Advertisement

Ook capaciteit Kingsland 2023 geraakt door concert Metallica

Na Oranjebloesem 2023 is er ook slecht nieuws voor Kingsland 2023. Mede door het concert van Metallica in de Johan Cruijff ArenA op dezelfde dag, wordt de capaciteit voor beide festivals samen verlaagd van 68.000 naar 40.000 bezoekers. Drukte in het openbaar vervoer is de grote boosdoener.

Met net iets minder dan een maand te gaan tot Koningsdag, is er weer slecht nieuws voor een Amsterdams festival dat op die dag plaatsvindt. Eerst werd de capaciteit al verlaagd bij Oranjebloesem 2023, plus de eindtijd werd vervroegd. Nu is het de beurt aan Kingsland 2023 om de capaciteit te moeten verlagen.

Aanpassingen Kingsland 2023

Zoals al vermeld, wordt de capaciteit van Kingsland en Oranjebloesem 2023 samen verlaagd van 68.000 naar 40.000 bezoekers. Hierdoor is Kingsland 2023 op het moment van schrijven bijna uitverkocht. De grootste verandering aan het terrein betreft het samenvoegen van de Pure Hiphop en TIKTAK podia. Ook wordt het timetable momenteel aangepast om zoveel mogelijk artiesten te behouden.

Omdat Kingsland en Oranjebloesem elk jaar wisselen van eindtijd, hoeven er hier geen veranderingen plaats te vinden. Kingsland 2023 start om 12:00 uur en gaat ‘gewoon’ tot 20:00 uur door. Dat terwijl Oranjebloesem dus eerder moet stoppen en een afterparty gaat hosten.

Wat gaat er precies mis?

De organisatoren van deze festivals leggen vooral de schuld bij het concert van Metallica in de Johan Cruijff ArenA. Dat concert zorgt namelijk voor toenemende drukte in het openbaar vervoer. De NS en het GVB hebben het altijd al druk zat op Koningsdag en met een extra concert erbij moet er dus ingegrepen worden.

Daarentegen legt de gemeente vooral de nadruk op de veiligheid. De uitstroom van bezoekers moet allemaal via station Zuid gebeuren, want station RAI is uit voorzorg al gesloten die dag. Om te voorkomen dat de Mobiele Eenheid weer moet ingrijpen, net zoals vorig jaar, is gekozen om de capaciteit te verlagen van de festivals en de eindtijden vroeger te maken dan het Metallica concert.

Aan de ArenA is ook gevraagd of het concert verplaatst zou kunnen worden. Echter was dat vanwege de strakke planning van de tour van Metallica niet mogelijk. De ArenA heeft een doorlopende vergunning bij de gemeente en hoeft daardoor geen extra toestemming te vragen.

Wat vooral duidelijk is, is dat het extra concert een erg onhandige situatie heeft gecreëerd. De communicatie tussen de betrokken partijen is ook verre van optimaal gebleken, waardoor nu vlak voor de evenementen nog aanpassingen gedaan moeten worden. Beide festivals zijn begrijpelijk erg ontevreden en kijken naar eventuele stappen om de gemeente aansprakelijk te stellen.

Kingsland Festival Amsterdam Logo

Kingsland Festival Amsterdam 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 27 april 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen