Sziget Festival 2022: Boybandtaferelen bij Justin Bieber

Justin Bieber Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

Justin Bieber, de natte droom en guilty pleasure van menig vrouw. De superster stond op Sziget 2022 als onderdeel van zijn Justice tour. Aan hem de eer om de mainstage van het Hongaarse festival op vrijdagavond af te sluiten.

Biebers doorbraak

Bieber, wie kent hem niet: de popster die doorbrak in zijn tienerjaren door het posten van een cover van Chris Brown op YouTube. Bizar om te bedenken dat dit alweer veertien jaar geleden was.

Credits: Justin Bieber | Youtube.com

Een inmiddels ervaren artiest die al zowat de helft van zijn 28-jarige bestaan op de bühne heeft doorgebracht. De afgelopen jaren waren niet altijd makkelijk voor Bieber en hij heeft meerdere problemen met zijn gezondheid gehad. Onlangs nog heeft hij een verlamming gehad aan één kant van zijn gezicht door het Ramsey Hunt-syndroom, waarbij het de vraag nog maar was of hij volledig zou herstellen.

Justice tour

De show op Sziget 2022 was onderdeel van zijn tournee Justice Tour, die ter promotie dient van zijn vijfde en zesde studioalbums ‘Changes’ en het gelijknamige ‘Justice’. De tour zou eigenlijk in de zomer van 2021 al plaats vinden, maar vanwege de pandemie zijn de shows verplaatst. Toen hij in juni het Ramsey Hunt-syndroom kreeg en er veel concerten in die periode geannuleerd werden, waren veel mensen bang dat dit ook met zijn concert op Sziget zou gebeuren. Gelukkig herstelde hij eind juli en kon zijn tournee hervat worden.

Justin Bieber Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

De verwachtingen waren hooggespannen voor de Canadese artiest, die als één van de duurste acts van deze Sziget-editie aantrad. Al vroeg bivakkeerde de superfans vooraan tegen de hekken en met het magistrale optreden van sub-headliner Stromae was het veld goed opgewarmd.

Vroeger dan gepland knalde het geluid door de speaker, wat vreemd was aangezien het nog geen 21.05 was. Eerder op de dag was de geplande tijd van 21.15 al tien minuten vervroegd, en dat werd in praktijk dus nog eerder. Het voelde een beetje alsof Bieber zijn vinkje achter Sziget snel wilde neerzetten. Hoe eerder hoe beter. Uit het hele concert is niet gebleken waarom hij eerder begonnen is, misschien had hij nog een feestje erna gepland.

Daar stond hij, in zijn hoodie met een smiley en de tekst ‘Drew’. Tijdens het tweede nummer trok hij zijn trui al uit en showde hij zijn getatoeëerde bast. Opvallend was dat hij wel nog handschoentjes droeg, die hij vrijwel het hele concert aanhield. Het deed een beetje denken aan een personage uit het videospel GTA met zijn baggy trainingsbroek en pet achterstevoren op zijn hoofd.

Justin Bieber Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

Het openingsrepertoire bestond uit de heerlijk dansbare meezingers als ‘Where Are Ü Now’, ‘Sorry’ en ‘What Do You Mean’. Allen bijzonder sterke top-40 nummers, die tot op de dag van vandaag goed werken en in 2015 absolute hits bleken te zijn.

De start was sterk en deed denken aan een stoer boyband-lid. Hij maakte goed gebruik van het podium en dat resulteerde in gillende meiden vooraan. Bieber danste in het begin veel, maar langzamerhand werd het erg nonchalant en nogal ongeïnteresseerd. Zijn momentum verloor hij vrij snel na de opening.

Justin Bieber Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

Sing-along

Her en der liet hij het zingen over aan zijn publiek, dat na het eerste half uur harder te horen was dan Justin zelf. Geen idee wat er na verloop van tijd met het geluid van zijn microfoon gebeurde, maar als je me vertelde dat we bij sing-along stonden, geloofde ik dit ook. De connectie ontbrak. Het enige contactmoment was na het derde nummer, waarbij hij het publiek begroette met ‘Hello Budapest’. In zijn performance zat weinig charme en power. Een groot gedeelte van zijn act stond hij met zijn ogen gesloten. Hij straalde een vermoeid gevoel uit.

Middenin het anderhalf uur durende optreden werd plaatsgemaakt voor een blok waarbij Bieber ondersteund werd door twee van zijn gitaristen en een aantal nummers akoestisch zong, wat de feest sferen wat naar beneden bracht. Daar waar hij zijn set sterk begon, kakte het nu erg in. Het was zuiver gezongen, maar helaas viel ook hier zijn stem weg in het geluid van de gitaren.

Greatest hits

Het hoorde een tour te zijn om de laatste twee albums op de kaart te zetten. De vele meezingers deden het echter meer voelen als ‘greatest hits‘ show, waar verder weinig vuurwerk aan te pas kwam. Gelukkig maakte de visuals en dansers het toch een waardige productie.

Ondanks de verwachte drukte en talloze fans die al vroeg op de dag vooraan stonden, was het veld in verhouding met de Dua Lipa show twee dagen eerder een stuk leger. Tijdens haar show werd men ook echt meegezogen in de act, wat bij Bieber ietwat uitbleef. Of het een waardige afsluiter was, daar zijn de meningen over verdeeld.

Justin Bieber Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

Wat vond jij van Sziget 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Sziget 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 9-14 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Monique Biermans

Bourgondiër uit het zuiden, met een passie voor grafisch ontwerp en doet haar achternaam eer aan.

Meer van Monique