De magie van Discopop-queen Dua Lipa op Sziget 2022

Sziget 2022 Dua Lipa
Photo credits: Sziget Festival

De Future Nostalgia tour op de festivalweides gaat verder. Waar Dua Lipa eerder deze zomer al geëmotioneerd op het podium van Primavera Sound stond, mag ze als headliner de eerste dag van Sziget 2022 afsluiten.

Het is woensdagavond op de eerste dag van Sziget 2022. De weide bij de mainstage van het festivaleiland Óbudai-Sziget staat tot de nok gevuld met mensen, en dat voor maar één iemand: Dua Lipa. Het is vlak voor haar optreden nog maar net tussen de mensenmassa door wringen om een goed plekje te scoren. Al haar eerdere (arena)shows waren al ruim van te voren uitverkocht. De 26-jarige popster doet het goed.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Enkele minuten later dan gepland klinkt er geluid door de speakers en verschijnt op het led-scherm het logo Future Nostalgia Tour, met daaropvolgend de namen van de dansers in fraaie jaren 70 stijl. Het lijkt wel of je in een regelrechte film stapt, waarin je kijkt naar de opening credits.

Hitjestrein

‘Let’s Get Physical’, is de hit waarmee ze start. Gehuld in haar zilveren, slangenprint bodysuit komt ze het podium op. Het repertoire van haar optreden is vrijwel identiek aan de eerdere shows van haar Future Nostalgia tour, waarbij dezelfde hits weer aan bod komen. Meezingen gegarandeerd. Niks speciaals dus voor diegene die reeds al één van haar concerten heeft bezocht. Wat wel speciaal is, is hoe gelikt de performance er weer uitziet. Alles komt samen. De energie van Lipa en haar dansers is niet te evenaren. Het valt op dat de liedjes in elkaar over gaan, zonder pauze.

Het lijkt wel alsof de hitjestrein is vertrokken en maar door blijft denderen. Wat een conditie heeft die vrouw. Respect. Het enige rustmomentje dat ze heeft is tijdens een paar minuten durende video in stripstijl, waarbij Dua aangevallen wordt door een kreeft, de ‘Lobster Attack’.

Naast een professionele performance voor de rest geen speciale verrassingen deze avond. Ze communiceert niet veel met het publiek, maar het publiek wel met haar door alle liedjes luidkeels mee te zingen. Het enige contactmoment is wanneer ze het nummer ‘Good In Bed’ opdraagt aan een jarige fan, waarbij ze sensueel over het podium tijgert. Ze benoemt het concert van 2018 twee keer, maar snijdt verder geen andere onderwerpen aan. Wat wellicht ook haar insteek was, weinig lullen en veel dansen. Dat is aardig goed gelukt.

De opstelling van het toneel is ook niet spannend. Het retrogevoel wordt door de kleuren goed overgedragen, maar er zijn geen losse elementen, discoballen of een vliegend podium zoals bij haar arenashows. Wel worden er op het eind een aantal grote strandballen het publiek ingeslingerd en daar blijft het bij.

Elk nummer van haar Grammy-winnende jaren 70 en 80 album Future Nostalgia passeerde de revue. Daarnaast zingt ze ook oudere hits, zoals ‘New Rules’, ‘Be The One’ en ‘One Kiss’. Ook komt haar cover met Elton John voorbij, waarbij hij geprojecteerd werd op het scherm. Tijd voor een encore was er helaas niet meer, omdat ze te laat was begonnen. De laatste minuut van haar show droeg ze op aan het bedanken van haar band.

Dua Lipa op Sziget 2018 vs Sziget 2022

In 2018 stond ze ook al als één van de headliners te schitteren op Sziget, waar ze als jonge twintiger stond. In dat jaar mocht ze ook de mainstage afsluiten. Destijds voor haar een grote mijlpaal sinds haar doorbraak.

Credits: Henri A, Youtube.com

Hetzelfde nummer, 4 jaar later. Geweldig om te zien hoe ze gegroeid is als artiest. De act was in 2018 al goed maar is nu nog beter geworden. Meer show en betere choreografie. De evolutie van Dua Lipa is duidelijk te zien, waarbij ze zich ontpopt heeft tot een ware discopop-queen die met haar toverstaf een magisch gevoel laat neerstrijken over het veld van Sziget.

Credits: MartinezDenver, Youtube.com

Sziget Logo

Sziget 2022

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2022
Line-up
Ben Klock
RÜFÜS DU SOL
Sam Fender
Tickets Niet meer beschikbaar.