Dag #3 van Lowlands 2022: Maestro Stromae, Dansen bij Dadi en een fonkelnieuwe song bij Froukje

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Op de laatste dag van Lowlands 2022 sta je voor een uitdagende tweesprong: loop je al op het tandvlees en zoek je op tijd je tentje op of ga je er nog één keer met gestrekt been in? Sommige festivalgangers gooien op dag drie misschien de handdoek, maar aan het programma zal het niet liggen. Ook op de laatste festivaldag zijn er namelijk genoeg pareltjes te ontdekken. We vatten het voor je samen in 8 highlights.

Dag 3 van Lowlands 2022 leent zich perfect voor een muzikale zwerftocht langs de verschillende podia. De zondag heeft wellicht wel de meest diverse line-up, vandaar dat we vandaag voornamelijk van tent naar tent renden om de muzikale hoogtepunten voor je te verzamelen.

Froukje en S10 debuteren nieuwe single ‘Nooit Meer Spijt’

Zondagmiddag opent Froukje de Bravo op Lowlands 2022. Bij het inzetten van ‘Zonder Gezicht’ komt S10 onder luid gejuich het podium op om hun gezamenlijke hit te zingen. Maar daar blijft het niet bij: als verrassing spelen de twee speciaal het nieuwe ‘Nooit Meer Spijt’. Een nieuw successtuk van de twee vriendinnen lijkt daarmee in de maak!

Caribou op Lowlands 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Zweven bij Caribou

De tracks van Caribou zijn een streling voor de zintuigen en vallen vanmiddag als een warme deken over de Bravo heen. De diepe bassen zuiveren lijf en lever, de vluchtige synthlijntjes en falsetto zangpartijen kietelen het trommelvlies. Caribou is het levenselixer waarmee je jezelf weer volledig bij elkaar kunt sleutelen na een lange zaterdagnacht.

Natuurlijk mogen grote hit ‘Odessa’ en setcloser ‘Can’t Do Without You’ niet ontbreken. Het bekende werk wordt aangevuld met materiaal van het meest recente album Suddenly uit 2020. Caribou stuurt het aanwezige publiek op een roze wolk terug naar de droom die Lowlands heet.

Dadi Freyr op Lowlands 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Dansen bij Daði Freyr

Bij het optreden van Go_A (Shum) en de Coca Cola Sing-A-Long (De Diepte van S10) hoorden we eerder dit weekend al twee moderne songfestivalklassiekers. Maar bij Dadi Freyr worden we vanmiddag getrakteerd op nog eens twee van de meest catchy nummers uit de rijke Eurovisie-historie. Bij ’10 Years’ en ‘Think About Things’ gaan de voetjes van de vloer en wagen sommige festivalbezoekers zich zelfs aan het kenmerkende pinguïn-dansje uit de videoclip. Eén ding is zeker: het zijn stuk voor stuk ‘Happy Feet’ bij de Heineken. En die synthversie van ‘de Vogeltjesdans’? Onbetaalbaar.

Mdou Moctar op Lowlands 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Mdou Moctar gooit alle stijlen door elkaar

Men neme Jimi Hendrix, Jeff Beck of Jimmy Page, men zet er een extreem ritmische band achter en men voege een vleugje Afrikaans temperament toe. Het eindresultaat: een cocktail van gitaarmuziek en ultieme dansbaarheid die de Lima uit zijn voegen doet scheuren. Mdou Moctar overstijgt genres en culturen met hun Afrikaanse ‘desert blues’ en voert deze multiculturele potpourri moeiteloos uit. Het enige wat we ons nog meer konden wensen, was een lekker saharazonnetje in de namiddag.

slowthai op Lowlands 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

slowthai en James Blake wisselen stuivertje in de Bravo

Wat doe je als je een Britse rapper van formaat bent, maar de Bravo aan het begin van je optreden pas halfvol staat? Precies, je laat zien waarom iedereen die het mist een hele grote fout maakt. slowthai is muzikaal gezien niet per se het beste wat je op een weekend Lowlands gaat zien. Maar de man is een rockster. Hij danst, hypet, rapt en feest alsof z’n leven ervan af hangt.

Het optreden op Lowlands 2022 kent twee bijzondere momentjes. Bij ‘Inglorious’ laat slowthai de coupletten van Skepta meezingen door een fan (die het overigens echt killt). Bij ‘Feel Away’ komt zelfs James Blake de planken opgelopen. Twee uurtjes eerder voegde slowthai zich al bij Blake. Zo heeft slowthai aan het eind van de show de Bravo toch maar mooi bomvol gekregen.

Strandvibes bij Goldkimono

Sommige artiesten maken muziek die heel goed bij een hele specifieke setting passen. Als je naar Steppenwolf’s ‘Born To Be Wild’ luistert, dan scheur je wellicht in gedachten met een Harley Davidson over de Route 66 met een vetleren jasje aan en een cowboyhoed op. De muziek van Goldkimono, alias van de Nederlandse Martijn Konijnenburg, zou op een zelfde manier perfect passen op een strandfeestje op Miami Beach met een Mojito in de hand. Als je in de dikke Van Dale het woord ‘Zomer’ opzoekt dan vind je de songtekst van de single ‘Morning Sun’ (2022) als definitie. Die vibe past perfect bij de zwoele zondagavond op Lowlands 2022.

Dromen bij RÜFÜS DU SOL

Zit je even niet lekker in je vel? Of wil je graag de boel de boel laten? Bel je huisarts en laat je voorschrijven: éénmaal jaarlijks een uurtje RÜFÜS DU SOL. Als een Cobra die door een toverfluiter uit een rieten mandje wordt gelokt, zo stijg je tijdens het bezwerende optreden van de Australische formatie langzaam op tot aan de nok van de Heineken. De act met de meeste lasers van Lowlands 2022? Daarvoor moet je bij RÜFÜS zijn.

Stromae op Lowlands 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Stromae houdt huis in de Alpha

Ruim zeven jaar was het stil rondom Stromae. De Belgische zanger verruilde zijn excentrieke muziekcarrière voor eentje achter de schermen toen hij besloot zich voornamelijk te richten op zijn werk als regisseur. Zondag bestijgt het hiphop-wonder echter met hernieuwde energie de planken van de Alpha. De maestro himself wordt omringd door vier muzikanten. Zij staan allemaal op hun eigen eilandje – Kraftwerk-style – en deze eilandjes bewegen ook. Van de gezichtsuitdrukkingen tot zijn intonatie: Stromae doet er alles aan om zijn publiek voor zich te winnen. “Lowlands, Nederland, hartelijk bedankt!” Van hetzelfde, Stromae.

Niets missen van Lowlands 2022?

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2022. We geven je alvast inzichten in de line-up en geven je tips voor wat je echt niet mag missen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast op Lowlands!

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.