Waarom Hear Hear! een tweede editie moet krijgen

Gisteren vond de eerste editie van Hear Hear! festival plaats in Kiewit, Hasselt. Van tevoren beloofde de website dat het festival ‘samen met je beste vrienden een lekker biertje drinken en meebrullen met je favoriete band’ is. Deze verwachting werd perfect ingelost.

Een week voor Pukkelpop was het de taak voor de bezoekers om alvast het festivalterrein warm te draaien. En er werd geleverd. Met 15.000 bezoekers, voornamelijk Pukkelpop- gangers van twintig jaar geleden, werd ieder optreden met een lawine aan enthousiasme ontvangen. Wat wil je ook met zo’n avondprogramma, waar achtereenvolgens Liam Gallagher, Pixies en Editors het hoofdpodium Wah Wah (oftewel de Marquee van Pukkelpop) betraden.

Eerst moest het publiek nog afrekenen met de hitte. Ook op Hear Hear! tikten de temperaturen de 35 graden aan. De organisatie had daarom al extra maatregelen genomen. Het terrein werd voorzien van zonnebrand- dispensers, diverse waterpunten en waternevelaars. Verkoeling werd ook gebracht bij het PKP- café en de Beer Shack, waar tegen zeer schappelijke prijzen (vaak één bon) speciaalbiertjes konden genuttigd worden.

Ook zorgde de bosrijke omgeving van Food Wood, het foodtruckplein, voor de nodige schaduw. Er was ruimte voor gerechten vanuit de hele wereld. Zo kon je onder andere Tibetaanse, Latijns- Amerikaans, Italiaans, Indiaas of gewoon lekker Vlaams eten. Ook de platenverzamelaar kon er zijn hart ophalen in de platenzaak.

Bij het verkennen van het ruim opgezette terrein werd menig bezoeker overvallen door het enorme geluid van drumgroep DROM!, bestaande uit bijna 30 drummers en drumsters. De groep gaf verschillende shows op het festivalterrein en imponeerde met opzwepende beats en grooves.

Liam Gallagher

De temperatuur liep nog verder op toen Liam Gallagher aan zijn set begon. Niet dat het aan hem te zien was, hij was zoals gewoonlijk gehuld in zijn winterse parka jas. Dat het publiek er zin in had, moge duidelijk zijn. Al ver voor zijn optreden begon, werd Liams’ naam gescandeerd. Nadat het kampioenslied van Gallaghers geliefde Manchester City door de speaker schalde, vloog hij zelf ook uit de startblokken. Het publiek werd meteen getrakteerd op ‘Morning Glory’ en ‘Rock ‘n’ Roll Star. Het middenstuk, waar meer solowerk gespeeld werd, werd minder enthousiast onthaald. De zanger polste dan ook eventjes of iedereen zich al verveelde. Maar met een drietal Oasis nummers op het eind sloeg de vlam al snel weer in de pan. ‘Wonderwall’, waarbij Liam zelf niet meer boven het publiek uitkwam, werd opgedragen aan Kevin de Bruyne. De set werd afgesloten met een euforische ‘Champagne Supernova’.

Editors

Tom Smith & co mochten de eerste editie van het festival afsluiten en deden dat met verve. Terwijl een groot deel van het publiek nog onderweg was vanuit een energieke show van Balthazar in een volgepakte tent begon Editors fanatiek aan hun set. Als derde nummer knalde de groep al met de gedoodverfde afsluiter ‘Papillon’, waarmee het publiek al direct veranderde in één grote springende massa. Smith kronkelt als een bezetene over het podium en met een grootse lichtshow bezorgen de Britten een intense beleving. Aan het einde gaf Editors het publiek precies wat het wilde, met ‘Sugar’, ‘Munich’ en als afsluiter de publieksfavoriet ‘No Sound But The Wind’. Er werd zelfs nog een nieuwe show aangekondigd: eind oktober in Vorst Nationaal, Brussel.

Hear Hear! mag terugkijken op een geslaagde eerste editie. Bij het verlaten van het festivalterrein waren er alleen tevreden, dronken en schorgeschreeuwde stemmen te horen. Precies waar we voor kwamen.

Hear Hear! Logo

Hear Hear! 2022

Locatie
België
Hasselt-Kiewit, België
Datum 14 augustus 2022
Line-up
Editors
Liam Gallagher
Pixies
Tickets Niet meer beschikbaar.