Beyoncé in de Johan Cruijff ArenA: een portret in 5 platen

De Amerikaanse superster Beyoncé komt op 14 mei naar België en op 17 juni naar Nederland met maar liefst negen albums onder de arm. Wil je graag meer van haar horen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan helpen wij je graag op weg!

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Dat kan met deze Spotify-playlist! →

Dangerously in Love (2003)

Ook toen ze nog geflankeerd door Kelly Rowland en Michelle Williams het trio Destiny’s Child vormde, stal Beyoncé Knowles al de show – en niet alleen omdat haar papa de manager was. Wie zou er niet verbleken bij haar présence, en haar stem? Dit solodebuut bleek ideaal om die status van publieksfavoriet te verzilveren – met ‘Dangerously in Love’ scoorde ze aan de zijde van haar echtgenoot Jay-Z een megahit. Maar een totale triomftocht werd het niet. Het tweede deel van de plaat zakt langzaam maar zeker weg in de zeemzoete ballads.


Vaakst live gespeeld: ‘Crazy in Love’, ‘Baby Boy’, ‘Naughty Girl’

Beyoncé (2013)

De albums na Dangerously in Love bevatten ook de nodige hits, maar werden minder enthousiast onthaald. Toen Beyoncé in 2013 met Destiny’s Child op de Super Bowl speelde, leek haar momentum stilaan voorbij. Tot ze op vrijdag 13 december deze plaat op de wereld losliet. De muziek is – met dank aan producers als Timbaland en Pharrell – vaak vlijmscherp, maar het waren de expliciete seksuele toespelingen én feministische statements die het meest de aandacht trokken. Al gaat ‘Partition’ uit de bocht met een Monica Lewinsky-grap.

Vaakst live gespeeld: ‘Drunk in Love’, ‘Grown Woman’, ‘***Flawless’
Lemonade (2016)

Na het succes van Beyoncé brak voor de zangeres een donkere periode aan, waarin haar echtgenoot – en de vader van haar kinderen – Jay-Z met andere vrouwen aan de haal ging. Dankzij haar oer-Amerikaanse werkethiek besloot de voormalige kindster om van de citroenen limonade te maken, wat resulteerde in deze uiteraard wat bedrukte, maar uiteindelijk ook bemoedigende plaat. Zo indie had Queen B nog nooit geklonken, maar met gastbijdragen van mensen als Jack White, James Blake en Kendrick Lamar hadden we niets anders verwacht.


Vaakst live gespeeld: ‘Freedom’, ‘Formation’, ‘All Night’

Everything Is Love (2018)

Wie dacht dat na Lemonade de prik voorgoed verdwenen was uit de relatie van Beyoncé en Jay-Z had het goed mis. In 2018 vertrokken de twee zowaar samen op tournee, en ergens halverwege dropten ze als ‘The Carters’ dit triomfantelijke album. Soms lopen ze een beetje te opzichtig de jongere garde achterna – nooit gedacht dat we de grote Jay-Z ooit ‘skrrt-skrrt-skrrt‘ zouden horen zeggen – en het gepoch met materiële weelde is ook niet altijd even stichtend. Maar imponeren doen ze wel, met z’n twee – nog steeds een onweerstaanbaar duo.Renaissance (2022)

Tijdens en na de pandemie zat de hele wereld op een feestje te wachten, zo bleek onder meer uit het succes van Dua Lipa’s Future Nostalgia. Als een volleerde Madonna besloot daarom ook Beyoncé om de fonkelende knaldrangknol de sporen te geven, met deze dansbare wedergeboorte tot gevolg. Origineel klinkt dit album zelden, zeker niet voor wie de jaren 80 en 90 bewust heeft meegemaakt. Maar een wereldtournee in het spoor van deze uitbundige danskraker wordt zonder enige twijfel een weergaloos feest. Laat maar komen dus!


Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!