Het groenste festival zijn, zo doet DGTL dat

Photo credit: Jordy Brada / DGTL

Al jaren prijkt DGTL bovenaan de lijstjes van de meest groene festivals. Het evenement wil graag voorop lopen en ziet het als haar missie om ook andere festivals steeds milieubewuster te maken. Maar hoe doen ze dat dan? We zetten de belangrijkste innovaties voor je op een rijtje.

BKS 2019 food
Photo: Festileaks

Vegan eten

Eten vormt een grote bron van CO2-uitstoot. In 2016 stapte DGTL daarom al over naar volledig vegetarisch eten. Sinds afgelopen jaar zijn ze zelfs volledig vegan. Om dit doel te bereiken heeft het onder meer een samenwerking met Beyond Meat gestart. Inmiddels hebben ze de CO2-uitstoot van voedsel weten terug te brengen van 60.000 kilo naar 4000 kilo per weekend.

Bron: Job Wierikx

Hard cups, bordjes en bestek

Wat ook opvalt aan het terrein van DGTL? Er staan geen prullenbakken. Dit komt omdat bezoekers niets in hun handen krijgen wat ze weg hoeven te gooien. Men betaalt 1,50 euro statiegeld voor een hardcup en levert deze in bij een recyclepunt voor een statiegeldmuntje. Daardoor ligt er ook amper rommel op de dansvloer. Daarnaast krijg je op het foodcourt ook geen papieren bordjes of bestek. Alles is van hard plastic dat na elke festivaldag wordt afgewassen en hergebruikt.

Bron: Job Wierikx

Circulaire wc’s en broodjes poep

De wc’s op DGTL worden niet doorgespoeld met drinkwater, maar met water rechtstreeks uit het IJ. Dit water wordt gefilterd en hergebruikt als drinkwater of als compost. Daarnaast wordt alle ontlasting van bezoekers verwerkt tot compost. Met deze uitwerpselen worden dan weer planten gekweekt die bezoekers op de volgende editie van het festival kunnen eten. Ter ere daarvan stond er zelfs een broodje poep stand, waar je zo’n stoelgangsnack alvast kon voorproeven.

Bron: Mitchell van Doojeweerd

Artiesten met de trein

Het Amsterdamse festival stimuleert elke act om met de trein te komen. Nu is dat natuurlijk niet altijd een reële optie, maar ook daar hebben ze een oplossing voor gevonden. De artiesten die met het vliegtuig komen, betalen daar een extra toeslag voor. DGTL zorgt er dan voor dat het vliegtuig vliegt op biokerosine, gemaakt van gebruikt frietvet. Vliegen is natuurlijk nog steeds slecht voor het klimaat, maar doordat deze brandstof is gemaakt van onderdelen die al eerder gebruikt zijn, is het wel een stuk groener. Zoals je ziet op het plaatje hierboven, wordt het meeste CO2 uitgestoten door het reizen van festivalgangers.

Podia op batterijen

In 2016 was de AMP-stage het eerste festivalpodium ter wereld dat haar stroom kreeg van batterijen. Inmiddels zijn alle podia op DGTL aangesloten op deze apparaten. De accu’s worden overdag opgeladen met groene stroom. Sommige accu’s worden zelfs opgeladen met groen geproduceerde waterstof. Daardoor zijn ze een stuk beter voor het milieu dan eerder gebruikte dieselgeneratoren. Daarnaast zijn de podia overdag aangesloten op het stroomnet van Amsterdam.

Wat vond jij van DGTL 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van DGTL 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
DGTL Logo

DGTL 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Line-up
Paula Temple
Monolink
CamelPhat
Tickets Niet meer beschikbaar.