Stampen in de stamkroeg: Dropkick Murphys doen secret show op Zwarte Cross 2022

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Wie vrijdagmiddag toevallig in Café Harder op de Zwarte Cross was, stond een grote verrassing te wachten. Na een cryptische aankondiging verschenen headliners Dropkick Murphys op het mini-podium voor een dampende secret show. De kroeg barstte uit z’n voegen en het dak ging eraf.

Dropkick Murphys is de absolute headliner van de eerste dag van de Zwarte Cross 2022. Extra bijzonder dus dat de Amerikaanse Celtic punk-band voor een heel klein publiek de bühne beklimt. De korte warming-up wordt verzorgd door Jesse Ahern, een soort karikatuur van een Iers-Amerikaanse singer-songwriter, inclusief T-shirt met beide vlaggen, JFK-tattoo en Peaky Blinders-pet. Daarna volgt een korte, akoestische maar feestelijke set van de Murphys.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Live-debuut

Zanger Ken Casey vraagt meteen bij het begin of alle aanwezigen hun telefoon kunnen wegstoppen – ze zullen vandaag veel onuitgebrachte nummers spelen, en willen deze graag van YouTube af houden. Op 30 september komen de nieuwe tracks uit op het akoestische album This Machine Still Kills Fascists. Hoewel de teksten van de Amerikaanse protestzanger Woody Guthrie zijn, klinkt het allemaal toch vooral als vintage Murphys. Er wordt op de houten vloer gestampt, in de handen geklapt en volop heen-en-weer gezwierezwaaid.

De kroeg gaat pas echt los tijdens de enkele oude nummers. Het traditionele ‘The Wild Rover’ verandert de ruimte in een Ierse stamkroeg, waarbij de armen om de schouders gaan en de handjes in de lucht. Afsluiter ‘Skinhead on the MBTA’ zorgt voor een moshpit die de hele voorste helft van de ruimte overhoop gooit. Niet makkelijk voor een akoestische versie. Als kers op de taart weet een behulpzame roadie ook nog een enorm confetti-kanon door een deuropening te richten. Wanneer de band door de achterdeur verdwijnt, ligt er een dikke laag groene papiersnippers op de vloer en de schouders van de aanwezige crossers. Een klein aandenken aan een uniek optreden.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Headlineshow

Net voor middernacht zijn de mannen uit Boston terug. Op het hoofdpodium, op volle elektrische sterkte. Natuurlijk worden nu de hits gespeeld, van ‘The State of Massachusetts’ tot ‘I’m Shipping Up to Boston’. De pits in de eerste rijen vervormen het voorveld tot een enorme stofwolk waarin de vele moshers als schimmen heen en weer spoken. Het is een goed optreden, maar toch zul je als gelukkige aanwezige van de secret show denken dat de muziek van de Murphys beter tot z’n recht komt in een dampende stamkroeg.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Line-up
Kensington
Krezip
Dropkick Murphys
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.