7x Waarom 2023 dé zomer is om naar Sziget te gaan

Photo Credits: Sziget Festival

Sziget is al jarenlang vaste prik op onze festivalagenda: iedere keer opnieuw is het er weer groots, kleurrijk en bijzonder feestelijk. Het festival in Boedapest is één van de meest bijzondere die Europa te bieden heeft en verdient zeker ook een plekje op jouw bucketlist. In 2023 misschien nog wel meer dan in andere jaren. Dit is waarom.

Billie komt!

Hoog bezoek op Sziget 2023. Met Billie Eilish heeft het Hongaarse festival dé act van de huidige generatie gestrikt. En een festivalconcert van Billie Eilish is bijzonder, want sinds ze de superster is die ze vandaag is, geeft ze die nauwelijks meer. Ze maakte eerder een uitzondering voor Coachella 2022, wat leidde tot een waterval aan vijfsterrenrecensies.

We lezen over een combinatie tussen een vampierenrave en een Disneydroom, aangevuld door oogverblindende visuals, strakke choreo’s en een waterval aan hyperactuele festivalanthems. “Ongekend hoog niveau”, schreef de Volkskrant over haar laatste Nederlandse show. Eén ding is zeker: wij zullen er staan, bij deze Grote Afsluiter van Sziget 2023.

Meer festival voor minder geld

We moeten allemaal beter op de inhoud van onze portemonnee letten. De inflatie hakt er dik in, en dan is het logisch dat je ook kritisch naar je festivalkeus gaat kijken. Maar here comes the good news: de prijzen zijn in Hongarije allemaal een stuk beter te behappen. De Hongaarse Forint heeft momenteel een bijzonder gunstige koers ten op zichte van de Euro en sowieso kent Sziget één van de laagste bierprijzen van Europese festivals, met zo’n 3 euro voor een halve liter.

Ook de ticketprijzen liegen er niet om als je ze omrekent. Voor zes dagen Sziget betaal je 325 euro, ofwel 54 euro per dag. Dat is bijvoorbeeld bijna de helft van Pinkpop, waarvoor je omgerekend 92 euro per dag neerlegt. Oftewel: meer festival voor minder geld! Bij.

Wie er snel bij is, heeft de beste deal. Op 17 januari staat er een prijsstijging gepland: tickets worden dan 349 euro. Sla je slag!

Zonsopgang Sziget 2022
Photo credits: Monique Biermans

Combineer je vakantie met Sziget

Als we nog even doorpakken op dat bespaarthema, dan heeft Sziget nog een dikke pre. Het festival vindt namelijk plaats in het hart van Boedapest en is op die manier bijzonder goed te combineren met een ‘gewone’ vakantie. Dan hoef je niet twee keer op reis en dat scheelt flink in de kosten!

Combineer bijvoorbeeld een paar dagen festival met een citytrip, en verken het historische centrum van Boedapest voor je afreist naar The Island of Freedom. Of maak er een wekenlang avontuur van door middel van een onvergetelijke roadtrip door Tsjechië of Oostenrijk richting Hongarije. We krijgen er spontaan zin van om in een spa met thermale baden te liggen, maar kan aan ons liggen.

Sziget 2022 groep sfeer publiek
Photo credits: Sziget festival

Die bijzonder smaakvolle tweede rij artiesten

Grote headliners zijn vet. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe Imagine Dragons en hun trommels de main stage gaan slopen. Maar als we heel eerlijk zijn: de rij namen vlak ónder de headliners is van een fantastische kwaliteit. Flowerboy energy incoming.

We zouden zelfs niet verrast zijn als de sets van acts als Sam Fender, Foals of M83 straks boven de grote kanonnen uitkomen. Ook Jamie xx, Moderat en Nothing But Thieves staan bekend om hun overdonderende live-reputatie. En dan hebben we nog een groot deel van de line-up tegoed ook! Finger licking good, in ons beste Hongaars.

Photo Credit: Elske Nissen

Groene reisopties in overvloed

Het is 2023 en ook jij let op je uitstoot. Het vliegtuig laten we het liefst staan en dat wil nog wel eens een probleem zijn voor het bezoeken van een buitenlands festival. Zo niet bij Sziget, waar ze duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan.

Zo kies je voor Sziget uit tal van groene(re) reisopties. Los van de genoemde roadtrip, vertrekken er vanuit Nederland speciale bussen richting het festival. Maar nog een dikkere (en groenere) tip: de Sziget Express. Een festivaltrein die vanuit Amersfoort vertrekt en je rechtstreeks naar Boedapest brengt. Een reis die je nooit meer vergeet, met honderden mede-festivalgangers met allemaal een ongekende portie goede zin. (Ook op de terugweg trouwens een dikke hit: onze reporter sliep in 2022 de hele nacht en kwam helemaal uitgerust weer in Nederland aan. Winnen.)

Gratis tippie: als je je Sziget Express en Sziget ticket tegelijk aanschaft, zit er een serieuze korting op.

Photo: Sandor Csudai

Nieuwe overnachtingsopties

De boel is de laatste jaren flink op de schop gegaan bij Sziget. De legendarische ‘Basic Camping’ is er nog steeds, wat inhoudt dat je zo ongeveer overal op het terrein je tentje mag opzetten. Maar voor wie behoefte heeft aan wat meer luxe is goed nieuws. Op de nieuwe ‘Sziget Ville’ vind je alles van vooropgezette tenten tot hele bungalows, inclusief aparte (sanitaire) voorzieningen. Heb je dus niet dat gedoe met je spullen, wel heerlijk slapen op het eiland zelf!

Maar ook Boedapest zelf biedt natuurlijk veel opties om te overnachten. De tram richting het centrum stopt voor de deur en anders zijn er goedkope taxi’s in overvloed. Vervolgens kun je het zo gek maken als je wilt: van budget hostels, tot een luxe hotel of een mooi groepsappartement. We kennen festivals met minder opties..

Sziget 2022 sfeer bovenaanzicht boven luchtfoto
Photo credits: Sziget Festival

Nooit uitgekeken

Misschien ben je al eens op Sziget geweest. Maar laten we eerlijk zijn: echt uitgekeken was je niet, toch? Er valt zo veel te ontdekken dat zelfs de meest doorgewinterde festivalgangers hier nog nieuwe dingen tegenkomen. Verborgen stages, opvallende kunst, prachtig (straat)theater, lokale eetstandjes: ieder hoekje van Sziget heeft zijn eigen charme en activiteit.

We kunnen dan ook niet wachten om te kijken wat ze in 2023 weer allemaal in petto hebben voor ons. Het begint te kriebelen. Zien we je daar?

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Kopen