Pinkpop, Lowlands en Down The Rabbit Hole klimaatneutraal en circulair in 2030

Hoeveel we ook van festivals houden, het kan helaas niet ontkend worden dat ze een flinke impact hebben op het milieu. Daarom maken MOJO, Ziggo Dome en AFAS Live bekend klimaatneutraal en circulair te worden binnen zeven jaar.

Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens een panelgesprek op Eurosonic Noorderslag 2023. Daar sprak Kees Lamers, duurzaamheidsmanager van de drie bedrijven. Hij deelde enkele schokkende cijfers: het gaat om een voetafdruk van bijna 44.000 ton CO2. Wie bij het lezen van dit getal een schuldgevoel krijgt, is slechts voor een gedeelte aansprakelijk. Het afval van festivals, concerten en evenementen bedraagt één procent. Het overgrote deel komt voort uit de transport van toeleveranciers en de consumpties.

Een andere boosdoener: de auto die veel bezoekers pakken om hun favoriete artiesten te kunnen zien. Misschien de volgende keer het openbaar vervoer overwegen? Volgens Lamers moeten de huidige getallen verdubbelen naar zestig procent voor buitenevenementen en tachtig procent voor AFAS Live en de Ziggo Dome. Dit betekent dat flink wat concert- en festivalbezoekers de auto moeten inruilen voor de trein of georganiseerd busvervoer. Maar ook het personeel en de toeleveranciers dragen bij aan de ’tientallen miljoenen’ kilometers.

Foto: Stijn Verbruggen

Meer vegetarisch eten, minder dieselaggregaten

Bezoekers moeten rekening houden met een aangepast voedselaanbod. Ruim 3000 ton CO2 komt van eten met een grote impact op het milieu. Hoewel er steeds meer vegetarische en veganistische opties op de menukaart staan, is het momenteel nog veel te weinig. Maar liefst 84 procent van het aanbod heeft een hoge of zelfs zeer hoge impact. Het doel is om uiterlijk in 2030 deze opties niet meer te verkopen.

Andere milieuvriendelijke initiatieven zijn het aanleggen van lokale stroomnetwerken en stoppen met het gebruik van dieselaggregaten. Daarnaast wil MOJO de uitstoot door verbrand restafval reduceren tot nul. Een flinke klus, want het gaat nu om 295 ton CO2. De organisaties doen daarom ook een beroep op festivalgangers. Er blijft nu nog te veel afval achter op maandagochtend wanneer iedereen de weides verlaat.

Klimaatvriendelijke festivals

Ook andere festivals dragen hun steentje bij en zijn druk bezig klimaatneutraal te worden. Zo opereert Mysteryland vanaf dit jaar op vaste groene stroom. DGTL had in 2020 de doelstelling om honderd procent circulair te worden (ze wonnen niet voor niets de Festileaks award voor beste duurzaamheid). Ook Awakenings en Best Kept Secret doen hun best met recyclebare bekers, groene stroom en milieuvriendelijk eten. Deze festivals zijn ook aangesloten bij het project ‘Circular Festivals‘ van Green Events. Twintig deelnemende festivals werken tot 2025 samen om een model voor een circulair festival te ontwikkelen.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.