Francofonie in de schijnwerpers in La Rochelle

Francofolies - Overview of the Main Stage
Francofolies – Overview of the Main Stage – Sébastien Martinez

Het Festileaks-team is op woensdag 13 juli afgereisd naar het festival les Francofolies de La Rochelle, aan de Atlantische kust. Om 5 dagen lang ondergedompeld te worden in de Franstalige muziek. Op het programma: Atypische optredens in een prachtige stad, met als uitsmijter het heerlijk zonnetje. Laten we eens terugblikken op de momenten die dit festival uniek maakt.

Een festival als geen ander

Les Francofolies is anders dan alle andere Franse of internationale festivals. De optredens vinden plaats in verschillende bestaande zalen. De mainstage is daarnaast een groot podium dat voor de gelegenheid opgezet is. Hier toont nieuw aanstormend talent maar ook de gerenommeerde artiesten waarom de Franstalige muziek zo populair is. Op het programma staan onder andere: Angèle, Clara Luciani, Mika en Barbara Pravi. De meeste van deze artiesten hebben Victoires de la Musique gewonnen, de prestigieuze titel die wordt toegekend aan Franstalige artiesten die worden bedankt voor het verrijken van de Franse muziek. 

Op het podium van Jean-Louis Foulquier vind je de meest grootste namen. Op deze stage staat iedere dag een ander Franstalig muziekgenre in de spotlight. Zo stond de eerste dag in het teken van Franse pop en rock met Mika en Calogero. Terwijl het de tweede dag plaats maakte voor Angèle en Juliette Armanet. Ook de rap wordt niet vergeten met Booba, SCH en Vald. Artiesten die in het thuisland onwijs populair zijn. Dit brede muzikale affiche brengt den diverste stroom van muziekfans op de been. Afhankelijk van de interesse is het mogelijk om elke zaal tegen een kleine vergoeding of gratis te bezoeken. 

Francofolies - Stage
Francofolies – Stage – Sébastien Martinez

Ongewone muzikale momenten

Les Francofolies bevindt zich op een plek met een rijke geschiedenis, in het hart van de vestingmuren van La Rochelle. Op de schermen ziet het podium er indrukwekkend uit. Al is het in het echt niet zo groot, wat een echte intiem moment met de artiesten mogelijk maakt. Het is onmogelijk dan ook om de vurige danspasjes van de grote Mika te missen. Die het publiek in een fractie van een seconde weet te veroveren, door zijn show te beginnen met “Lollipop”. Hier speelt hij zijn hits op zo’n bijzondere manier die je niet ergens anders gaat zien. Hij was ook al aanwezig in Musilac, en ook daar paste hij al zijn nummers aan de live-setting, om zijn optreden onvergetelijk te maken. 

Aan de andere kant betoverde Barbara Pravi, de grote vertegenwoordigster van Frankrijk op het Eurovisie Songfestival 2021, iedereen met haar liedjes. Vooral haar nieuwe single 365 scoorde goed. Dit als eerbetoon aan het ongelooflijke jaar met als hoogtepunt de hoge klassering op het Songfestival. De kans om haar te ontmoeten grepen wij met beide handen aan en wat was dit moment betoverend.  

Angèle bood het publiek een gelikte en Amerikaanse show, soms misschien een beetje te tam. Het geheel ziet er erg professioneel uit, maar wij missen wat ruimte voor improvisatie. Zo mist het gevoel wat we een week ervoor op Musilac wel hadden. Vóór haar trad Juliette Armanet op. De Franse zangeres heeft een ongekend succes behaald met haar lied ‘Le Dernier jour du Disco’. Dat zowel het Franse als het internationale publiek een hit was. Hier horen we de toffe combinatie van de taal van de schrijver Molière in combinatie met Spaans en Engels. 

Een festival met vele succesvolle versies

De Franstalige wereld heeft nog een mooie toekomst voor zich. Enkele weken eerder, in juni, vond in Montréal les Francofolies plaats, met een vergelijkbaar programma. Juliette Armanet, Barbara Pravi, Clara Luciani, waren hier ook van de partij. Het festival van Quebec is vergelijkbaar met dat van La Rochelle, met podia in het centrum van de stad. En ook in  België is er een versie te vinden: les Francofolies de Spa op 20 juli. Clara Luciani, Coeur de Pirate en Quentin Mosimann staan hier op het affiche die ongetwijfeld bijzondere optredens gaan neerzetten.

Het spelen op Les Francofolies, of dat nu in La Rochelle is of elders, is een teken van erkenning van de carrière binnen de Franstalige muziekwereld. Voor het internationale publiek is een bezoek aan een van deze festivals een garantie om kennis te maken met de schitterende Franstalige muziekcultuur. Zeker de moeite waard om een tripje te plannen naar Frankrijk in 2023! 

Francofolies - Overview of the Main Stage
Francofolies – Overview of the Main Stage – Sébastien Martinez