Kensington op Zwarte Cross 2022: band lijkt al afscheid te hebben genomen

Foto: Bart Heemskerk (Zwarte Cross 2022)

Op de zaterdag van Zwarte Cross 2022 was het de eer aan Kensington om het hoofdpodium af te sluiten. Volgende maand staan de mannen nog op Sziget. Voor Nederland was dit echter de één na laatste festivalshow van de band in de huidige bezetting. Bijzonder dus. Maar of het publiek dat ook zo heeft ervaren valt te betwijfelen.

Zanger Eloi Youssef stapt uit de band omdat het voor hem ‘creatief rond’ is. Zo komt er een einde aan zijn vijftien jaar durende carrière als zanger van Kensington. De band gaat op zoek naar een nieuwe zanger, maar neemt dit najaar eerst nog afscheid met een zestal (!) concerten in de Ziggo Dome. Hun show op Zwarte Cross is de laatste grote festivalshow die ze spelen.

Vliegende start

De show begint veelbelovend. De combi ‘Streets’ en ‘All For Nothing’ lijkt de toon te gaan zetten voor een ruim uur durende set vol meezingers. Maar die turbostart stopt eigenlijk nooit. Tracks volgen elkaar in rap tempo op en een moment om tussendoor te klappen is er nauwelijks. Alsof er iemand haast heeft.

Foto: Bart Heemskerk (Zwarte Cross 2022)

Dat gevoel wordt versterkt door het vrijwel volledig ontbreken van iedere vorm van interactie. Dat dit de één na laatste Nederlandse festivalshow van Kensington is, valt niet te merken. De band rept er met geen woord over en er wordt niks gezegd over het aankomende afscheid van Eloi. De vocale uitspattingen beperken zich tot een enkele ‘dankjewel!’ en een verzoek tot meeklappen.

Trukendoos

Sowieso wordt de hele trukendoos leeggetrokken als het gaat om dergelijke showelementen. Al bij het openingsnummer knalt er vuurwerk in de lucht, bij song twee vult de lucht zich met confettistreamers. Bij ‘Home’ mag iedereen op elkaars schouder klimmen; vuurwerkfonteinen maken iedere oneven track hun opwachting. Het geweld aan special effects verbloemt enigszins het gebrek aan figuurlijk vuurwerk op het podium zelf, maar voelt vooral wat leeg aan door het ontbreken van echte climaxen.

Foto: Bart Heemskerk (Zwarte Cross 2022)

Het laatste nummer van de avond is ‘St. Helena’. Dit gaat gepaard met een heleboel vuur: zowel via een vlammenzee op het podium zelf, als via schoorstenen naast en op het podium en zelfs bij de Front of House. Dan is het klaar en loopt de band het podium af. Zonder een afscheid, alsof ze het zelf ook wel fijn vonden dat het er weer op zat. Een paar plectrums, die kan het publiek nog krijgen. Ze hebben ze zelf immers toch niet meer nodig.

Passie

Of Kensington het publiek wist te raken op Zwarte Cross is bijzonder twijfelachtig. Muzikaal was er weliswaar weinig mis, maar de passie lijkt er wel af. Alsof de band mentaal al afscheid van elkaar heeft genomen. Het leidt tot een show zonder echte hoogtepunten, terwijl zo’n afscheidstour zich daar nu juist goed voor leent. Wellicht komt daar tijdens hun échte allerlaatste afscheidsconcerten in de Ziggo Dome verandering in.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Line-up
Kensington
Krezip
Dropkick Murphys
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.