Arctic Monkeys op Lowlands 2022: geen nieuwe muziek maar wel een nieuw kapsel

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Arctic Monkeys zijn de absolute headliners van Lowlands 2022. Alex Turner & co. geven hun eerste Nederlandse optreden sinds 2018. Zonder nieuwe muziek, maar wel met een nieuw kapsel. Wij vroegen de diehard Monkeys-fans in het voorvak wat zij van de nieuwe show vonden.

Arctic Monkeys hebben een lange geschiedenis op Lowlands. Met debuutplaat Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not stonden de Engelsen in 2006 al in de Alpha. In 2009 en 2011 was het viertal er weer, beide keren als headliner. Daarna was het lang wachten, tot de grote terugkeer van de Monkeys op Lowlands 2022. Maar zoals het cliché gaat, het was het wachten waard.

Op de zaterdag van Lowlands 2022 bewijst Goldband dat je om 14 uur ‘s middags ook het hele veld van de Alpha al vol kunt krijgen, maar de echte grootste naam is toch zeker Arctic Monkeys. De Britse band speelt een strakke set vol hits én minder bekende albumtracks – tot grote vreugde van de fans.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Greatest hits

Marloes: “Ze zijn lekker doorgegaan in de stijl van Tranquility Base Hotel & Casino, maar ook de oude nummers zijn zeker nog niet vergeten. Ze openden met ‘The View from the Afternoon’ – meteen springen. Daar achteraan ‘Brianstorm’, en de sfeer zit erin. Verder zijn dus de nummers wat vertraagd in de stijl van het laatste album, ondanks dat ze maar twee nummers van Tranquility deden.”

Caspar was ook te spreken over de gekozen songs: “Heerlijke muziek, ontzettend strak. Het is iets minder dan op Lowlands 2009 want er zijn veel pauzes, maar dat is niet zo belangrijk als deze setlist. Die maakt echt veel goed.”

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Stage design

Ook de setup van het podium oogst lof. Marloes weer: “Alsof je naar een tv-programma uit de jaren ‘70 kijkt. En dat pak van Alex erbij – kwijlen hoor. En die zonnebril brengt het weer terug naar de tijden van AM. Dat doet de dames weer goed. Verder is de zeshoek van Tranquility ingeruild voor een groot rondje. Minder subtiel is de gigantische discobal bij de laatste twee nummers. Wat belooft dat voor het volgende album?”

Klaar voor nieuwe muziek?

In het voorvak wordt sowieso flink gespeculeerd over een nieuw album. Officieel is het nog niet aangekondigd, maar de geruchten gaan al langer. De fans hier zijn het erover eens dat deze show veel goeds belooft. Alejandra: “Alex zoals we hem willen zien. Hij veroudert niet, en zijn stem klinkt ook fantastisch. Ze zijn in top shape en klaar voor het nieuwe album.”

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Een kritische noot

Toch vindt niet iedereen het fantastisch. Soms zijn de lange uren wachten in het voorvak een beetje teveel geworden, zoals bij Maxine: “Ik vind ‘t helemaal kut. M’n vrienden hebben me hierheen meegesleurd maar het is echt niks.” Ook James is minder enthousiast: “De Nederlandse acts als Goldband en Eefje de Visser waren heel goed want je ziet dat zij het ook speciaal vinden om op Lowlands te staan. De internationale acts missen dit gevoel een beetje.”

De meeste mensen zijn het er echter over eens dat deze show een goede terugblik is op het oude werk en een goede opwarmer voor een nieuw album.

Mis niks van Lowlands 2022

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2022. Het hele weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast.

Wat vond jij van Lowlands 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Lowlands 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen