Advertisement

Drie keer De Staat op Best Kept Secret 2023: wat kunnen we verwachten?

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Een bijzondere boeking op Best Kept Secret 2023. De Nijmegenaren van De Staat geven aankomende editie maar liefst drie unieke shows in Hilvarenbeek. Elke show een eigen kleur, thema, gevoel en sfeer.

De Staat is al sinds de grote doorbraak in 2009 een band om in de gaten te houden. De groep blijft zich album na album opnieuw uitvinden. En ook live zijn de mannen een geoliede machine die genadeloos de verschillende zalen en festivals platwalst. Het ensemble rond frontman Torre Florim sleepte dan ook twee keer onze titel voor festivalact van het jaar binnen.

Wie een weekendticket heeft voor Best Kept Secret 2023 kan zijn borst nat maken. Want De Staat speelt aankomende zomer drie unieke sets op het festival, met elk een eigen ambiance die de veelzijdigheid van de groep belichaamt.

Red, yellow, blue

De band is momenteel in de afrondende fase van het bijna tweejarige Red, Yellow, Blue-project. Drie verschillende EP’s met elk een eigen kleur. Die kleuren vertegenwoordigen de drie sounds waar De Staat in de loop der jaren om bekend is komen te staan. Voor de verzamelaar is de Nijmeegse driekleur net uit op vinyl, en kun je de drie albums helemaal beluisteren. Per kleur staan er 5 nummers op de plaat.

Red staat voor de wat agressievere en hectische sound, die de festivalganger vooral kent van het anthem ‘Witch Doctor’, maar ook ‘I’m Out Of Your Mind’.

Yellow symboliseert de wat meer dansbare klanken van de band. Waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan ‘Pikachu’ of ‘Sweat Shop’.

Blue is voor de iets kalmere en melancholische kant van de rockers. Denk aan ‘Phoenix’ en ‘Time Will Get Us Too’.

Drie verschillende sets

Op vrijdag 9 juni start het drieluik van De Staat op Best Kept Secret 2023 met een set in het teken van Yellow. Op zaterdag kunnen we rustig op adem komen met een Blue set, en op zondag zorgt de band voor een kolkende menigte met de opjagende klanken van Red.

Het is natuurlijk niet voor te stellen dat de band slechts vijf songs per set ter gehore brengt op het festival. De verwachting is dan ook dat de nummers van de drie EP’s live aangevuld zullen worden met andere nummers uit het rijke oeuvre. Gaan we vrijdag naast ‘Who’s Gonna Be The GOAT?’ en ‘Numbers Up’ ook de welbekende danspasjes van ‘Pikachu’ zien? Komt op zaterdag ‘Devil’s Blood’ van I_CON (2013) nog voorbij? En gaan we op zondag met z’n allen los op ‘KITTY KITTY’?

Daarnaast speelt de band elke dag op een ander podium. Elke show krijgt dus echt een eigen setting. De verwachting is dat de kleuren van de BKS timetable overeenkomen met de kleuren van de shows. Ze starten dan vrijdag op zaterdagnacht (0:00 – 01:00) met Yellow in de TWO. Maar op zaterdag moet je vroeg je bed uit, want dan breekt De Staat (12:30 – 13:15) THE SECRET helemaal af met Blue. Wil je de Red sessie helemaal meemaken? Dan moet je op zondag (18:00 – 18:45) in THE CASBAH zijn. En wees op tijd, want dit is één van de kleinste stages.

Genoeg om over te speculeren en naar uit te kijken dus. Hoe denk jij dat het nieuwe en het oude werk van De Staat gaat blenden in een gethematiseerde liveset? Is er een klassieker waar je op hoopt? En waar past ‘Ah, I See’ volgens jullie het beste? Blauw, geel of rood? Voldoende voer voor discussie, dus kom erbij op ons forum!

Best Kept Secret 2023

Uiteraard is er naast De Staat ook genoeg andere bombast te zien op Best Kept Secret 2023. In het weekend van 9, 10 en 11 juni staan ook The Chemical Brothers, Oscar and the Wolf en Aphex Twin op het podium. De line-up is ondertussen compleet en de dagindeling is bekend. Het festival in Hilvarenbeek is nog niet uitverkocht. Voor € 265,- ben je een heel weekend welkom op het festival en mag je ook je tentje opzetten. Blijf je liever niet kamperen? Dan mag je voor € 250 drie dagen naar binnen. Kom je voor die ene act of juist die ene specifieke kant van De Staat? Dagkaarten gaan voor € 129,- over de digitale toonbank.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.