Pearl Jam in Ziggo Dome: een portret in vijf platen

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Als de stemproblemen van zanger Eddie Vedder dit weekend onder controle raken, speelt Pearl Jam (na felgesmaakte passages op Pinkpop en Rock Werchter) maandag alsnog een show in de Ziggo Dome. Wil je graag al wat opwarmen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Check dan dit portret in vijf platen!

1. Pearl Jam – Ten (1991)

Ten van Pearl Jam was aanvankelijk geen hit. ‘Alive’ – een debuutsingle over incest – en ‘Even Flow’ – een track die drummer Dave Krusen ondanks de titel zoveel moeite kostte dat er uiteindelijk minstens 50 takes van werden opgenomen – haalden nooit de hitparade. En het album zelf bereikte pas bijna een jaar na zijn verschijnen de top tien. Maar uiteindelijk veroverde de grootmoedige grungeband vele harten, en werd dit één van de meest iconische platen van de 90s. De bizarre tekst van ‘Alive’ is vandaag zo ingeburgerd dat niemand hem nog opmerkt.

Live-favorieten: ‘Even Flow’, ‘Alive’, ‘Porch’
Line-up: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament, Dave Krusen

2. Pearl Jam – Vitalogy (1994)

Klonk Ten vaak nog als een hardrock-update, dan trad op Vitalogy de nervositeit die veel grungebands typeerde veel meer op de voorgrond. In plaats van op veilig te spelen om de nieuwe fans te plezieren, toonde de band zich hier compromislozer, wispelturiger en erg veelzijdig. Vlijmscherpe rocksongs als ‘Last Exit’ en ‘Corduroy’ krijgen gezelschap van het ingetogen ‘Better Man’, aangevuld met eigenaardigheden als de rammelende accordeontune ‘Bugs’ en het met therapiesessiesamples doorspekte ‘Stupid Mop’, dat vooral op de zenuwen werkt.

Live-favorieten: ‘Corduroy’, ‘Better Man’, ‘Last Exit’
Line-up: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament, Dave Abbruzzese

3. Pearl Jam (2006)

Grunge was eind jaren 90 verwaterd tot post-grunge, en Pearl Jam paste ook niet echt tussen de coole garagebands die even later opgang maakten. De rare naamloze plaat met de avocado erop deed in 2006 niet vermoeden dat de band een tweede adem had gevonden. Tot je ze in de CD-speler mikte (ja kids, zo deden we dat toen). ‘Life Wasted’, ‘World Wide Suicide’ en ‘Severed Hands’ waren energieke en ondanks hun titels bijna euforische rocksongs van een wereldband die vastberaden was om zijn plaats aan de top opnieuw op te eisen.

Live-favorieten: ‘Severed Hand’, ‘World Wide Suicide’, ‘Life Wasted’
Line-up: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament, Matt Cameron

4. Pearl Jam – Backspacer (2009)

‘Got some if you need it’, zingt Eddie Vedder ergens aan het begin van Backspacer, alsof de band openlijk zijn status omhelsde van gevestigde waarde die het aan de wereld verschuldigd is om eens in de drie jaar een oerdegelijk nieuw album af te leveren. De eerste vier songs zijn rockers van de bovenste plank. Wat volgt zaaide nogal wat verdeeldheid: sommige fans vonden al die emotionele midtemposongs veel te flauw, maar ‘Just Breathe’ (door Vedder zelf ooit ‘sentimenteel’ genoemd) leverde de band ook heel wat nieuwe aanhangers op.

Live-favorieten: ‘Unthought Known’, ‘Got Some’, ‘Just Breathe’
Line-up: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament, Matt Cameron

5. Pearl Jam – Gigaton (2020)

Na zeven jaar radiostilte bond Pearl Jam in 2020 de strijd aan met de klimaatopwarming, met een smeltende gletsjer op de cover en een albumtitel die verwijst naar de enorme hoeveelheid ijs die elk jaar onherroepelijk afsmelt. Dat was een onverwachte move voor een band die zich lang vooral over de eigen zielenroerselen bekommerde, met een fanbasis die we niet spontaan met klimaatmarsen associëren. Maar de songs over dit onderwerp klinken vandaag veel relevanter dan die waarin Eddie Vedder afrekent met ex-president Donald Trump.

Live-favorieten: ‘Quick Escape’, ‘Seven o’Clock’, ‘Superblood Wolfmoon’
Line-up: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament, Matt Cameron

Een verslag van het concert van de band op Rock Werchter dit jaar vind je hier.