Berucht Fyre Festival kondigt terugkeer aan

Fraudeur en net-vrijgelaten, Billy McFarland laat via een tweet weten dat het Fyre Festival terugkeert voor ronde twee.

Het lijkt niet lang geleden dat de bedenker van Fyre Festival Billy McFarland vast zat voor fraude, en dat is het ook niet. In maart 2022 kwam hij weer op vrije voeten. Eén tweet over de terugkeer van het Fyre Festival, en het internet staat op zijn kop. Dat is niet gek, want het spraakmakende “luxe” festival faalde veelvoudig.

Welke festivaldroom verkocht Billy McFarland?

Wie in 2017 op het internet zat ontkwam er niet aan, de promotie voor Fyre Festival vloog je om de oren. Beelden van bekende modellen op jetski’s en een festival op een privé-eiland. Daarmee probeerde de organisatie influencers te lokken naar het exclusieve festival in de Bahama’s. Het “luxe” festival ging viral. Binnen een mum van tijd werden alle extreem dure kaartjes verkocht. Onder andere Blink-182, Migos en Disclosure vulden de line-up.

Welke beloftes kwam Fyre Festival niet na?

Fyre Festival werd ‘s werelds grootste festival flop. De gasten, die tot €10.000,- betaalden voor een festivalticket, strandden op een bouwterrein. Op Twitter werden beelden gedeeld van doordrenkte matrassen, karige maaltijden en bovenal chaos. De tropische festivaldroom viel in duigen en de grote acts zeiden af. Uiteindelijk cancelde de organisatie het hele festival. Honderden werknemers die meehielpen het festival op te bouwen, kregen nooit betaald.

De documentaires en de terugkeer

Na de totale afgang van het festival werd Billy McFarland opgepakt, hij zat zes jaar vast voor fraude. In 2019 kwamen er twee documentaires uit die onderzochten hoe het zo fout had kunnen gaan met Fyre Festival.

Het vertrouwen in een nieuwe editie lijkt verloren, toch gaat Billy McFarland onverstoorbaar door. Bovenal lijkt de tweet over de terugkeer van het Fyre Festival, een manier om het gesprek over het gefaalde festival weer op te rakelen.