Dauwpop 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Festival’

Foto: Bart Heemskerk

De winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Dauwpop gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Festival’. Ook Jera On Air en Defqon.1 krijgen een podiumplek met respectievelijk het zilver en brons. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

De Festival Award voor ‘Beste Festival’ is uiteraard de hoofdprijs. Een event waar het hele totaalplaatje klopt: een mooie locatie, goede line-up, lekker eten en drinken en met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De vijf festivals in dit artikel snappen al deze factoren en zorgen voor de ultieme festivalbeleving anno 2023. Met als winnaar voorop: Dauwpop.

Foto: Kamiel Scholten op Dauwpop 2017

1. Dauwpop (8,3)

Het Hellendoornse Dauwpop maakt in 2023 mooie sprongen. Het is al jaren een van de meest gevarieerde festivals in een bosrijke omgeving. Een evenement voor iedereen, waarbij familiefestival een mooi overkoepelend thema vormt. Dauwpop 2023 bracht jong en oud, fris en nostalgie samen op een compact ingedeeld festivalterrein dat genoot van een prachtige line-up. En dat is nou net wat we zoeken als ‘Beste Festival’.

Met een gloednieuwe mainstage biedt het podium plek voor een sterke line-up. Van The Prodigy tot Merol en van Franz Ferdinand tot Bökkers, Dauwpop heeft voor ieder wat wils op het programma. Daarnaast is er een altijd goed verzorgde speciaalbier bar, een wijnhuis, meerdere knotsgekke stages en een heuse partypit waar het altijd feest is. Naast de nieuwe main stage trakteerde Dauwpop zijn bezoekers op nog een gloednieuwe stage: area BEUK! Met deze plek deed het festival een belofte aan iedereen die zich verbonden zou voelen met house, techno en meer: hier voel je je thuis. En daar sloeg het festival de plank volledig recht. Met deze uitbreidingen is Dauwpop een prachtig festival waar je alles vindt wat je op een festivaldag nodig hebt!

Foto: Femke Valks (Jera On Air 2023)

2. Jera On Air (8,2)

Het mocht dan op donderdag een regenachtige bedoeling zijn, Jera On Air 2023 combineert wel alle festivalaspecten tot een mooie totaalbeleving. Naast de fantastische line-up die elk jaar vol verrassingen zit, waren er dit jaar ook akoestische sessies in de Biergarten. Dat zorgde voor hoogtepunten met onder meer Frank Turner en Trash Boat. Daarbij is de sfeer altijd op-en-top op het festival in Ysselstijn.

De festivalgangers hebben weer samen gemosht, gecrowdsurft, gedanst, gedronken, gelachen en geknuffeld. De Jera on Air-familie kwam opnieuw samen tijdens het een-na-laatste festivalweekend van juni. Festivalgangers van over de hele wereld maakten er een gigantisch feest van.

Naast de line-up, alle mogelijkheden voor een heerlijke snack en de sfeer denkt het festival ook aan de beste plekjes om even bij te komen van alle chaos. De Biergarten, de Festival Market en de iconische Hawk zorgen voor wat rustigere momentjes om weer op te laden voor de volgende moshpit. Jera On Air is een echte must als je van punk, hardcore en metalcore houdt.

3. Defqon.1 (8,2)

Wat bij Defqon.1 meteen opvalt, is het overheersende communitygevoel dat echt tekenend is. Festivalbezoekers reizen van over de hele wereld af naar Biddinghuizen. Samen tegen de wereld, een gevoel dat iets “van ons” is. Die wisselwerking waarbij het publiek zich onderdeel voelt van het succes en dat dat de organisatie weer verder motiveert groter en grootser te gaan is uniek. Daarnaast is de line-up altijd grootser dan groots in het genre hardstyle en hebben ze telkens de acts van het moment op de planken staan.

Op Defqon.1 doe je dingen die je nergens anders hebt gedaan of kan doen. Je ziet dingen die je nergens anders ziet, of althans niet in zo’n enorme dichtheid. Ja, het is intens en de beats per minuut kunnen flink hard gaan, maar wie zich er voor openstelt krijgt zijn zintuigen op een ongeëvenaarde manier geprikkeld. Defqon.1 is een gevalletje try before you die.

Foto: Lotte Spek (Best Kept Secret 2023)

4. Best Kept Secret (8,1)

Het alternatieve Best Kept Secret 2023 in Hilvarenbeek groeit steeds meer uit tot een van Nederlands grootste festivalparels. Het festival heeft niet alleen het beste eten & drinken van alle festivals, maar breidt ook hun line-up en activiteiten steeds iets verder uit. Waar dit jaar het BKS-weekend tropische temperaturen aantikten, kon je ook genieten van een verfrissende duik in het dromerige festivallandschap. En terecht, want naast een heerlijk gevarieerde line-up, een mysterieus terrein en lekkere hapjes is het een festival naar ons hart.

Een heerlijke food line-up? Check! Unieke boekingen én een daverend nachtprogramma met dansbare acts? Check! Een droomlocatie met schaduw, water en genoeg ruimte? Check! Een oké prijs-kwaliteitverhouding? Check! Eigenlijk heeft Best Kept Secret alles wat je zoekt als je van indie, rock, punk tot elektronische muziek houdt. Zeker een festival om in de gaten te houden dus. Zien we je volgend jaar in Hilvarenbeek?

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

5. Tomorrowland (8,0)

Tomorrowland heeft eigenlijk alles wat een weekendfestival hoort te hebben – en meer. Het festival kent elk jaar een vast thema, dat dan helemaal wordt uitgewerkt vanaf het moment van kaart kopen tot weer thuis terug op de bank zitten. Natuurlijk is het festival bovendien een lust voor het oog: alles is ongekend prachtig, van main stage tot toiletten en van straattheater tot entree.

De energie van Tomorrowland is lastig te vangen in een artikel of met sfeerbeelden. Het uitzinnige publiek komt uit alle hoeken van de wereld en zet alles op alles om er een onvergetelijk weekend van te maken. De sfeervolle aankleding in combinatie met de flitsende lichtshows doen wat dat betreft de rest. Om het totaalplaatje te completeren zijn er karrevrachten aan dj’s die zich allemaal van hun beste kant willen laten zien in Boom. Letterlijk iedereen die er toe doet in de elektronische scene is te zien op Tomorrowland. Al deze elementen maken Tomorrowland zo uniek en een terechte vijfde plek voor de Festival Award voor het ‘Beste Festival’.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.