Review: Prognosis 2023 is letterlijk het tegenovergestelde van Coachella

Photo Credits: Ruben Bodelier / Festileaks

Het is dat beide festivals in hetzelfde weekend plaatsvinden, want een groter contrast met het ‘influencer festival’ aan de andere kant van de oceaan kan je niet krijgen. Heb jij namelijk genoeg redenen om niet naar Coachella 2023 te gaan? Dan kan je minstens evenveel redenen bedenken om wel naar Prognosis 2023 in Eindhoven te komen. Geen mobieltjes, betaalbaar eten en drinken en bovenal headbangen op tempowisselingen.

Vakmanschap hoort op het podium thuis, moet de organisatie van Prognosis Festival 2023 gedacht hebben. Eenvoud siert namelijk dit festival, waar progressieve rock schittert op de beide podia in de Effenaar. De derde editie van het festival is er op deze manier weer eentje om in te kaderen.

We starten met goed nieuws. Want baal je dat je na het lezen van dit artikel dat je er niet bij bent geweest of vond je het zó leuk dat je nog een keer wil? Komend weekend vindt Prognosis 2023 met nagenoeg dezelfde line-up plaats in hartje Londen. Tickets voor de editie in Londen zijn nog altijd te koop.

Photo: Ruben Bodelier / Festileaks

Vijf keer eten voor een normale prijs

Festivalgangers broeden van onhaalbare ideeën. Het meer op Down The Rabbit Hole 2023 overzwemmen, een random metalband Slayer laten spelen of de meest luxe gerechten voor een laag bedrag op een festival eten. De kenmerkende eenvoud van Prognosis 2023 drukt komt ook terug bij het aanbod eten. Het festival biedt namelijk vijf recepten. Het knappe hiervan, en dat is kenmerkend voor het festival, is dat binnen die 5 recepten aan alles is gedacht. De gerechten waren divers, betaalbaar (max €10,-) met keuzes voor zowel de herbivoor als carnivoor. Ook een vaasje was te krijgen voor €3,50. Dit zijn de voordelen van een dergelijk festival houden in een poppodium zoals de Effenaar.

Photo: Ruben Bodelier / Festileaks

Speciale acts, speciale sets, speciale instrumenten

Een 6-snarige basgitaar? Check. Een futuristisch uitziende gitaar zonder kop maar mét 8 snaren? Check. Het drumstel ter grootte van bijna het volledige podium? Check. Een hammondorgel inclusief hevig roterende Leslie box? Check. Het helpt mee om de complexe muziek die prog rijk is te kunnen maken. En allemaal waren ze te spotten voor de oplettende luisteraar tijdens dit weekend vol unieke shows.

Maar wat te denken van het audiovisuele spektakel Vitam Aeternam dat met oud-leden van Devil Doll een uur durende show met bijbehorende film presenteert? Wie denkt dat de acts en hun muziek veel op elkaar lijken komt ook bedrogen uit. Van de frontman van LizZard die zich als een vis in het wa.. als een hagedis op het podium voelt, tot het ingetogen Astronoid. Grappig dat de zanger het publiek schuchter vraagt: “Wat was de beste act die jullie vandaag hebben gezien? Dat zullen wij wel niet zijn”, om vervolgens het publiek weer te kunnen laten headbangen als geen ander.

Photo: Ruben Bodelier / Festileaks

Vertegenwoordiging bands: binnen- en buitenland

Dat hardere muziek af en toe plaats maakt voor enkel een akoestische gitaar en een stem op Prognosis 2023 bewijst Iamthemorning. Het toont de veelzijdigheid van het prog-genre. Dat het de eerste show in jaren was van de Russische act heeft niemand door tot zangeres Marjana Semkina dit zelf verraadt. Ook de show van Einar Solberg, zanger van de band Leprous waarmee hij al eerder op Prognosis stond, maakt indruk.

Dat we voor het beste van progressieve rock & metal niet altijd helemaal naar Rusland of het Noorwegen van Solberg of Fixation hoeven bewijzen ENMA. uit Tilburg en het Belgische Hippotraktor. De groep uit Mechelen zorgt ervoor dat alle hoofden meedeinen in de kleine zaal in de Effenaar. Ons advies? Gaat dat zien op Graspop Metal Meeting 2023.

Photo Credits: Ruben Bodelier / Festileaks

In stilte wordt samen genoten op Prognosis 2023

De opvallendheid zit soms in hetgeen wat je niet ziet, in wat je niet hoort. Naast Riverside en Zeal & Ardor, is het publiek de derde headliner op het festival. Weinig led schermen van telefoons in de lucht en oprechte stilte wanneer de muziek daar om vraagt. Op het Festileaks forum wordt terecht aangemerkt dat de artiesten zichtbaar genieten van het publiek. Voivod blijft hangen om verhalen te vertellen van vroeger, de leadzanger van Soen kom je tegen in de gang en tijdens de set van Zeal & Ardor zie je menig act van die dag opgaan in het publiek en muziek. Samen wordt in stilte genoten van al het moois wat prog te bieden heeft.

Wat vond jij van Prognosis Festival 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Prognosis Festival 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Prognosis Festival Logo

Prognosis Festival 2023

Locatie
Nederland
Eindhoven, Nederland
Datum 15-16 april 2023
Line-up
Riverside
Voivod
Soen
Riverside, Voivod, Soen +15 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.