Advertisement

Parels op de Poster: Sam Fender op Rock Werchter en Sziget 2023

beste optredens van lowlands
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De headliners zijn de blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van een aantal video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Sam Fender op zowel Rock Werchter 2023 als Sziget 2023!

Sam Fender is een hartendief van het (Britse) indiepubliek. De jonge zanger uit Noordoost-Engeland heeft nu al bewezen een indiefavoriet te zijn. En dat met nog maar twee platen op zak! Met melancholische en maatschappelijk kritische teksten spreekt hij veel jeugd aan. Dit is vergelijkbaar met hoe Bruce Springsteen dat deed in zijn jongere jaren. Als Sam Fender met één iemand constant vergeleken wordt, dan is het wel met hem. Fender wordt dezelfde drive, melodische en sterke teksten toegerekend als The Boss. Zijn stem en zijn accent brengen je in vervoering. De liedjes zijn meezingers die op geen enkel moment cliché worden. Hoog tijd dus dat wij de zanger toelichten met voorbeelden van zijn mooiste werk.

Publieksfavoriet

Sam Fender bezingt op melancholische wijze zijn jeugd en thuis. Dit doet hij met de nodige sociale kritiek. Zo ook in zijn eerste grote hit ‘Hypersonic Missiles’, wat een publieksfavoriet werd. Het nummer gaat over een sprankje hoop in een wereld vol onrecht en consumentisme. Bovenstaande liveversie speelde hij op de dag dat zijn debuutalbum bovenaan de Britse albumlijst kwam te staan. Je ziet hier vooral het plezier en de kwaliteit van Fender. En hoe verliefd het publiek op hem is! Met zijn aanstekelijke indiepop brengt hij een boodschap die veel mensen in het hart raakt.

Be Like Bruce

Dat Sam Fender zo vaak met Bruce Springsteen wordt vergeleken, is niet zo gek. Muzikaal hebben zijn nummers veel weg van Springsteen’s vroegere werk. Ook de manier waarop het publiek hem en zijn teksten omarmt, is vergelijkbaar. De lyrics zijn origineel en beschrijven de maatschappelijke kwesties van zijn jeugd en thuis. Net zoals The Boss dat doet. De zanger omarmt de vergelijking door regelmatig een cover van Springsteen te spelen. Zoals zijn versie van ‘Atlantic City’ op Eurosonic 2018. Wellicht haalt Sam Fender ook een cover uit de hoed voor Rock Werchter of Sziget 2023?

Kneiter van een hit

Fender is een grote artiest in wording, zeker met zijn tweede plaat Seventeen Going Under en de gelijknamige hit. Debuteren met een knaller is één ding, maar deze nog eens overtreffen met een kneiter van een indieklassieker is niet minder dan knap. Het kan even duren voordat je doorhebt waar het lied over gaat. De woorden ‘Seventeen Going Under’ zing je echter automatisch mee.

Waarom moet je absoluut kijken naar Sam Fender op Rock Werchter en Sziget 2023? Wie op de vorige edities van deze festivals was, heeft hem helaas moeten missen. De zanger zegde in 2022 namelijk last-minute zijn optredens af. Mooie kans dus om het nu in te halen! Fender maakt namelijk aanstekelijke indierock met Amerikaanse roots, gespeeld met een gedrevenheid op het podium waar je u tegen zegt. Met enkele hits paraat blijkt hij over een bewijsdrang te beschikken waarmee hij Lowlands 2022 al plat speelde. Sam Fender is een artiest om in de gaten te houden. Deze man is een gouden toekomst beloofd.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.