Deze innovaties vinden momenteel plaats op het gebied van festivals

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

Nederland is een echt festivalland, wat ook betekent dat er veel innovaties plaatsvinden omelk jaar weer een festival weer opwindend en nieuw aan te laten voelen. In deze blog hebben we alle noemenswaardige trends voor je op een rijtje gezet. Op deze manier weet je meteen waar je naar uit moet gaan kijken wanneer je een festival bezoekt dit jaar! 

Plekken om te gokken

In veel kroegen en discotheken wordt er gegokt door mensen, terwijl ook Nederlandse online casino’s in populariteit toegenomen zijn. Organisators van festivals hebben deze trend opgemerkt en hebben geprobeerd gokken tijdens een festival ook mogelijk te maken. Dit kan in de vorm zijn van grijpmachines of muntenschuivers, maar ook gokkasten kun je inmiddels op vele soorten festivals tegenkomen. Het voordeel hiervan is dat mensen wat extra entertainment hebben op festivals wanneer er bijvoorbeeld een pauze is tussen bepaalde acts. Ook kan dit voor veel festivalbezoekers ontspannend werken, waardoor gokplekken op festivals zeker van waarde kunnen zijn.

Virtual Reality

Naast een gokje wagen op bepaalde plekken of zelfs online gokken via bijvoorbeeld Kansino tijdens een festival, zie je ook steeds vaker dat Virtual Reality (VR) een rol speelt tijdens festivals. VR maakt festivals beter door een meer meeslepende en interactieve ervaring te bieden. Met VR kunnen festivalgangers het festivalterrein thuis verkennen en de bezienswaardigheden, geluiden en sfeer ervaren alsof ze er echt bij zijn. In plaats van in lange rijen te moeten wachten op eten of drinken, kunnen gebruikers zich met VR direct naar verschillende delen van het festival teleporteren. Daarnaast biedt VR de mogelijkheid om optredens van dichtbij te bekijken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vinden van een goede plek in de menigte. Tot slot kunnen gebruikers met andere fans communiceren in virtuele chatrooms of deelnemen aan activiteiten zoals virtuele games die op een gewoon festival niet mogelijk zouden zijn.

Cashless betaalsystemen

Ook zie je steeds vaker cashless betaalsystemen op festivals. Cashless betalingssystemen maken festivals beter door het betalingsproces te stroomlijnen, waardoor het voor bezoekers makkelijker en sneller wordt om dingen te kopen. Hierdoor hoeven mensen dus geen contant geld meer bij zich te dragen en staan er minder lange rijen bij verkopers, waardoor het een stuk makkelijker wordt om van de tijd op het festival te genieten. Bovendien kunnen de gegevens die worden verzameld door middel van cashloze betalingen  door de organisatoren van evenementen worden gebruikt om waardevolle inzichten te krijgen in de voorkeuren en het gedrag van bezoekers. Deze informatie kan vervolgens weer gebruikt worden om toekomstige festivals te verbeteren.

Mobiele apps speciaal voor het festival

Ook de speciale festival apps zijn relatief nieuw. Deze apps zijn ontworpen om festivals beter te maken door gebruikers een uitgebreide en interactieve manier te bieden om toegang te krijgen tot informatie over het festival. Dit omvat informatie over de line-up, schema’s, plattegronden van locaties, biografieën van artiesten, lokale vervoersmogelijkheden, veiligheidstips en nog veel meer. Daarnaast zijn veel festival-apps geïntegreerd met sociale mediaplatforms zoals Twitter en Instagram, zodat gebruikers hun ervaringen tijdens het evenement kunnen delen met hun vrienden. Dit voegt een extra element van interactiviteit en betrokkenheid toe voor bezoekers dat hun ervaring nog aangenamer kan maken.

Duurzame festivals

Als vijfde trend noemen we het feit dat festivals steeds duurzamer worden, wat betekent dat men stappen onderneemt om de impact op het milieu te verminderen. Dit omvat het verminderen van afval door het gebruik van herbruikbare verpakkingen, het elimineren van plastic voor eenmalig gebruik en het vermijden van producten die schadelijke chemicaliën bevatten. Daarnaast gebruiken veel festivals groene energiebronnen zoals zonne-energie en windmolens om hun evenementen van stroom te voorzien. Door deze veranderingen helpen festivals hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bevorderen daarmee een duurzamere manier van leven voor toekomstige generaties.

Lichtshows met drones

Tot slot zien we dat festivals beginnen drones te integreren in hun lichtshows, naarmate deze technologie zich blijft ontwikkelen. Drones kunnen worden geprogrammeerd om kleurrijke lichten en patronen uit te zenden die synchroon lopen met de muziek, wat een spectaculaire visuele ervaring oplevert voor de bezoekers. Dit wordt een steeds populairdere trend op festivals, omdat het een extra laag opwinding en interactiviteit toevoegt die voorheen niet beschikbaar was. Daarnaast bieden drones een uniek perspectief van het evenement van bovenaf, dat kan worden gebruikt om verbluffende visuals te creëren. De verwachting is dat deze trend dan ook een blijvertje is door de voordelen die dit soort lichtshows creëren.