25 onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van Pinkpop

Pinkpop stage
Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

De regenboog bij de Foo Fighters, het legendarische optreden van Pearl Jam, de show van Arcade Fire, het biertje van John Coffey: het zijn stuk voor stuk iconische Pinkpop-momenten uit de afgelopen 52 edities. Nu de 53e editie in aantocht is, hebben we 25 geluksmomenten voor je op een rijtje gezet om het festivalvuurtje al even op te stoken.

Iggy Pop

1. Vijf gulden per ticket (1972)

In 1972 kostte een dagticket nog maar vijf gulden. Inmiddels is de prijs verhoogd naar €145,- (2024). Gelukkig krijgen we daar nu ook andere namen voor. Komende editie staan o.a. Måneskin, Calvin Harris, Ed Sheeran, Nothing But Thieves en Royal Blood op de planken.

Mick Jagger

2. Mick Jagger neemt de kuierlatten (1979)

Het moment waar Jan Smeets nog steeds nachtmerries van krijgt. Mick Jagger kwam langs voor een gastoptreden met Peter Tosh. Hij was al onderweg naar het podium totdat hij de camera’s zag. Hij knapte daar op af en besloot het toch niet te doen. Hoewel het een grote gebeurtenis is in de Pinkpop-geschiedenis, kan Mick zich niks herinneren…

The Police

3. The Police (1979)

Als The Police nu op een festival zou staan, zouden de kranten er vol mee staan. Toch was dat tijdens de tiende editie van Pinkpop niet het geval. Sting en zijn kameraden waren nog niet doorgebroken en gingen er helemaal voor. Het duurde toen niet lang meer voor de band definitief doorbrak.

4. Pearl Jam (1992)

Deze kan uiteraard niet ontbreken in de top drieëntwintig. Het legendarische optreden van Pearl Jam waarin Eddie Vedder, in zijn groene Tivoli-shirtje, vanaf de camera-arm zijn stagedive inzet. Wat. Een. Optreden.

Outkast

5. Voor het eerst meerdaags festival (1994)

Yes, meer dagen is meer bands dus meer plezier! Toch bleek twee dagen niet genoeg voor het Pinkpop-publiek. Twee jaar later werd er namelijk nóg een dag aan toegevoegd.

rage against the machine

6. Aardbeving door Rage Against The Machine (1994)

Rage Against the Machine breekt de tent zo hard af dat er een aardbeving ontstaat van maar liefst 1 op de schaal van Richter. Vijf jaar later krijgt System Of A Down hetzelfde voor elkaar. Tijdens Prophets Of Rage in 2017 werd er ook flink gesprongen, maar was er geen aardbeving.

7. De geboorte van het roze hoedje (2000)

De iconische roze hoedjes maakten hun intrede in het jaar 2000. Het bleek een tijdloze look te zijn, want na achttien jaar zijn ze niet meer weg te denken. Groot of klein, jong en oud, iedereen op de weide loopt de shinen met het onmiskenbare roze Amnesty-hoedje.

Amy Winehouse

8. Krezip valt in voor Amy Winehouse (2007)

Amy schijnt nog niet nuchter te zijn van haar huwelijksfeest en zegt Pinkpop af. Gelukkig was er geen man overboord, want: {[Krezip}} to the rescue! Hoewel Amy Winehouse gemist werd, mochten we niet klagen met zo’n invaller.

Foo Fighters

9. Foo Fighters & de regenboog (2011)

Toen in 2011 bijna het het hele publiek in een poncho op het terrein stond, brak daarna gelukkig de zon door. Dave Grohl wijst naar boven: “First rainbow in a rock show I’ve ever seen in my life.

Rolling Stones

10. The Rolling Stones naar Pinkpop (2014)

Laten we deze verrassende bekendmaking ook niet vergeten. Jan Smeets maakte er een mooi showtje van. Zo werd hij tijdens de perspresentatie via de roze telefoon (midden op het podium) opgebeld en was de deal zogenaamd op dat moment pas rond.

arctic monkeys

11. Nog nooit zo druk (2014)

In 2014 breekt Pinkpop alle records. Er reizen namelijk 134 duizend unieke bezoekers af naar Landgraaf. Dat is ook niet zo gek met headliners als Rolling Stones, Arctic Monkeys en Metallica op het affiche.

Arcade Fire

12. De show van Arcade Fire (2014)

Het staat gebrand in het geheugen van iedereen die erbij was. Deze weergaloze show waarin de regen losbarstte is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot beste festivalconcert van 2014.

bliksem

13. Noodweer bij Metallica (2014)

In 2014 werd ‘metal maandag’ niet alleen op het gebied van muziek de meest intense dag. Er trok dat jaar een grote storm over het terrein. Het hele voorvak bij Metallica moest een paar stappen naar achteren doen en het optreden werd uitgesteld. Gelukkig mocht de band haar optreden na enige tijd weer vervolgen.

John Coffey

14. Hé David, vangen! (2015)

Deze kun je niet gemist hebben, het perfect gevangen biertje tijdens de show van John Coffey ging de hele wereld over. Zelden heeft iemand er tegelijkertijd zo cool en nonchalant uitgezien als David Achter de Molen op Pinkpop 2015.

Foo Fighters

15. Dave Grohl breekt been (2015)

Auw, het is nog steeds pijnlijk om terug te zien. Het gebeurde dan wel niet op Pinkpop, maar doordat Dave Grohl twee dagen voor de show op Pinkpop zijn been brak in Zweden moesten de Foo Fighters helaas afzeggen. Pharrell Williams schoof door naar het eindslot en Triggerfinger werd ingevlogen om de vrijgekomen plek in te vullen.

Paul McCartney
700

16. Een Beatle op Pinkpop (2016)

Jahoor, weer een muzieklegende op de planken in Landgraaf. Na The Rolling Stones heeft Jan Smeets nu ook Beatle Paul McCartney van zijn verlanglijst af kunnen strepen. Eindelijk konden Pinkpop-fans van het eerste uur de act aanschouwen op hun favoriete festival.

17. De Staat twee keer op Pinkpop (2016)

Met het afzeggen van Ghost kwam er een plekje vrij voor dé festivalkoning van 2016, die zijn ‘Witch Doctor’-circle pit zowel in de Brand Bier Stage als voor het 3FM podium mocht vertonen. De mannen van De Staat zetten de Landgraafse weide in vuur en vlam.

18. Bieber op Pinkpop (2017)

Er is hoogstwaarschijnlijk vooraf nog nooit zoveel geschreven over een headliner als Justin Bieber op Pinkpop. Ondanks de negatieve publiciteit was de dag dat hij speelde de enige die dat jaar was uitverkocht. Het werd een popshow met veel gillende tieners die de tijd van hun leven hadden. Voor de rest van het Pinkpop-publiek was het wat minder gezellig.

19. De tattoo van De Likt (2018)

‘Belofte maakt schuld’, moet de zanger van De Likt Jordy Dijkshoorn gedacht hebben. Hij had 3FM-dj Frank van der Lende namelijk beloofd dat als hij ooit op Pinkpop mocht spelen, Frank hem mocht komen tatoeëren op het podium. Dus tijdens de show komt Van der Lende met de naald het podium op en zet een mooie strik op de buik van Dijkshoorn.

Pearl Jam, Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

20. Pearl Jam is back! (2018)

Al sinds hun eerste show in 1992 is Pearl Jam innig verbonden met Pinkpop. In 2018 was het dan eindelijk weer zover. De band van Eddie Vedder kwam weer naar Landgraaf. Hij had voor de gelegenheid zelfs zijn Tivoli-shirt weer aangetrokken.

21. De Frank Lammers Stage Dive (2019)

Tijdens het optreden van Rowwen Hèze op Pinkpop 2019 staat een verrassing gepland: Frank Lammers kondigt de band aan en betreedt het podium nog eens tijdens afsluiter ‘Bestel Mar’. Hij zingt het hele nummer mee en besluit een grandioze stagedive tegemoet te gaan. Niet geheel succesvol, maar wel één van de meest memorabele momenten van Pinkpop 2019!

22. Een emotionele Jan Smeets tijdens 50 jaar Pinkpop (2019)

Een van de laatste memorabele momenten uit de Pinkpop geschiedenis kan van niemand anders komen dan van Mister Pinkpop himself. Tijdens zijn jaarlijkse eindtoespraak op Pinkpop 2019 is hij namelijk extra emotioneel. Hij bedankt iedereen voor vijftig jaar Pinkpop, maar wil z’n grootste liefde nog even extra uitlichten. “Ik wil maar één persoon in het bijzonder bedanken. Dat is mijn eigen vrouw Till. Die heeft het vijftig jaar volgehouden!”

Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

23. De eerste Pinkpop zonder Jan (2022)

Pinkpop 2022 ging flink op de schop. Het terrein werd voor een groot deel vernieuwd. De podia verhuisden of draaiden zich naar elkaar toe en de Stille Jan-silent disco nam zijn intrek op Megaland. Wat ons betrof was dit een goede upgrade, maar Jan was kritisch. Hoewel hij officieel geen directeur meer is, blijft hij onlosmakelijk verbonden met ”zijn” festival. Zo vond er tijdens deze bloedhete editie ook een groot afscheid plaats voor Mister Pinkpop.

The Script op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

24. Tranen bij The Script (2023)

Een groep die onlosmakelijk verbonden is met Pinkpop. The Script staat voor de zesde keer op de planken op Pinkpop, al hing dat optreden maar aan een zijden draadje. Iets meer dan twee maanden voor het festival overlijdt gitarist Mark Sheehan. Op Pinkpop 2023 vloeien de tranen rijkelijk in het publiek wanneer de band ‘If You Could See Me Now’ inzet, een ode aan hun vriend. Van de zes is dit ongetwijfeld de meest memorabele doortocht op het festival in Landgraaf van de band.

Queens of the Stone Age op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

25. Queens of the Stone Age de échte headliner (2023)

Het zou de vijfde keer worden voor de band uit de Californische woestijn. Meer dan 20 jaar na hun eerste passage op het Limburgse festival staat de band vóór headliner Robbie Williams op het programma. Dat Queens of the Stone Age de échte headliner van de dag is bewijst de groep vanaf het begin. Met grootste hit ‘No One Knows’ zet de band meteen de toon en laat het haar weerloze publiek gedurende vijf kwartier niet meer los. Na vijf tergende jaren voor Josh Homme gooit hij op Pinkpop alles van zich af en speelt de hele weide plat.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy