‘Let’s Get It On’: stopt Ed Sheeran met muziek na plagiaatzaak?

Ed Sheeran geeft aan dat hij stopt met het maken van muziek als hij schuldig wordt bevonden in een plagiaatzaak. In New York buigt de rechtbank zich namelijk over de volgende kwestie: Sheeran’s hit ‘Thinking Out Loud’ (2014) zou te veel lijken op de klassieker ‘Let’s Get It On’ van Marvin Gaye (1973).

Op een opvallende manier probeerde Ed Sheeran vorige week in de rechtbank zijn onschuld te bewijzen. Zo nam hij zijn gitaar mee en speelde hij delen van ‘Thinking Out Loud’. Daarnaast omschreef hij hoe hij het liedje in slechts een paar uur uit zijn mouw had geschud. Van plagiaat zou geen sprake zijn: “Ik haal mijn inspiratie uit het leven, vrienden en familie.”

Nabestaanden van Ed Townsend hebben de zaak aangespannen en eisen een schadevergoeding. Townsend schreef het nummer destijds met Gaye. Volgens de aanklagers zou de Britse zanger het akkoordenschema hebben gekopieerd.

Drie keer is scheepsrecht?

Het is niet de eerste keer dat Sheeran wordt aangeklaagd voor plagiaat. Vorig jaar kreeg de zanger het aan de stok met de Britse hiphopartiest Sami Switch. Het best verkochte nummer van 2017 in het Verenigd Koningkrijk, ‘Shape of You’ (2017), zou deels een kopie zijn van Sami’s ‘Oh Why’ (2015). In deze zaak trok Switch echter aan het kortste eind. En in 2017 trof de zanger al een schikking over het nummer ‘Photograph’ (2014). In dit laatste geval zou Sheeran volgens twee songwriters de tekst, stijl en melodie van het nummer hebben overgenomen.