Weerbericht Koningsdag: ‘Geen beste omstandigheden, kleed je goed aan’

Naast de vele kleedjesmarkten staan er op Koningsdag jaarlijks veel verschillende festivals op het programma. De trui kan dit jaar weer aan want de weersomstandigheden zijn niet al te best. Lees hier het hele weerbericht voor Koningsdag, verzorgd door Weeronline.

Winterjas aan tijdens Koningsnacht

Woensdagavond tijdens Koningsnacht staan al verschillende festivals op het programma. Daarnaast zijn meerdere steden volgebouwd met podia om feestvierders te vermaken. Voor de mensen die tijdens Koningsnacht de stad in gaan of op een festival staan, is een winterjas zeker aan te raden.

Koningsnacht verloopt namelijk koud met minima rond het vriespunt in een groot deel van het land. Verder landinwaarts kan het zelfs licht vriezen. Alleen langs de kust is het enkele graden boven nul. Het goede nieuws is dat de nacht droog verloopt en dus kunnen de poncho’s thuis blijven.

Koningsdag fris en lange tijd droog

Na een koude maar droge Koningsnacht beginnen we de dag ronduit fris met temperaturen in de vroege ochtend slechts enkele graden boven het vriespunt. Ook overdag wordt het niet warm, maar gelukkig vallen de temperaturen wel wat hoger uit dan in de eerste helft van de week. De maxima komen uit rond 10 graden in het uiterste noorden tot een graad of 14 in het zuiden. Daarmee verloopt Koningsdag een stuk frisser dan gebruikelijk. Normale waarden voor 27 april liggen rond 16 of 17 graden. 

Voorafgaand aan Koningsdag blijft het droog en dit betekent dat de festivalterreinen goed begaanbaar zijn. Ook Koningsdag verloopt lange tijd droog, met vooral in de ochtenduren enige tijd zon. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe waardoor de zon het steeds lastiger krijgt. Het noorden van het land heeft de beste papieren voor zonnige perioden in de middag. 

Mocht de zon flink schijnen dan is insmeren zeker aan te raden. De zonkracht is tijdens zonnige momenten al best sterk en dan kan een onbeschermde huid binnen 30-60 minuten verbranden. Het goede nieuws is dat er weinig wind staat op Koningsdag. De wind is zwak tot hooguit matig van kracht en daarmee zal de gevoelstemperatuur niet lager uitvallen.

In de namiddag en avond toenemende kans op regen 

In de tweede helft van de middag en avond neemt vanuit het westen de neerslagkans toe. Vooral in het westen en zuiden moet rekening worden gehouden met wat regendruppels aan het einde van de dag. Voor mensen die naar festivals gaan die wat langer doorgaan in deze regio’s is een poncho meenemen dus geen slecht idee. In het oosten en noorden van het land begint het echter pas met regenen in de nacht naar vrijdag, wanneer de meeste festiviteiten al ten einde zijn.

Kledingadvies

Meerdere laagjes aandoen is zeker aan te raden. Zeker in de ochtend is het nog koud. Als de zon dan schijnt in combinatie met weinig wind kan je eventueel iets uitdoen. Daarnaast is een dikke trui en een extra jasje ook geen slecht idee. Als de zon eenmaal schuil gaat achter de wolken voelt het fris aan. Ook na zonsondergang is het vrij koud en is een goede jas zeker aan te raden.