De 5 beste festivals van het Verenigd Koninkrijk

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Sara Lincoln / Isle of Wight Festival 2021

In Nederland geen tekort aan keuze, wat betreft de festivals. Ieder gehucht, weiland of plein verandert eens per jaar wel in een tempel voor feest en muziek. Door al dit muzikaal genot vergeten we wel eens om ook over de landsgrenzen heen te kijken, naar al het moois dat de rest van Europa te bieden heeft. Wij nemen je mee op reis, dit keer langs vijf Britse festivals.

festivals Verenigd Koninkrijk

Glastonbury

Glastonbury is een van ’s werelds meest iconische muziekfestivals en trekt jaarlijks meer dan 200.000 festivalgangers van over de hele wereld. Het evenement telt meer dan 3.000 acts, meer dan 100 stages en staat op de bucketlist van elke festivalliefhebber. Naast een muzikale line-up biedt Glastonbury ook een breed scala aan andere activiteiten, zoals theater- en cabaretvoorstellingen, kunstinstallaties en workshops. Het festival kent een rijke geschiedenis en cultuur, met een sterke focus op duurzaamheid en liefdadigheid.

Voor elke festivalliefhebber is Glastonbury een must-see evenement dat je zeker op je bucketlist zou moeten zetten. Het festival trekt unieke headliners aan en programmeert verder zo ongeveer alles dat relevant is. Het is dan ook niet vreemd dat het bemachtigen van tickets bijna onmogelijk is.

Wanneer: 21-25 juni 2023
Waar: Worthy Farm, Pilton, Verenigd Koninkrijk
Tickets: uitverkocht

festivals Verenigd Koninkrijk

Isle of Wight Festival

Het Isle of Wight Festival, ook wel ‘het Engelse Woodstock’ genoemd, is nog zo’n legendarisch festival in het Verenigd Koninkrijk. Het oorspronkelijke festival vond driemaal plaats in 1968-1970 met onvergetelijke optredens van artiesten als T-Rex, Jimi Hendrix, The Who en The Doors. In 2002 wordt het Isle of Wight Festival opnieuw leven ingeblazen en sindsdien heeft het o.a. The Rolling Stones, David Bowie, The Who, Fleetwood Mac en Bruce Springsteen verwelkomd.

Het festival telt jaarlijks zo’n een kleine 60.000 festivalgangers. Het vindt plaats op het Isle of Wight, een prachtig eiland voor de zuidkust van Engeland. Hoewel het op slechts 2 uur van Londen vandaan is, geeft het eilandleven je het gevoel er echt even uit te zijn. Een ideale kandidaat dus voor een festivalvakantie.

Wanneer: 15-18 juni 2023
Waar: Isle of Wight, Verenigd Koninkrijk
Tickets: 225 Britse pond (ongeveer 260 euro) voor een weekendticket

Creamfields North

Ook op elektronisch gebied is het Verenigd Koninkrijk een grote speler. Creamfields North is namelijk een van de grootste en meest populaire elektronische muziekfestivals ter wereld. Het festival vindt traditioneel plaats in het Bank Holiday weekend eind augustus vlakbij Warrington. Het festival, dat aanvankelijk begon als een eendaags evenement met 25.000 aanwezigen, is nu een vierdaags evenement met kampeermogelijkheden voor 70.000 per dag.

Creamfields North weet elk jaar een gevarieerde line-up samen te stellen, die het elektronische muziekspectrum bestrijkt op een manier die maar weinig festivals kunnen. Van keiharde techno en energieke housemuziek tot opzwepende trance en hectische drum & bass. Dit alles met een sterke focus op productie, wat zich uit in indrukwekkende podia en lichtshows. Zoals de Arc Stage, een van de grootste buitenpodia ter wereld, die 80 meter breed is met meer dan 1.500 lichtarmaturen en een geavanceerd LED-scherm!

Wanneer: 24-27 augustus 2023
Waar: Warrington, Verenigd Koninkrijk
Tickets: 280 Britse pond (ongeveer 320 euro) voor een full festival ticket (4 dagen incl. camping)

Wireless

Hoewel het in de eerste plaats begon als een rock- en popfestival, heeft dit evenement zich de laatste jaren gericht op hiphop, grime en andere door R&B beïnvloede muziekgenres. Wireless is dan ook inmiddels de grootste van alle hiphopfestivals in het Verenigd Koninkrijk. het festival vindt plaats in Finsbury Park en is dus perfect te combineren met een stedentrip naar Londen in juli.

Het festival kenmerkt zich door een lager aantal acts per dag dan andere festivals, wat gecompenseerd wordt door het feit dat het vrijwel uitsluitend sets zijn van internationaal erkende headliners. Hoogtepunten uit het verleden zijn optredens van Kanye West en Snoop Dogg.

Wanneer: 7-9 juli 2023
Waar: Londen, Verenigd Koninkrijk
Tickets: 249 Britse pond (ongeveer 285 euro) voor een drie dagen ticket.

festivals Verenigd Koninkrijk

Reading Festival

Reading en Leeds Festivals zijn twee zusterfestivals die gelijktijdig plaatsvinden tijdens hetzelfde bank holiday weekend in augustus. Beide festivals delen (grotendeels) dezelfde line-up. De organisatie haalt ieder jaar flinke namen binnen: onder meer Fleetwood Mac, Deep Purple, Radiohead en The Rolling Stones hebben op de planken gestaan.

Reading Festival, het oudste van de twee, is ’s werelds oudste populaire muziekfestival dat nog bestaat en vindt plaats in het centrum van Reading, zo’n 70 km ten westen van Londen. Naast een enorme muzikale line-up, biedt het festival ook een randprogramma met comedy, theater, kunst, film, silent disco én kermis.

Wanneer: 25-27 augustus 2023
Waar: Reading, Verenigd Koninkrijk
Tickets: 286 Britse pond (ongeveer 330 euro) voor een weekendticket.

Nog meer festivals

Dit is nog maar het topje van de Britse ijsberg natuurlijk. Benieuwd naar wat het Verenigd Koninkrijk nog meer te bieden heeft? Check dan onze festivalagenda, waar je middels filters heel makkelijk je voorkeuren kunt instellen.