Parel op de Poster: Interpol op Best Kept Secret 2023

Interpol
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

In Parels op de Poster laten we je kennismaken met artiesten die je wellicht niet op je radar hebt maar zeker eens moet checken. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van middelgrote en kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Interpol op Best Kept Secret 2023!

Hoewel Interpol al even meedraait in het festivalcircuit, is het niet per se een naam die de mensen als een magneet naar een festival trekt. Toch weet de band ruim twee decennia na de oprichting in New York nog steeds te boeien met nieuwe muziek en ijzersterke liveoptredens. Daarom is Interpol nog altijd een zeer relevante boeking en zeker weten een must-see op Best Kept Secret 2023!

Platencontract bij Matador Records en succes met Turn on the Bright Lights en Antics (2002)

Vraag een Indie-liefhebber naar z’n lievelingsalbums en je hebt grote kans dat Antics, maar vooral debuutplaat Turn On The Bright Lights genoemd worden. In het begin van de eeuw groeit New York uit tot hét centrum van alternatieve muziek met bands als The Strokes, Yeah Yeah Yeahs, LCD Soundsystem én dus Interpol. Waar The Strokes en The White Stripes gitaren weer helemaal hip maken met hun Garage Rock, tapt Interpol meer uit het postpunk-vaatje. Het is dan ook niet gek dat de band met het legendarische Joy Division wordt vergeleken.

Paul Banks en zijn vrienden zijn daarentegen ook zeker in staat om radiohits te scoren. ‘Obstacle 1’, ‘Slow Hands’ en ‘Evil’ laten een mensenmassa 20 jaar later nog altijd springen. De band staat echter bekend om haar donkere sound. Problemen met drugs en sociale isolatie vormen inspiratie voor nummers als ‘Rest My Chemistry’ en ‘Not Even Jail’. Dat melancholie toch perfect samengaat met liefde laat de groep horen in ‘NYC’, een ode aan hun thuisstad.

Terug naar het oude nest met Interpol (2010) en het vertrek van de bassist

In 2010 keert Interpol terug naar platenmaatschappij Matador Records. Vrijwel meteen krijgt de band echter met een tegenslag te maken. Kort na het voltooien van het vierde album Interpol verlaat bassist Carlos Dengler de band. De man achter de bekende basloopjes van ‘PDA’, ‘The New’ en ‘Narc’. Interpol tourt met een vervangende bassist en speelt onder andere op Lowlands 2011. De band verzorgt onder andere het voorprogramma van U2 op hun 360°-tour. Na de tour last de indierock-groep een pauze in om zich te focussen op soloprojecten.

Net zoals bands als Pearl Jam en Red Hot Chili Peppers heeft de groep inmiddels genoeg materiaal verzameld om elke avond een wisselende setlist te spelen. Dat maakt het leuk voor zowel de bandleden als het publiek, omdat geen optreden hetzelfde is. En aan die aanpak is nog altijd niks veranderd. We kunnen een unieke setlist verwachten van Interpol op Best Kept Secret 2023. Wie weet kunnen we tijdens hun show op BKS een aantal deepcuts als ‘Pioneer To The Falls’, ‘The Specialist’ of ‘Public Pervert’ van onze bucketlist afstrepen!

El Pintor (2014) en The Otherside of Make-Believe (2022)

Na een paar jaar keert de band in 2014 terug met El Pintor, een anagram van Interpol. Zanger en gitarist Paul Banks neemt de bas voor zijn rekening op het album, waarvan de sterke tracks ‘All The Rage Back Home’ en ‘Everything Is Wrong’ als single worden uitgebracht. In 2018 volgt de langspeler Marauder.

Zelfs in tijden van corona blijven ze actief. In de zomer van 2020 begonnen de Amerikanen met het schrijven van liedjes voor een zevende studioalbum. De band schreef in een Instagram-bericht dat ze in eerste instantie “het internet moesten gebruiken om ideeën te delen en op afstand samen te werken” voordat ze uiteindelijk samen muziek konden schrijven in een huis in de Catskill Mountains, ten Noorden van New York.

The Otherside of Make-Believe verscheen uiteindelijk in 2022. Op dit album speelt de piano een belangrijke rol. Op zowel ‘Toni’ als het meest recente ‘Something Changed’ wordt het gitaargeweld ingeruild voor een subtiel deuntje op de piano. Interpol verkent daarmee twintig jaar na haar debuut nieuw terrein.

De rockgroep stond al meerdere keren op Best Kept Secret en Lowlands, dus voelt zich helemaal thuis in de Lage Landen. En dat zal dit jaar niet anders zijn. De band is helemaal klaar ’to Take You on a Cruise’. Laat je dus meevoeren in hun rijke oeuvre op Best Kept Secret 2023!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.