Opwarmen voor komende EDM-festivals met Ultra Music Festival 2023

Ultra Music Festival is één van de grootste festivals op aarde. En daarmee ook één van de grootste in het Electronic Dance Music genre. In Miami vindt ieder jaar het eerste Ultra Festival van het jaar plaats. Zij bieden een podium voor artiesten bij het Amerikaanse publiek. Wat kunnen we leren van deze line-up, effecten en innovaties? Wij zoeken het voor je uit.

Miami’s Ultra Festival is in 1999 begonnen en was de eerste van de inmiddels 29 landen waar Ultra plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. In Europa vindt Ultra Europe dit jaar weer plaats in Split, Kroatië. Maar Ultra Worldwide organiseert bijvoorbeeld ook festivals onder de naam Resistance.

Grootse line-ups

Als grootste EDM-festival van de wereld moet je natuurlijk wel met grote namen komen. Ook in 2023 pakt Ultra Music Festival in Miami weer helemaal uit. Alle relevante namen uit de electronic dance industrie zijn aanwezig. Denk aan Afrojack, Charlotte De Witte, Kölsch, Martin Garrix en Marshmello. Maar ook de kleinere namen zijn om van te smullen. Kijk maar naar Dada Life, Julian Cross, KASIA en Nicky Romero.

https://www.youtube.com/watch?v=k_i0tG9uQLA&ab_channel=STATE

Techno op de Main Stage

De EDM-scene mixt langzaam aan met andere genres. Charlotte De Witte maakt namelijk geen standaard Electronic Dance Music. Je kunt het beter snoeiharde techno noemen. In 2023 kreeg zij controle over de Main Stage op Ultra Miami. Ze kwam, zag en overwon. uiteindelijk. Een eerst wat onwennig publiek omarmt later juist de pulserende techno beats.

Een techno headliner kan in 2023 alle soorten festivals wel headlinen. De Europese festivals doen namelijk gewoon mee met deze hype en mogelijkheid om het festival genrewijs te verbreden. Je ziet haar o.a. op Ultra Europe, Rock Werchter en Lowlands.

Ook plek voor Hardstyle naast EDM

In 2022 werd voor het eerst de Dirty by Nature stage geïntroduceerd op Ultra Miami. Het podium wordt gehost door het label Dirty Workz. Meerdere Hardstyle-artiesten herinneren hun debuut als absoluut onwerkelijk en memorabel. Een goede zet dus van Ultra om Hardstyle te mixen met het EDM-genre.

In het algemeen is het toevoegen van een genre bij een Electronic Dance Music festival een grote stap. Maar na het succes van vorig jaar is het ook een ontwikkeling die in Europa uitgevoerd kan worden. Een festival is een mooie manier om met andere genres in aanraking te komen. Doordat Dirty Workz de stage host, kunnen de beste Hardstyle-artiesten zich daar meten met het EDM-publiek.

De mooiste show-effecten

Natuurlijk staan de Ultra festivals erom bekend niet alleen voor de beste EDM-muziek te gaan, maar ook voor de meest spraakmakende visuele effecten. De organisatie wil graag alle zintuigen prikkelen. Door middel van lasers (heel veel lasers), vuurwerk, stroboscopen, schermen en rookmachines houden ze iedereen alert. Een voorbode voor de vetste show-effecten bij de Europese EDM-festivals. Het kan namelijk altijd groter en mooier.

Meer aandacht voor duurzaamheid

Ultra doet meerdere dingen om het festival zo snel mogelijk CO2-neutraal te krijgen. Door zoveel mogelijk te onderzoeken welke energie verbruikt wordt en wat nodig is om klimaatneutraal te opereren, wordt veel informatie verzameld voor de toekomst. Afval scheiden, het aanbieden van vega(n) eten en het sponsoren van lokale projecten zijn mooie voorbeelden. Ze haken lokale bedrijven aan voor de merchandise en promoten het openbaar vervoer.

Een mooie ontwikkeling voor grote festivals onder de naam van Ultra. Maar niet alleen daarvoor, ook voor andere grote EDM-festivals in Europa een goed streven. Festivals zoals DGTL doen er alles aan om het groenste festival van allemaal te worden.

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2019

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2019
Tickets Niet meer beschikbaar.