Froukje is op weg naar de hoogste posities op de festivalposters

Begin 2020 ging ‘Groter Dan Ik’ van Froukje viral, een nummer voor een schoolopdracht waarin de staat van de wereld werd bezongen. Wat niemand toen had kunnen vermoeden was dat dit de eerste kennismaking was met een artiest die alle festivals plat speelt en steeds hogere spots pakt. De enige vraag die er nu nog is, is waar haar plafond ligt.

Froukje zit in de lift. Haar muziek wordt steeds breder opgepakt, haar naam staat steeds prominenter op de posters en de recensies van live optredens zijn steeds lovender. Tijd om haar eens wat verder onder de loep te nemen. Hoe is ze hier gekomen en is het eigenlijk wel terecht dat zij het strippenkaartje op zoveel festivals aan het vol krijgen is?

Doorbraak tijdens corona

Een nummer viral laten gaan is knap. Dit opvolgen met het officieuze Unmute Us anthem, is nog knapper. Even opfrissen. Unmute Us was de protestbeweging van de festival- en evenementenbranche tegen de restricties tijdens het coronabeleid. Het nummer van Froukje, overigens niet hiervoor geschreven, dat werd omarmt tijdens deze protest was ‘Ik Wil Dansen’. Vele borden hadden deze tekst en het nummer werd hier om de haverklap gedraaid.

Begin 2021 kwam de eerste EP uit: Licht en Donker. Hierop staat onder meer bovenbeschreven anthem, maar ook de titeltrack en latere live favoriet ‘Heb Ik Dat Gezegd?’. Nog niet veel live optredens in deze fases, reden overduidelijk. Wel veel online optredens. Denk bijvoorbeeld aan de online editie van Eurosonic Noorderslag, een optreden bij 3FM en de livestream van de Bevrijdingsfestival Wageningen.

Het bleef niet enkel bij online optredens, in de zomer volgden meer en meer shows. Bij de veelbesproken fieldlab testen was Froukje vaak te vinden. Ook bij Parklife, de door Rock Werchter bedachte concerten met meerdere artiesten en tafeltjes in de buitenlucht (op gepaste afstand van elkaar) kwam de zangeres optreden. Meer dan genoeg om relevant te blijven.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Eindelijk wel live

Eind 2021 was het dan zover. De regels werden versoepeld en Froukje kon haar eerste clubtour maken. Alles in een vloek en zucht uitverkocht. Met Paaspop 2022 kwam daar ook nog eens een nieuw festival optreden bij. Dit smaakte naar zoveel meer dat een intense zomer volgde, waarin meteen veel grote festivals zoals Pinkpop 2022, Sziget 2022 en Lowlands 2022 zaten. Dat ze geen moeite heeft om meteen een hoog niveau aan te tikken bewees ze al op Dauwpop 2022.

Ondertussen kwam de tweede EP, Uitzinnig, uit. Hierop staan hits als ‘Niets Tussen’ en ‘Zonder Gezicht’, die laatste samen met vriendin S10. Voor het eerst was hier een rustig en gevoelig liedje op te horen ‘Een Teken’. Als klap op de vuurpijl speelde ze eind 2022 in een uitverkochte AFAS Live.

Strippenkaart

Wat moet er dan gebeuren als je in 2022 al zo’n beetje op elk festival hebt gestaan nog voordat je überhaupt een debuutalbum hebt uitgebracht? Simpel, elk festival langs die je nog niet hebt gehad. Zo werd zij de special guest op Down The Rabbit Hole 2023. Daarbij speelde ze op de mainstage van Rock Werchter, als vervanger van Nathaniel Rateliff and the Night Sweats.

Toen Florence + The Machine Lowlands 2023 afzegde, werd Froukje als vervanger opgetrommeld. Dit zorgde dat ze al een mooie late middagspot in de Alpha kreeg zo vroeg in haar carrière. Daar blijft het trouwens niet bij, ook in 2024 speelt de zangeres weer op Lowlands. Dit zorgt ervoor dat ze na corona op alle edities heeft gestaan. Op Rock Werchter staat ze ook twee keer achter elkaar en Pinkpop is al voor de tweede keer in drie jaar aan de beurt. Je kunt simpelweg niet om Froukje heen.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Debuutplaat en groeiend

Hier is wel tegenin te brengen dat Froukje nu toert met haar debuutplaat, Noodzakelijk Verdriet. Op dit album is een nog meer intiemere Froukje te horen. De gitaarballad ’23 Mei’ over haar overleden broer is hier het meest sprekende voorbeeld van. Met de komst van deze plaat is de livebezetting van de band aangepast, nummers muzikaal anders aangekleed dan in de vorige tours en de show is wezenlijk anders. Deze show wordt veelal lovend ontvangen. Het voelt dus volkomen logisch dat Froukje opnieuw dezelfde festivals langs gaat.

Wat hierna gaat komen valt alleen maar te gissen. Gezien de gestage ontwikkeling is onze verwachting dat de spots op de festivals alleen maar groter worden. Dat Froukje in november 2024 drie keer in de AFAS Live staat (waarvan er al twee zijn uitverkocht!), geeft aan dat de rek er nog lang niet uit is.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.