DGTL 2022 wint Festival Award voor ‘Beste Duurzaamheid’

Photo: Sebastiaan van Thienen / YellowTipi

Festileaks maakt vandaag de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022 bekend. Voor deze publieksprijzen werden 200 Nederlandse en Europese festivals beoordeeld op zes categorieën van de festivalbeleving. Het Amsterdamse festival DGTL gaat er vandoor met de Festival Award 2022 voor ‘Duurzaamheid’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022.

Voor festivals staat duurzaamheid hoog op de agenda. Van plastic tot aggregaten tot transport: over alles wordt nagedacht. Dat heeft ook dit jaar weer geleid tot unieke initiatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Photo: Sebastiaan van Thienen / YellowTipi

1. DGTL (8,5)

Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan om klimaatverandering tegen te gaan, en de festivalbranche kan daarin niet achterblijven. DGTL geeft alvast het goede voorbeeld. Het Amsterdamse festival scoort het beste in de categorie ‘duurzaamheid’. Een mooie prestatie gelet op hun doel: ze willen het meest duurzame elektronische festival ter wereld worden. Dit streven zie je op talloze plekken terug. Er is geen afvalbak te bekennen. De drinkbekers zijn herbruikbaar, de aankleding is gemaakt van gerecycled afval. Al het eten op het festivalterrein is plantaardig dankzij een samenwerking met Beyond Meat. Er is bewust nagedacht over de stroomvoorziening en er wordt geen drinkwater gebruikt om de toiletten mee door te spoelen.

Ook de artiesten dragen bij aan verduurzaming, of ze dat nu willen of niet. Zodra een DGTL-artiest het vliegtuig pakt, neemt een luchtvaartmaatschappij in de buurt een duurzaam alternatief voor kerosine in gebruik. Deze methode moet de CO2-uitstoot met honderd procent verminderen. DGTL is al sinds 2013 bezig met een circulair duurzaamheidsprogramma. We kunnen dan ook gerust stellen dat ze, bijna tien jaar later, goed op weg zijn om hun doel te behalen.

Photo credit: SPARK

2. Awakenings (8,1)

We blijven in de hoek van de dancefestivals, want ook Awakenings heeft haar steentje bijgedragen. Dankzij verschillende initiatieven belandt ze op een mooie tweede plek. Al enkele jaren werkt de organisatie met een statiegeldsysteem voor plastic bekers. Zonder logo’s of tekst erop, zodat ze na afloop gerecycled kunnen worden. Het festival scheidt al het afval bewust en brengt de verschillende afvalsoorten naar verwerkingsbedrijven. Daarnaast waren er voor het eerst in haar geschiedenis alleen vegetarische eetmogelijkheden.

Ook werkte Awakenings samen met Coca Cola voor een ander vernuftig initiatief, de zogenoemde ‘Green Teams’. Deze groep vrijwilligers zorgde voor een piekfijn festivalterrein. Ze zamelden lege bekers in en ruimden rondslingerend afval op. De ‘Green Teams’ maakten het wel heel makkelijk om duurzaam te feesten: terwijl je zelf op de dansvloer kon blijven, wisselden zij jouw lege flesje in bij de bar. Een energiezuinig bedrijf nam tevens het brandstofprobleem op zich. In plaats van diesel, gebruikte Awakenings groene stroom als bron.

Foto: Niels de Vries

3. Mysteryland (7,8)

Ook Mysteryland wil niet langer duizenden liters diesel verbruiken. Daar wist de buurman van het festival wel raad mee: zijn boerderij wekt zonne-energie op. De overtollige stroom wordt onder andere aan Mysteryland geleverd. Zij deed mee aan een pilot. Een duurzaam 10kV-systeem moet de vervuilende dieselaggregaten vervangen.

Het festival vindt midden in de natuur plaats. Des te meer reden om daar goed voor te zorgen. Hergebruik is een thema dat veelvoudig terugkomt op Mysteryland. In de recyclewinkel kun je tweedehands campingspullen huren. En het hoofdpodium is gemaakt van materialen die eerder voor andere podia gebruikt werden. Om het Haarlemmermeer pico bello achter te laten, ruimt de organisatie alles grondig op. Van tent tot sigarettenpeuk.

BKS 2022 main stage
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

4. Best Kept Secret (7,6)

Al sinds de oprichting van Best Kept Secret in 2013 gebruikt het festival recyclebare bekers. Ook met groene stroom wisten ze in Hilvarenbeek al raad. Maar één van de meest originele acties op het gebied van duurzaamheid dit jaar blijft toch wel de kartonnen tent. Een wegwerpmodel dat waterdicht is. En op maandagochtend kun je hem gewoon achterlaten. Het duurzame karton wordt opnieuw gerecycled.

Best Kept Secret 2022 had daarnaast een uitgebreid aanbod aan duurzaam eten. Bij elk kraampje viel er wel een vegetarische optie te bestellen. Wat overblijft, wordt na afloop van het festival gedoneerd aan een lokale voedselbank. De organisatie van BKS geeft aan dat ze elk jaar proberen om het evenement nog duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door minder energie te verbruiken: de ledverlichting van het terrein is een bewuste, duurzame keuze geweest.

Photo: Tim Vernimmen / Festileaks

5. Graspop (6,8)

Graspop vervolledigt de top 5. Het Festileaks-publiek gaf het Belgische metalfestival een dikke voldoende op het gebied van duurzaamheid. ‘Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel’ moet de gedachtegang zijn geweest. Wie namelijk genoeg lege drankverpakkingen verzamelt, mag eendjes vangen. Deze zijn gekoppeld aan prijzen die variëren van souvenirs tot signeersessies. Dit systeem is een aanvulling op de ecotokens.

De Belgen proberen daarnaast ook de uitstoot van auto’s te verminderen. Het gebruik van fiets of openbaar vervoer wordt aangemoedigd. Kom je toch met de auto, dan moet je vanaf dit jaar betalen voor je parkeerticket. Graspop werkt al enkele jaren aan duurzame initiatieven, zoals vrijwillige opruimers en het recyclen van afval. Dit jaar maakten zij voor het eerst gebruik van PET360 bekers. De positieve impact op het milieu van dit soort materiaal is minstens vijftig procent ten opzichte van niet-duurzame alternatieven.

Over de Festileaks Festival Awards

Door middel van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op 200 festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de zes belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, en duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2022 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Awakenings Summer Festival Logo

Awakenings Summer Festival 2022

Locatie
Nederland
Spaarnwoude, Nederland
Datum 29-31 juli 2022
Line-up
999999999
Adiel
Amelie Lens
Tickets Niet meer beschikbaar.