30 onvergetelijke momenten uit de Down The Rabbit Hole geschiedenis

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Down The Rabbit Hole werd in 2014 in het leven geroepen als het kleine broertje van Lowlands en telt inmiddels acht wonderschone edities. Nu we alweer uitkijken naar de zomer en dit fijne festival, is het een mooi moment om terug te kijken naar al die onvergetelijke momenten op De Groene Heuvels door de jaren heen. Wij zetten alle hoogtepunten uit de DTRH geschiedenis voor je op een rij.

1. De eerste editie wordt geopend met een fanfare en De Staat (2014)

De Down The Rabbit Hole geschiedenis start op vrijdag 27 juni in 2014. Een nieuw festival is in Nederland neergestreken en dat is een officiële opening waard. Via de paden op het campingterrein namen De Staat, samen met Drumfanfare Michaël, de kersverse festivalkonijntjes mee in een heuse optocht naar de ingang van het festivalterrein. Ondanks de regen, hèt ideale startschot van Down The Rabbit Hole 2014.

Down the rabbit hole geschiedenis

2. Het festival kleurt oranje tijdens Nederland – Mexico (2014)

Op de zaterdag van 2014 stond een groots dilemma op de planning: ga je The Naked and Famous kijken in de Hotot of kies je voor de achtste finale tussen Nederland en Mexico op het WK 2014? De festivalgangers op de heuvelachtige weide zeggen genoeg: een groot deel van het publiek liep de hele dag al in oranje tenue rond. Op de Groene Heuvel, in de zomerse zon, zagen we samen hoe Nederland de winst pakt. Feeststemming AAN!

3. Foals sluit ijzersterk eerste editie af (2014)

Er gingen geruchten rond dat Jack White de eerste editie van Down The Rabbit Hole zou afsluiten. De bekendmaking van Foals zorgde daarom bij velen voor teleurstelling. Onterecht, bleek op de laatste avond. De Hotot staat vol en de sfeer zat er onmiddellijk in. Dankzij een ijzersterk optreden, een lasershow en – hoe kan het ook anders – een crowdsurfende frontman bewijst Foals de terechte afsluiter te zijn.

4. Blaudzun in een groot konijnenhok (2015)

Ook de tweede editie werd geopend door een artiest uit de regio, namelijk Blaudzun. Dit keer geen fanfare, maar een reusachtig konijnenhok op wielen.

5. Een geheime bosrave met De Staat (2015)

Vanuit het bos klonk muziek, hoewel daar niks over in het programma vermeld stond. Nieuwsgierige konijntjes worden beloond: niemand minder dan De Staat geeft daar een optreden weg. In de tijd dat de circle-pit zijn intrede nog niet heeft gedaan, wordt er gewoon keihard geraved tijdens ‘Witch Doctor’!

6. De Wall Of Love van Jungle By Night (2015)

Jungle By Night verspreidt tijdens hun optreden liefde op de ultieme wijze: The Wall Of Love. De setting begint hetzelfde als bij een Wall Of Death, maar in deze variant ren je met open armen naar elkaar toe om vervolgens te knuffelen. Voel de liefde!

dtrh15

7. De allereerste headlineshow van The War On Drugs (2015)

In 2018 is de band headliner op Sziget, Pukkelpop én Lowlands. Drie jaar nadat de heren uit Philadelphia hun allereerste headlineshow speelde op Down The Rabbit Hole. Tijdens de set van The War on Drugs kleurde de lucht boven de Groene Heuvels van Beuningen vuurrood. Een perfecte setting voor ‘Red Eyes’.

DTRH desperados

8. Waar is het feestje? Op de Desperados partyboot! (2015)

Heineken deed in 2015 zijn intrede als sponsor. Dit bracht naast nieuw festivalbier ook Desperados naar het festival en daarmee een heuse Desperados partyboot. Vooral dat laatste werd met open armen ontvangen. Het hele weekend was de boot afgeladen vol met springende mensen en Desperados-ballonnen. Naast een hoop watergevechten werd er vooral gigantisch veel gedanst op sets van onder meer Spacekees en Jiggy Djé.

Down the rabbit hole geschiedenis
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

9. Verschillende artiesten distantiëren zich van BREXIT (2016)

De ochtend voordat het festival losbarst, staan de kranten bol: de meerderheid van het Verenigd Koninkrijk heeft te kennen gegeven uit de Europese Unie te willen stappen. Diverse artiesten, waaronder Everything Everything, distantiëren zich tijdens hun optreden openlijk van deze ‘Brexit’. PJ Harvey doet dit op een tikkie dramatische – maar o zo eigen – manier. Ze draagt het beroemde vers ‘No Man Is An Island’ voor, om vervolgens het wrange ‘Glorious Land’ in te zetten.

DTRH 16 challenge moddergooien

10. Modder, modder en nog eens modder (2016)

In 2016 vindt de natste editie uit de Down The Rabbit Hole geschiedenis plaats. De weergoden deden er alles aan om het weekend in het water te laten vallen, maar het festival kon er enkel om lachen. Wachtrij bij de pendelbus? De gemiddelde festivalbezoeker lijkt het niet te deren. Modderig terrein? Dat is alleen maar leuk met je regenlaarzen aan. De konijntjes lieten zich niet tegenhouden door een beetje modder!

11. Zon, zon en nog meer zon (2017)

It’s summertime in juni en de donderdag voorafgaand aan de vierde editie van Down The Rabbit Hole wordt wederom een stralende, warme dag. Om daar zoveel mogelijk van te genieten, besluit de organisatie de campings eerder te openen! Vanaf 12 uur mochten festivalgangers al een plekje uitzoeken, een duik in het meer nemen en zich voorbereiden op de barbecue die vanaf 18 uur op het stand wordt georganiseerd.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

12. Moderat betovert met één van hun voorlopig laatste shows (2017)

Jullie kozen massaal voor Moderat als beste optreden van Down The Rabbit Hole 2017. Niet helemaal een verrassing; neem alleen al de spectaculaire visuals om de hype te snappen. Betoverend! Dus ogen dicht en genieten maar bij een van de laatste optredens van Moderat voordat ze een pauze van vijf jaar inlassen.

13. Oscar and the Wolf ontpopt zich tot superster (2017)

In 2015 stond Max Colombie ook al op het festival, maar moest toen genoegen nemen met een middagslot. In 2017 is Oscar and the Wolf terug, en hoe! Met een geweldige show inclusief bellenblaaskanonnen, confetti en de band, die opgesloten zit in een grote kooi vol led-verlichting, bewijst hij zijn status als superster. De Hotot ontploft bijna van de dansende en euforische mensen.

Down The Rabbit Hole 2018
Photo credit: Festileaks

14. De inmiddels legendarische Porto Parties (2016-2019)

Op nummer 15 vinden we een inmiddels rode draad in de Down The Rabbit Hole geschiedenis. Want noem één ander festival waar een disco-dip discofeestje op het programma staat. Of waar elke vijf minuten Oud en Nieuw wordt gevierd. Of twee uur lang non-stop ‘I Can’t Get No Satisfaction’ door de speakers beukt. Deze legendarische Porto Parties worden door het publiek zelf bedacht en dat maakt ze misschien nog wel het meest onvergetelijk.

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Festileaks

15. Heineken gaat ondergronds (2018)

Velen hebben hem wel zien staan, het kleine hutje vlakbij de campings. Een grote gele ster op de deur en een bewaker ervoor. Maar wat er zich achter de deur afspeelde, bleef voor veel konijntjes een mysterie. Toch waren er enkelen die het raadsel wisten op te lossen. Het huisje bood namelijk toegang tot ‘Het Tamme Konijn’. Deze ondergrondse bar van Heineken was alleen te betreden met een speciale sleutel die alleen door twee dames in gemarkeerde kleding kon worden uitgedeeld. Dat zorgde voor een intensieve zoektocht.

Down the rabbit hole geschiedenis
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

16. De intrede van het sunset slot (2018)

In plaats van een tent was de Hotot dit jaar een groot open podium aan de rand van het meer. Dit nieuwe hoofdpodium zorgde voor de zogenoemde sunset slot in de programmering. Bands die rond zonsondergang op de mainstage stonden werden getrakteerd op een van de beste lichtshows die een artiest zich maar kan wensen, geheel verzorgd door Moeder Natuur. Zo werden acts als David Byrne en MGMT extra in het zonnetje gezet.

17. De surprise reprise van De Jeugd Van Tegenwoordig (2018)

Natuurlijk nam de Jeugd Van Tegenwoordig als special guest een prominente plek in op Down The Rabbit Hole 2018. Zelfs een gebroken been van Willie Wartaal mocht het feest niet in de weg staan. Op de laatste festivalavond gaven ze een secret set: een afscheidscadeautje. Hoe dat ging? See for yourself.

18. De feilloze show van David Byrne (2018)

Waar normaal gesproken de aandacht al snel uitgaat naar de headliners, bewijst David Byrne groter te zijn dan een simpele positie op een affiche. De voormalige frontman van én het genie achter Talking Heads weet niet alleen te imponeren met zijn muziek maar geeft een ware voorstelling. Omdat op het podium geen enkel ‘vast’ instrument te vinden is (deze werden gedragen door de bandleden) is er genoeg ruimte voor beweging en dans. Byrne sleept een vierde plek in de wacht in Festileaks’ Festivalacts Top 100 van 2018, mede door dit optreden op Down The Rabbit Hole.

19. W.. W.. Wapperman (2018)

Waar hij ook komt, het feest is aan. Hij is de man die alles kan. Hij is Wapperman! Het hele weekend lang zorgt Wapperman voor een uitbundige sfeer voor de nachtbrakers die niet voor vier uur hun tent opzoeken. Op zondagnacht sloot hij in stijl af. Hij had zelfs zijn broertje meegenomen, met luid gebrul, gelal en gejuich van het publiek ten gevolge. Zonder twijfel headliner nummer vier op de editie van 2018.

DTRH Eden
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

20. Eden, het nieuwe veld op het festivalterrein (2019)

Zoals elk jaar in de Down The Rabbit Hole geschiedenis, zijn er ook deze editie weer vernieuwingen doorgevoerd aan het festivalterrein. Nu vind je achter de Fuzzy Lop een heus konijnenhol dat toegang verleent tot een nieuw veld: Eden. Je waant je in een kalm paradijs met o.a. het Silent State project en het Bossa Nova podium.

DTRH The Swamp is Lava
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

21. The Swamp is Lava (2019)

In 2019 kun je het héle weekend al vroeg pieken met Joost van Bellen in de The Steamer Club, te vinden op het vernieuwde veld ‘The Swamp’ (voorheen Het Vuige Veld). Vanaf 14:00 staat ‘The Swamp is Lava’ op het programma. Bij binnenkomst blijkt dat het concept letterlijk genomen is: er lopen mensen verkleed als moerrasmonsters, die je helemaal onder de modder smeren als je op de grond staat. Autobanden, pallets en meer, je kan overal een dansje doen op de lekkerste beats zolang je de vloer maar niet raakt!

Vol enthousiasme werd Balthazar begroet, toen de band het podium betrad: DTRH heeft er zin in. Tijdens setopener ‘Blood Like Wine’ werden dan ook vele bekers omhoog gehouden bij het luidkeels meezingen van ‘Raise your glass to the nighttime and the ways…’. Tijdens het optreden ging gespetter langzaam over in regen. Het overgrote deel van het publiek trok zich daar echter weinig van aan, sterker nog: het zorgde alleen maar voor meer pret! Er werd gedanst, er werd gesprongen; sommigen in een poncho, anderen onder een zeil. De echte die-hards dansten erop los totdat ze helemaal doorweekt waren. Een magisch uurtje bij de Hotot.
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

22. Dansen in de regen bij Balthazar (2019)

Vol enthousiasme wordt Balthazar begroet, als de band het podium betreedt: DTRH heeft er zin in. Tijdens setopener ‘Blood Like Wine’ worden dan ook vele bekers omhoog gehouden bij het luidkeels meezingen van ‘Raise your glass to the nighttime and the ways…’. Tijdens het optreden gaat gespetter langzaam over in regen. Het overgrote deel van het publiek trok zich daar echter weinig van aan, sterker nog: het zorgt alleen maar voor meer pret! Er wordt gedanst, er wordt gesprongen; sommigen in een poncho, anderen onder een zeil. De echte die-hards dansen erop los totdat ze helemaal doorweekt zijn. Een magisch uurtje bij de Hotot.

Down The Rabbit Hole geschiedenis
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

23. Vampire Weeked tovert een regenboog tevoorschijn (2019)

De regen die eerder op de dag Balthazar op de Hotot vergezelt, blijft nog even hangen totdat Vampire Weekend mag aantreden. En ongelooflijk maar waar, lukt het de band om de regenwolken te verdrijven met een set vol blije deuntjes. Alsof dat nog niet genoeg is, verschijnt er ook nog eens een grote regenboog, net voordat we mogen genieten van de roze luchten boven de groene heuvels tijdens de zonsondergang.

24. Foals krijgt het hele veld op de grond (2019)

Foals trapt tijdens de vooravond het gaspedaal flink in. Met een setlist die uit louter hits bestaat gaan de fans lekker uit hun bol. Zoals we van hun shows gewend zijn, wordt er veel gemosht en meegeschreeuwd. Zanger Yannis Philippakis springt nog even het publiek in en maant daarna het iedereen naar beneden. Duizenden bezoekers maken een vreugdesprongetje en dat levert mooie beelden op én een plekje in onze lijst met onvergetelijke momenten uit de Down The Rabbit Hole geschiedenis.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

25. Afkoelen in het Beuningse water (2022)

Op de tweede dag van Down The Rabbit Hole 2022 stijgt het kwik naar 25 graden en daar wordt ruimschoots van genoten. De dag wordt door velen gestart met een duik in het meer vanaf de camping. Op het festivalterrein zelf is het bij De Waterkant is het goed toeven. Hier kan je onder het genot van een vegan kroket uit de aan het strand gelegen snackbar lekker met je voetjes in het water liggen. Ook kan je deze editie vanuit de Surf Shack met een opblaasroeiboot naar een onbewoond eiland varen.

Voorspeld door het Festileaks Forum
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

26. Een ramvolle Hotot voor Goldband (2022)

Door de ietwat lompe actie van zanger Boaz Kok op Rock Werchter een dag eerder was het heel even spannend of en hoe hij erbij zou zijn. Zeker als in eerste instantie alleen de overige twee Goldband-frontheren Karel Gerlach en Milo Driessen on stage verschijnen. Maar na een paar minuten komt Boaz op, met zijn been op een verrijdbaar krukje-meets-rollator (inclusief fietsmandje). Hoewel het pas middag is, staat het veld ramvol voor de golden boys, die datzelfde veld ook nog eens compleet weten in te pakken met hun charme en hits. Niet voor niets was Goldband het beste optreden van Down The Rabbit Hole 2022.

niet-muzikale hoogtepunten dtrh
Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

27. Achtbaan vol kunst in de gloednieuwe Bermuda (2022)

Wanneer je van de camping naar de festivalpoort loopt, vang je aan de linkerkant al een glimp op van een houten achtbaan. Down The Rabbit Hole presenteert: De Bermuda, een splinternieuw stukje terrein van festival. Hier is o.a. ‘Gouden Bergen’ van kunstenaar Oscar Peters te vinden. Een grote houten artcoaster waarin je allerlei – door festivalgangers zelfgemaakte – kunstwerkjes zoevend achtbaanrondjes ziet maken.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

28. Little Simz points and kills (2022)

Onder die grote rasta muts schuilen big brains. Little Simz weet namelijk precies hoe ze haar publiek in de Teddy Widder moet bespelen. Ze rapt strak, met teksten uit het hart, zowel op muziek als tijdens haar onderonsjes met de fans. Halverwege haar show houdt ze een inspirerende monoloog: laat niets het bereiken van jouw levensdoelen in de weg staan. Het resulteert in een oorverdovend applaus dat misschien wel minutenlang aanhoudt. Simz mag de langste staande ovatie van deze Down The Rabbit Hole op haar naam schrijven en die heeft ze dubbel en dwars verdiend.

Morning Rave op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

29. Raven van ochtend tot nacht (2023)

De Rex staat sinds 2022 in de Bermuda area van Down The Rabbit Hole. Maar in 2023 kwam de nieuwe tent pas echt los. Een stukje groter zelfs, waardoor er meer ruimte was voor frisse lucht – en heerlijke vibes. Elke ochtend was er de Morning Rave. De combinatie van zweven en raven is het perfecte ochtendritueel. Geen probleem als je dan nog op je luchtbedje ligt, want ’s nachts kun je echt keihard raven op de vetste artiesten als Elias Mazian, Dam Swindle en Paramida.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

30. ‘Holiday’ en ‘Summer in New York’ (2023)

Headliners als Fred again.., Burna Boy en Paolo Nutini zijn natuurlijk groots. Maar waar je echt iedere bezoeker van Down The Rabbit Hole kunt verwachten, is vrijdag bij Confidence Man in de Teddy Widder. De tent bestond rond half 7 uit een uitzinnige menigte die uit de hand at van de Australische indie-elektropopband. Het dak ging eraf en iedereen (zelfs ver buiten de tent) danste mee.

Op zaterdag verzamelde ongeveer alle bezoekers zich bij de Hotot. Sofi Tukker gaf muzikaal niet de sterkste show van het festival weg, maar wat een vibe bracht het duo mee. De grond trilde nog net niet zoals bij Goldband in 2022, maar iedereen stond te dansen in het heerlijke zomerse zonnetje. Wat een feest!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.