Dit is onze top 5 van Noorderslag 2023

S10 @ Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Siese Veenstra

De zaterdag van ESNS is voor de Nederlandse muziek. Op Noorderslag staan uitsluitend nieuwe Nederlandse acts die het publiek een voorproefje komen geven van de eigenlandse festivalzomer. Noorderslag 2023 is de finale van een geweldige festivalweek en dit zijn onze hoogtepunten.

5. Prins S. en de Geit

00.00 uur in de Kleine Zaal van de Oosterpoort. Een mooi slot voor het Haags collectief Prins S. & de Geit. Scott Beekhuizen en zijn geitjes staan klaar om de boel af te breken en daar is het publiek ook klaar voor. Echt los komt het nadat de heren hun nieuwe nummer ‘Vlaflip’ instarten. Er wordt gedanst en gezweet op inmiddels bekende nummers als ‘Nacht’ en ‘Kinderboerderij’. Geheel eerlijk lijken de hardste platen soms wel erg veel op elkaar, maar tijdens Noorderslag lijkt dat precies te zijn waar het publiek behoefte aan heeft: raven en leven op bizarre nummers over de nacht. En die laatste ESNS-nacht luidt Prins S. en de Geit perfect in.

4. Joost

In 2020 stond Joost nog in de kleine zaal op ditzelfde festival. Met meer hits op zak, een grotere show en een zegetour langs alle festivals was het nu eindelijk tijd voor de Grote Zaal. Maar past dat wel bij Joost? Op de balkons bleven mensen stoïcijns zitten, ondanks dat het weer een ouderwets beuk en rave-festijn was. Dat Joost het niet hoger in deze lijst heeft geschopt zal ook deels daaraan te wijten zijn.

Maar als het hem dwars zat hield hij dat goed verborgen. Onvermoeid, en met de inmiddels legendarische KISS-make-up van vorige Noorderslag-edities, sprong Joost over het podium. En daarmee kreeg hij de voorkant van de zaal wél gewoon mee. Zowel op de Vieze Asbak remix van TikTok-hit Fryslân Bob als bij tranentrekker ‘Florida 2009’. Er is geen publiek zo sceptisch dat ze niet aan het eind van een show een klein beetje Joost-fan zijn. Tenzij je op het balkon zat, misschien.

NOORDERSLAG GRONINGEN 2023. PHOTO: SIESE VEENSTRA

3. Son Mieux

We zagen het al op de festivals afgelopen zomer: zet Son Mieux neer op het grootste podium en je hebt je publiek opgewarmd. In de Oosterpoort was dat niet anders. Maar Son Mieux is zoveel meer dan publieksopwarmer. De band uit Den Haag deed het met de energie die een podium of festival op de laatste dag nodig heeft. Het klinkt als de liefdesbaby van Arcade Fire en ABBA, terwijl ze er ook nog eens fantastisch uitzien (meer glitters!).

Son Mieux is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een van de beste bands van Nederland. Frontman Camiel wordt er bijna emotioneel van: 15 jaar geleden stond hij ook op Noorderslag en droomde hij van het grootste podium. En dat is gelukt. Dat het in zijn eigen woorden misschien wel de laatste keer is op Noorderslag, hebben wij twijfels bij: over een aantal jaar zien we Son Mieux hier nog terug om de Popprijs in ontvangst te nemen.  

NOORDERSLAG GRONINGEN 2023. PHOTO: SIESE VEENSTRA

2. S10

S10 had iets op te biechten; repeteren voor een show, daar deed ze vroeger niet aan. Maar voor deze nieuwe productie hebben Stien en band daadwerkelijk een aantal keren geoefend. En dat zorgt voor een enorme vooruitgang sinds de laatste keer dat we S10 op Noorderslag stond. Natuurlijk was er het Songfestivalsucces en alle kilometers die daar uitkwamen werpen nu z’n vruchten af.

De show is klaar voor dat grotere publiek wat nu haar naam kent. Het is dansbaar, vol energie en loopt heerlijk in elkaar over. Natuurlijk zien we vriendin Froukje nog even terug voor ‘Nooit Meer Spijt’ maar stiekem is de nieuwe outro van ‘Adem Je In’ het hoogtepunt. Als dit is wat S10 kan neerzetten bij ‘een aantal keren’ repeteren dan kunnen wij niet wachten hoe groots de show wordt als ‘ie eenmaal tientallen keren opgevoerd is.

NOORDERSLAG GRONINGEN 2023. PHOTO: SIESE VEENSTRA

1. NONCHELANGE

Het hoogtepunt van Noorderslag én je must-see act voor 2023 is wat ons betreft met verve NONCHELANGE. De show is half muziek, half comedy – maar beide op niveautje Champion’s League. Die voetbalreferentie voelt op z’n plek: het concert is doordrengd van voetbal. Maarten Hutman (NONCHELANGE) staat zelf op een voetbalveld, zijn publiek is de harde kern in het supportersvak. De backing vocals en drummer staan in de goals, en er is een eigen spreekkoor (voor wie ‘m nog niet kent, schrijf mee: N-O-N-, C-H-E-, N O N C H E L A N G E, NOOONCHELANGE, OLÉ).

De glimlachen zijn kortom in de uitverkoop tijdens NONCHELANGE. Een schaterlach bedwingen we ons ook niet. Om de random reclames op het scherm bijvoorbeeld (voor zorgverzekeraars uit Zwolle). Of de Wall of Love. Of de omgekeerde crowdsurf. En zo gaat de lijst nog even door.

Maar ook muzikaal zit het sterk in elkaar: debuutalbum Muziek voor de Luisteraar staat vol met aanstelijke anthems als ‘Iedereen Is Lelijk’ en ‘De Rem’. Alles samen vormt het een bizarre, vrolijke en aanstekelijke show. Zin in de festivals met NONCHELANGE!

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.