Pinkpop 2023 dag 3: vliegende start met Donnie, TikTok-acts en vurige Red Hot Chili Peppers

Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Het zit erop, Pinkpop is ten einde. De laatste festivaldag is omgevlogen en er is weer genoeg om over na te praten. Heb je iets gemist, of wil je nog even nagenieten? Check dan nu onze hoogtepunten van Pinkpop 2023 dag 3.

Pinkpop 2023 dag 3
Donnie op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop

Vliegende start met Donnie

Op de laatste dag van het Landgraafse festival zijn we allemaal een beetje treurig dat Pinkpop weer bijna voorbij is. De festivalgangers hebben dan geen zin in zware, sentimentele muziek. Daar heeft de programmeur van Pinkpop mooi op ingespeeld, want we beginnen de dag met Donnie. Zijn energie en aanstekelijke hits zorgen ervoor dat het publiek vanaf het eerste moment weer helemaal op zijn kop staat.

De Amsterdamse rapper heeft een droom om ooit een polonaise te starten op Pinkpop. Prima, vandaag zijn we vrijgevig en laten we zijn wens uitkomen. Het publiek danst mee op zijn – vaak ironische – liedjes en begint met een positieve sfeer het festival. Ook heeft hij een gast bij zich: René Froger. Samen met hem vertolkt hij onder andere hun oorwurm ‘Bon Gepakt’ en zetten ze een vliegende start neer van de laatste dag.

Pinkpop 2023 dag 3
Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Recycle systeem werkt, tot het eind

Op de 52e editie van Pinkpop wordt voor het eerst gebruik gemaakt van recyclebare bekers. Met het zogenoemde cup-to-cup systeem lever je steeds je drinkbeker in wanneer je een drankje haalt aan de bar. Wie de beker verliest, betaalt een halve consumptiemunt extra. De ‘boete’ doet haar werk. Tijdens het festival ziet het terrein er zeker schoner uit dan tijdens voorgaande edities. Tsja, we blijven Nederlanders, hè?

Het systeem werkt vooral op de eerste en tweede dag. Maar nadat het optreden van afsluiter Red Hot Chili Peppers ten einde komt op de zondag, lijken veel festivalgangers niet meer begaan met het thema duurzaamheid. Het evenement is ten einde, dus veel bezoekers zien geen reden meer voor het inleveren van hun bekers. Dat leidt ertoe dat de grond toch bedekt is met plastic op de laatste dag. Daarnaast zijn er ook veel bakjes, frietzakken en servetjes te vinden. Het gebrek aan prullenbakken is toch groter dan gedacht.

Tom Odell op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Tiktok-sensaties Upsahl, GAYLE en Tom Odell

Verkochte platen of cd’s bepalen al jaren niet meer wie er hoog op de poster staat, aanwezigheid op streamingdiensten is steeds belangrijker geworden. De laatste jaren zijn er zelfs artiesten die via social media groot zijn geworden. Zo kun je tegenwoordig met een hit op social media al op Pinkpop 2023 staan. Op de slotdag van Pinkpop 2023 staan TikTok-acts.

Zo geeft de 19-jarige Gayle, bekend van dé TikTok-hit ‘ABCDEFU’, een puik optreden van 45 minuten waarin ze laat zien dat een TikTok-act meer kan zijn dat een artiest van een leuk deuntje. Het tegendeel wordt bewezen door Upsahl , waar de helft van de instrumenten op band staat en waarbij haar optreden met haar hit ‘Drugs’ knettervals wordt gezongen.

Pinkpop 2023 dag 3
Robin Kester op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop / Ben Houdijk

Robin Kester vreemd eend in de bijt

Er is niks aan gelogen als we Robin Kester eerder op een Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole zouden verwachten. Toch slaat haar muziek goed aan op de kleinste stage aan het begin van de dag. Waar er aan het begin nog maar enkele bezoekers staan, heeft zich tegen het einde flink wat volk verzameld bij het podium.

Robin verschijnt op Pinkpop met haar band en is in het begin nog wat terughoudend. “Dit nummer heet ‘Leave Me’, maar neem dat alsjeblieft niet letterlijk”, heeft de zangeres ons mee. Gaandeweg vindt de band hun draai meer en meer. “Dit nummer heet ‘Infinity Song’, dus cancel de rest van je plannen voor vandaag maar”, zegt ze. We zijn benieuwd waar deze relatief nieuwe act gaat eindigen. Zullen we haar ooit op de North of South Stage zien?

Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Red Hot Chili Peppers sluiten Pinkpop 2023 af met peper in hun reet

De band rondom zanger Anthony Kiedis is een graag geziene gast op Pinkpop. Pinkpop 2023 wordt alweer de vijfde keer voor de Red Hot Chili Peppers in Landgraaf. Dat tijdens de show de eerste regendruppels in weken vallen in Limburg doet niets af aan wat de heren neerzetten. De rockgroep uit Los Angeles toont zich levendig op het Limburgse festival. Zijn been in een brace weerhoudt frontman Kiedis er niet van om als van ouds allerlei capriolen op het podium uit te halen.

Hoewel de show lijkt te starten als een sing along van welbekende hits als ‘Scar Tissue’ en ‘Californication’, krijgen ook tracks van de laatste twee albums aandacht in de setlist. Dat de band het (nog) oudere werk niet vergeten is, bevestigt een strak gespeeld ‘Suck My Kiss’. De pompende gitaartrack van het album Blood Sugar Sex Magik wordt met de nodige peper in de reet gespeeld. Dit vuurtje kunnen zelfs de eerste regendruppels in Landgraaf van het weekend niet blussen.

Lees meer over de headlineshow in onze recensie >

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.