Grauzone Festival 2023 vindt de toekomst in de jaren ’80

Photo: Malou Gouders / Festileaks

Ook buiten de festivalzomer kent Nederland een enorme hoeveelheid aan bijzondere evenementen. Grauzone 2023 is één zo’n parel. Op het Haagse festival voel je je drie dagen lang in de underground cultuur van de jaren ’80. Van de line-up tot het barpersoneel, alles past perfect binnen deze niche.

Dat wil niet zeggen dat het festival alleen in het verleden leeft. Genres als post-punk, dark wave en EBM zijn nu net zo relevant als veertig jaar geleden. De kracht van Grauzone Festival 2023 is daarom ook niet zozeer de nostalgie, maar juist dat het veel spannende, opkomende artiesten boekt. Het zorgt voor een bijzondere, donkere sfeer in de Haagse binnenstad.

Donkere avonden

De meeste optredens van Grauzone 2023 vinden plaats in het Paard. Het poppodium heeft naast de Grote Zaal en Kleine Zaal ook een ruim café, waar beginnende bands als Pol, Library Card en Daisy Daisy optreden. Het houten plafond en de graffiti-achtige teksten op de muren verraden een romantisch verleden, wat perfect past bij de artiesten in het café. De geesten van The Birthday Party, Depeche Mode en Joy Division zijn nooit ver weg.

Het avondpubliek heeft de goth dresscode duidelijk ook ontvangen. Grauzone weet precies wat de doelgroep is, en vormt het programma daar perfect naar. Met succes, want het internationale publiek is soms van heel ver gereisd om hier bij het festival aanwezig te zijn.

En terecht, er staan namelijk veel bijzondere shows op het programma. Een zeldzaam optreden van SQÜRL bijvoorbeeld, de band van de Amerikaanse filmregisseur Jim Jarmusch. Eerder op de avond was er al een screening van zijn vampierdrama Only Lovers Left Alive, waar SQÜRL ook de soundtrack voor maakte. Ook het donkere, filmische karakter van de liveshow past weer perfect binnen de sfeer op Grauzone.

Photo: Malou Gouders / Festileaks

Dansbare nachten

Deze unieke programmering gaat door tot diep in de nacht. Rond een uur of 11 is er een wisseling van de wacht. Ineens staat het Paard minder vol met goths en meer met hipster danspubliek. Waar de avond vooral in het teken stond van (post-)punk en dark wave, is het nu de beurt aan EBM en techno.

Een hoogtepunt zijn de Franse DJ’s Pablo Bozzi en Kendal. Omsingeld door het publiek achter de DJ-tafel in het midden van de zaal draaien de twee eerst samen onder de naam Infravision, om daarna ook nog allebei aparte sets af te werken.

Wat zo goed is aan Grauzone 2023 is hoe de hele programmering binnen dezelfde sfeer past, zowel de livebands ‘s avonds als de DJ’s ‘s nachts. Voor de vele bezoekers die te jong zijn om het zelf meegemaakt te hebben, is het festival zowel een onderdompeling in de jaren ’80 als een blik op de toekomst. Alsof je je een weekend lang begeeft in de culturele underground van Berlijn of Manchester, maar wel met nieuwe en jonge artiesten die we ook zeker op de grotere indie-festivals gaan zien.

Grauzone Festival Logo

Grauzone Festival 2023

Locatie
Nederland
Den Haag, Nederland
Datum 10-12 februari 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.