar wat hij live doet met de psychedelische pop die zij voor het eerst op de wereld loslieten, daar kon de Britse band in de 60s alleen maar van dromen. Al is er zeker nog ruimte voor verbetering.

Toen wij Tame Impala in 2013 voor het eerst op Pukkelpop zagen (toen nog in de Marquee) waren we teleurgesteld. Kevin Parker en zijn band stonden de hele tijd stil, en de klank was zo wazig dat zelfs ‘Elephant’, op plaat een onweerstaanbare stamper, met moeite de eerste rijen in beweging kreeg. Bewegen doet Parker anno 2022 nog steeds weinig, bleek opnieuw op Primavera Sound in Barcelona – hij wiegt en wandelt wat over en weer, hij steekt al eens zijn armen in de lucht, maar dat is het zowat. Toch zetten zijn twee shows het publiek in lichterlaaie. Wat is er in die tien jaar veranderd?

Bij de release van zijn vorige plaat Currents vertelde Parker in interviews hoe hij tot zijn spijt had vastgesteld dat één van zijn songs op een bruiloft de hele dansvloer deed leeglopen. Dat kon niet de bedoeling zijn, en dus had hij besloten zijn muziek – die nog steeds heel vaak sterk aan de psychedelische periode van The Beatles doet denken, ook door Parkers Lennoneske stem – een dansbare draai te geven. De meeste mosterd daarvoor haalde hij bij de Franse house van eind jaren 90 – zo had ‘Let It Happen’ duidelijk naast ‘Music Sounds Better with You‘ van Stardust gelegen.

Met die plaat brak Tame Impala definitief door als headliner, en ook de podiumact werd daarop ingesteld. Niet met grote gebaren, maar met bedwelmende visuals, een enorme vliegende schotel met heel veel spots eraan en zelfs met lasers en confetti. Dat maakte zijn shows veel entertainender en zijn songs wedding party proof mission accomplished dus. Maar de vaak emotionele songs op Currents – geïnspireerd door het einde van Parker’s relatie met Melody Prochet van het zeer beluisterenswaardige project Melody's Echo Chamber – waren zo wel heel erg afgedreven van de psychrock waardoor hij zich oorspronkelijk liet inspireren.

Tame Impala © Sergio Albert

Zomertrip

Currents-songs als het nogal melige ‘Eventually’ en ‘The Less I Know the Better’ bleken ook op Primavera nog de meest anthemische, en werden naar het einde toe uit volle borst meegezongen. Gelukkig ging Parker op zijn laatste plaat The Slow Rush echter niet nog verder die kant uit, maar injecteerde hij opnieuw een flinke dosis psychedelica in zijn nog steeds erg dansbare sound. In een geestig filmpje aan het begin van het concert legde een dame in labojas uit dat het publiek zou deelnemen aan een experiment met het middel rushium. De effecten daarvan waren meteen duidelijk toen beeld en geluid vertraagden en vervormden, als in een collectieve trip.

Openers ‘One More Year’ and ‘Borderline’, beide van The Slow Rush, lieten een nieuwe synthese horen van de psychedelische pop waarmee Tame Impala begon en de stevige beats en housey pianoriffs die hij later adopteerde. De gitaren bleken in de nieuwe nummers definitief naar de achtergrond verdwenen – ze gingen enkel nog tekeer tijdens oudere nummers als ‘Mind Mischief’ en ‘Elephant’. Maar wij hadden alvast graag wat meer Slow Rush en wat minder Currents gehoord. Benieuwd of de songs van die laatste plaat de komende jaren hun sleutelpositie zullen behouden.

Same old setlist

Parker’s bindteksten bleken twee weekends na elkaar volstrekt inwisselbaar, en met uitzondering van de verrassende cover van ‘Last Nite’ van The Strokes in weekend 1 en de toevoeging van ‘Mind Mischief’ in weekend 2 was ook de setlist identiek. Je zou je bijna afvragen hoeveel controle de band live nog heeft over de gang van zaken op het podium: hoeveel muziek staat er op band, en hoe flexibel zijn de visuals? Maar de manier waarop Parker een interlude inlaste in ‘Runway, Houses, City, Clouds’ – omdat iemand in het publiek hulp nodig had – deed vermoeden dat dat nogal meevalt.

Ondanks het relatieve gebrek aan momenten die de shows echt uniek maken, en het feit dat Parker wel nooit echt een podiumbeest zal worden, waren dit weer twee heel geslaagde concerten. En met al hun kleurrijke visuals zagen ze er net uit zoals we ons graag voorstellen dat The Beatles ze zouden hebben gegeven in hun psychedelische periode, toen dit soort dingen technisch allemaal nog volstrekt onmogelijk waren. (Ze hadden het touren in die periode zelfs al compleet opgegeven.) Zou Paul McCartney daar niet af en toe een klein beetje jaloers op zijn? Kan iemand hem dat eens vragen?

Wat vond jij van Primavera Sound 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Primavera Sound 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2023

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 31 mei - 4 juni 2023
Line-up
Halsey
Pet Shop Boys
Calvin Harris
Tickets Kopen