Machine Head op Graspop 2023: verrassing van het weekend?

Machine Head op Graspop 2023. © Dorien Goetschalckx

Op de vrijdag van Graspop 2023 was de eer aan Machine Head om de dag af te sluiten. Met een ontzettend strakke set als North Stage headliner had Gojira de lat hoog gelegd. Maar de mannen van Machine Head gingen er vlot overheen.

Gojira is nog geen tien minuten klaar met hun indrukwekkende headlineset, die erg strak was en ook visueel indrukwekkend. Stipt om 00:05 trapt Machine Head hun optreden af op de South Stage. Wij zijn nog maar amper bijgekomen van het gitaargeweld van de Franse band achter ‘Flying Whales’ en ‘Silvera’, en hpet is ook merkbaar dat een deel van het publiek niet met ons mee verplaatst naar de andere mainstage.

Het staat dus lang niet helemaal vol, maar wie er wel staat heeft duidelijk nog zin in een feestje. Er wordt afgetrapt met het nummer ‘Imperium’ en de nodige pyro, en het eerste vuurwerk van het weekend wordt al gelijk de lucht ingeschoten. Daarna, bij ‘Ten Ton Hammer’, vraagt frontman Robb Flynn om de eerste moshpits. De toon is gezet.

Waarom is deze boeking zo uniek?

Om te beginnen is het goed om even stil te staan bij hoe uniek deze boeking uiteindelijk is. Het was duidelijk niet de eerste keuze van het festival (waarschijnlijk door een afzegging van Avenged Sevenfold, maar dat is niet zeker), maar wel een keuze die goed uitpakt.

De organisatie van Graspop 2023 heeft de mannen van Machine Head vrij last minute kunnen overtuigen om voor een ‘Europees exclusieve festivalshow’ naar Dessel te komen. Erg ongebruikelijk, want de band doet eigenlijk geen festivals meer. De band heeft wel al drie keer op Graspop gestaan, waaronder voor het laatst in 2012. Daarna zijn zij echter meer gaan focussen op hun eigen headline zaalshows. Zo gaf zanger en gitarist Robb Flynn in een interview aan vooral de tours met festivals erbij te lang vinden worden, en hij mist de interactie met het publiek dan meer.

Robb Flynn van Machine Head op Graspop 2023 © Dorien Goetschalckx

Veel interactie

Iets wat veel blijft terugkomen in deze show is juist de interactie met het publiek die de frontman zegt te missen. Hij roept de menigte veel op om hun vuisten in de lucht te houden, of om de moshpits nog net wat groter te maken. Daar werd dan ook vaak braaf gehoor aan gegeven. Een minpuntje was dat, vooral in het begin, er veel werd gevraagd aan het publiek om mee te zingen. Vooral als je wat meer naar achter stond, was hierdoor helaas maar weinig te horen.

Er is ook humor aanwezig. ‘The Blood, the Sweat, the Tears’ wordt zo opgedragen aan alle bierdrinkers in het veld, die stuk voor stuk hun beker omhoog heffen. Ook roept Flynn ‘Junior’ het podium op als zijn ‘bier tech,’ die hem weer een vol pintje moet leveren. Maar er zijn ook zachtere momenten, zo wordt het nummer ‘Aesthetics of Hate’ aangekondigd als eerbetoon aan de overleden Dimebag Darrell van Pantera.

Nog meer pyro

Naast alle interactie valt het ook op dat er een gigantische hoeveelheid aan pyro de lucht in gaat tijdens deze show. Er is ook heel erg goed nagedacht over de lichtshow, en deze factoren samen maken de show in het donker erg indrukwekkend.

Vooral tijdens het nummer ‘Davidian’ blijven de vlammen maar komen. Het leek zo alsof ze nog wat over hadden wat maar op moest gaan. Echter was er nog wat over hierna voor de afsluiter. Daarvoor had het nummer ‘RØTTEN’ vooral het publiek flink aan het headbangen gekregen, wellicht het hoogtepunt van de set. Ook fanfavoriet ‘Locust’ zorgde voor flink wat enthousiasme op de weide.

Robb Flynn van Machine Head gitaarsolo op Graspop 2023. © Dorien Goetschalckx

Is There Anybody Out There?

Wie naar de setlist kijkt, zal wellicht één nummer vooral missen. Met meer dan 83 miljoen streams is het nummer ‘Is There Anybody Out There’ het populairste Spotify nummer van Machine Head. Echter kiezen zij er vaak voor om deze niet te spelen. De laatste keer was op 6 september 2022. Daarvoor zat er ook weer een gat van bijna drie jaar tussen uitvoeringen.

Wordt dit nummer gemist in the setlist? Eigenlijk niet. Natuurlijk is het altijd fijn voor de fans om zo een populaire meezinger in de show te verwerken. Echter speelt de metalband zo hard en strak dat je hem eigenlijk niet mist. Dat valt ook te merken aan het publiek. Waar er gisteren nog een flinke leegloop plaatsvond bij Guns ‘N Roses, blijven de fans vandaag de hele tijd trouw staan.

Een knallend einde

De band weet ook wat het is om groots te eindigen. Nadat de leden even van het podium zijn gegaan, komen zij terug voor één laatste knaller. De keuze valt zoals gewoonlijk op de vaste afsluiter van hun sets, ‘Halo.’ Het publiek gaat nog even helemaal los en er vliegen nog maar eens veel vuisten de lucht in.

Als extra toetje wordt er aan het einde nog even flink uitgepakt met een indrukwekkende vuurwerkshow. Nadat er al meer dan genoeg pyro de lucht in was gegaan de hele show, kunnen we zeker concluderen dat de mannen weten wat het is om een visueel spektakelstuk neer te zetten. In typische metalstijl endigt de band passend met de woorden “We are Machine F*cking Head. Goodnight!”

Robb Flynn van Machine Head middelvinger op Graspop 2023. © Dorien Goetschalckx

Was er een echte headliner?

Met drie bands die dezelfde speeltijd krijgen (1 uur 15) is de vraag of er sprake was van een echte headliner vandaag. Wat ook opvalt is dat op de poster en op de gedrukte T-shirts Disturbed, Gojira en Machine Head alledrie op dezelfde lijn te bevinden zijn.

De show van eerstgenoemde vond nog in het licht plaats dus leunde minder op de visuals, maar het was duidelijk dat de andere twee hun totale productie hadden meegenomen. Disturbed viel qua geluid helaas ook tegen, waar Gojira en Machine Head wel goed klonken. Qua shows waren die laatste twee dus zeker terecht als headliners aan te wijzen.

Binnenkort weer Graspop?

Na het succes van deze boeking dit jaar, betekent dit dat wij Machine Head vaker op Graspop gaan zien? De kans lijkt klein door hun houding richting festivals, maar wellicht heeft de band zelf ook zo erg genoten dat zij weer overtuigd worden om meer festivalshows te gaan geven. Wat ons betreft is het recept zeker voor herhaling vatbaar!

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.