3x De Staat op Best Kept Secret 2023: welke show wint?

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Dit weekend kun je De Staat maar liefst driemaal op de planken van Best Kept Secret vinden. Het album red, yellow, blue is namelijk vorige week uitgekomen. Met een unieke combinatie van drie verschillende tracklists maken ze hun optredens spannender dan ooit.

Jullie Festileaks-reporters zijn bij alle drie shows aanwezig. We bekijken welke tracks gespeeld worden en welk optreden het populairst is onder de bezoekers. Welke show wint, red, yellow of blue?

Yellow in de TWO

De Staat start sterk met het nieuwe yellow-nummer ‘Danger’. Bij het vijfde nummer ‘Down Town’ begint de grond van het festivalterrein rondom de TWO te trillen. Is iedereen vanaf the ONE naar hier gekomen? De tracklist bestaat uit vooral dansbare hits als ‘Peptalk’ en ‘Input Source Select’. Maar dan zegt Torre Florim halverwege de set: “Geniet ervan, deze van het derde album doen we niet vaak. En spelen ze ‘Round’ sinds lange tijd live.

Dan is het tijd voor de gele ‘Pikachu’, wat altijd een van de publieksfavorieten blijkt. Rocco en Torre staren daar altijd het publiek in en doen samen een bijna demonisch dansje. Wat leuk is, is dat er bij iedere uitvoering nieuwe dancemoves bij lijken te komen. Op het einde vangt Rocco de microfoon en gaan ze over op een dans met pirouettes en zelfs een paar zwoele salsapasjes.

“Wie niet springt is een lul!” zegt Torre als ‘Get On Screen’ gespeeld wordt. Het publiek geeft daar gehoor aan. Gele confetti komt de lucht uit en tijdens de laatste minuten van de nachtelijke set wordt er plaats gemaakt voor het recente ‘Who’s Gonna Be The GOAT’. Dan volgt er een lange stilte, die wordt opgevangen met de dansmoves van Torre. Na zeventien jaar krijgt De Staat nog steeds het hele publiek mee.

Blue in THE SECRET

Voor deze speciale blauwe set hebben ze een extra drummer meegenomen. Je merkt wel dat deze set veel ingetogener is als de gele editie van vrijdagnacht. De set begint amper 12 uur na de laatste show en dat is een beetje te merken aan het publiek dat in THE SECRET aanwezig is.

De Firestarter-cover wordt in deze set meegepakt, waarbij Torre ingetogen maar flamboyant de tekst zingt. Wat opvalt is dat hij een stuk minder dancemoves laat zien in deze set. Torre maakt zoals gewoonlijk wat droge opmerkingen over de show. Maar hij benoemt wel dat hij het een groot ding vindt om dit album hier op deze manier te mogen spelen. “Mooi om dit op Best Kept Secret te doen”.

Als halverwege het nieuwe ‘Running Backwards Into the Future’ wordt ingezet lijkt iedereen wakker te worden. Een mooie cue om nu echt aan te gaan en De Staat ook wat energie terug te geven. Bij ‘Phoenix’ lijkt de band ook de bas weer wat harder te gebruiken. Een fijne toevoeging aan een rustigere set. De band sluit af met ‘What Goes, Let Go’, waarmee ze verwijzen naar de volgende show.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Red in THE CASBAH

Waar rood is, is vuur. Rood staat voor agressie en dat is precies waar deze show naartoe gaat. De nummers die nog gespeeld ‘moeten worden’ zijn onder meer ‘Look At Me’ en ‘Witch Doctor’. Dus dan weet je wel wat voor set dit wordt in de veel te kleine THE CASBAH.

THE CASBAH barst bijna uit zijn voegen. In, naast en achter de stage staan mensen. De Staat wil waarschijnlijk een intieme sfeer neerzetten dat dichtbij een oude kroeg staat, maar deze stage is veel en veel te klein voor het kaliber dat de band de laatste 17 jaar heeft opgebouwd. Mensen gluren door de kieren van de stage en de festivalbezoekers die naar buiten komen zijn helemaal doorweekt van het zweet.

De rode set start met het nieuwe ‘Look At Me’, een doordreunende track waarbij je echt meegezogen wordt in de performance. Florim zegt meerdere keren, ‘wat is het warm he’ of ‘leven jullie nog?’. Terechte vragen, want de mensen in THE CASBAH hebben een nieuw level van warmte unlocked, een sauna is er niets bij. De track ‘Help Yourself’ wordt een stuk feller gespeeld dan normaal en past zo helemaal in het rode thema.

Tim gooit er nog een drumsolo tegenaan voordat het nieuwe ‘Paying Attention’ gespeeld wordt. Na ‘Head on the Block’ is het tijd voor de populairste track van het weekend. Daarbij is het ook een beetje de gevaarlijkste. ‘Witch Doctor’ in zo’n kleine stage? Het gaat maar net goed. Security staat aan de zijkanten van THE CASBAH.

“Dankjewel, wij zijn de Staat. Vergeet niet plezier te maken.”

De winnende set van BKS

Maar welke set wint nu precies? Natuurlijk heeft iedere set zijn eigen kracht. Maar als het aan ons ligt is Red toch wel de gedoodverfde winnaar. Volgende keer gewoon op de ONE alstublieft. Dan kan iedereen er gewoon bij zijn. Allemaal tracks die stuk voor stuk geweldige festivalanthems zijn. Moshpit? Let’s Go!

Wat vond jij van Best Kept Secret 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Best Kept Secret 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.