Advertisement

Primavera Sound Porto 2023 straalt op feestelijke tiende editie

Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Kleine festivals worden groot. Dat bewijst Primavera Sound Porto 2023 maar weer eens. Het Portugese festival mag dit jaar tien kaarsjes uitblazen. Tijdens dit jubileum wordt duidelijk dat Porto zeker niet onder doet voor de grote broers in Spanje.

Van woensdag 7 tot en met zaterdag 10 juni was het Parque de Ciudade weer even omgetoverd tot een heus festivalterrein. Voor de duidelijkheid: het stadspark ligt niet daadwerkelijk in het hart van Porto, maar een paar kilometer verderop. Ver weg van de drukte en pal naast het strand van Matosinhos. De locatie van de Portugese Primavera Sound is dan ook ronduit heerlijk. Terwijl je met een Super Bock biertje naar de headliners kijkt op het Porto podium, brengt de zeewind de nodige verkoeling met zich mee.

Modderpoel

Die verkoeling was echter niet altijd nodig. Vooral op woensdag en donderdag krijgt het publiek het zwaar te verduren. Het onweer breekt los en het natuurpark verandert al snel in een gigantische poel van modder waar zelfs Paaspop 2023 u tegen zou zeggen. Een deel van het publiek druipt daardoor – zowel letterlijk als figuurlijk – af. Maar hoe langer de regen duurt, hoe meer festivalgangers zich erbij neerleggen. Hup, poncho aan (voor 12 euro te koop op het festivalterrein), regenlaarzen aan en gaan. Al dat water toont ook weer zijn charme. Een regenboog verschijnt tijdens het dromerige optreden van Alvvays en het doorweekte voorvak van Fred again.. begint nog harder te springen.

Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Het slechte weer houdt de festivalgangers in ieder geval niet weg van het terrein. Integendeel, op de zonnige dagen lijkt het beduidend rustiger. Duwen bij Halsey of Pet Shop Boys? Nee joh, bij de start van de show is er voor iedereen nog plek. Primavera Sound Porto is in 2023 niet uitverkocht. Dat is op een goede manier te merken. Ook de rijen voor eten, drinken en de toiletten zijn prima te overzien.

Bier voor 2,50 euro

En of we vaak in de rij staan om een consumptie te halen. In Porto hoeft niet op de kleintjes gelet te worden. Een biertje van 25 cl kost hier 2,50 euro. Het lijkt alsof we teruggaan in de tijd, want deze prijs tikte Pinkpop meer dan vijf jaar geleden voor het laatst aan. De kosten van het eten zijn aan de hogere kant, maar alsnog prima te overzien als je je bedenkt dat je op een festival bent. Dit gaat alleszins pijn doen als we volgende week 3,50 euro voor één muntje moeten neertellen

Ondanks dat de consumpties rijkelijk vloeien bij het Portugese publiek, is slechts hier en daar een beker op de grond te bekennen. Dat komt door het bekersysteem, waarbij je één euro betaalt voor een plastic beker. Deze wordt steeds opnieuw gevuld (of omgeruild voor een nieuwe als je het lief vraagt). Bonuspunten voor het biermerk Super Bock; naast het feit dat het gouden pilsje prima wegdrinkt, delen medewerkers keycords uit waar je je beker aan kan hangen terwijl je met de handjes in de lucht staat.

Brede programmering

Gedanst werd er zeker in het Parque de Ciudade, dit jaar met een extra dag ter ere van het tienjarig bestaan. Hoewel Kendrick Lamar de bonusdag op woensdag draagt, staan er slechts een handjevol artiesten geprogrammeerd en worden maar twee stages benut. Op donderdag barst het feest dan echt los en trekken grote namen als Rosalía en Fred Again.. volle weides, terwijl op vrijdag Pet Shop Boys een heerlijke synthpopshow neerzetten. Die laatstgenoemde dag voelt qua programmering als een vreemde eend in de bijt. Het publiek is een mix van jonge hiphop liefhebbers (aanwezig voor namen als Pusha T en Central Cee) en oudere fans met Pet Shop Boys t-shirts, die nog voor middernacht het terrein verlaten.

Halsey @ Primavera Sound Porto 2023. Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Drie headliners op één dag

Het beste wordt natuurlijk voor het laatst bewaard en Primavera Sound Porto pronkt dan ook met drie headliners op één dag: Halsey, New Order en Blur. Terwijl Halsey en Blur het grote podium mogen gebruiken, moet New Order het doen met de Vodafone Stage. Het optreden begint met veel frisse moed; het is de eerste keer dat de new wave legendes een show weggeven in Porto. Dat is ook het geval voor veel andere artiesten, van kleine bands als Pup tot grotere namen als NxWorries. Helaas valt het geluid meerdere malen uit, tot frustratie van frontman Bernard Summer. Door het strakke schema begint de tijd te tikken en veel fans kiezen eieren voor hun geld. Geen ‘Blue Monday’ of ‘Love Will Tear Us Apart Again’, maar op tijd komen bij Blur. Goed geprobeerd, maar de band rondom Damon Albarn begint zelf ook te laat. Het geluid bij New Order wordt hersteld en zo hoort toch het hele veld nog de bekende deuntjes van hun wereldbekende hits – of je dat nou wilt of niet.

Vier ‘main’ stages

Die soundbleed is helaas een terugkerend thema, naast het feit dat veel festivalgangers vanochtend wakker zullen zijn geworden met een flinke piep in hun oren. Het evenement maakt gebruik van vier grote stages die qua opbouw vrijwel identiek zijn. Geen tent te bekennen dus. De enige binnenruimte is het Bits gebouw, waar dj’s tot zes uur ’s ochtends de figuurlijke tent afbreken. De andere podia liggen op een paar minuten loopafstand van elkaar.

Plenitude stage. Photo: Lieve Smeets / Festileaks

De voordelen: je bent zo van de ene naar de andere stage verplaatst. Wij hebben het voor je uitgerekend: als je je favoriete nummer hoort terwijl je bij de wc’s staat, kun je binnen een halve minuut weer bij het podium staan (sprintje trekken is hierbij meegerekend). Het nadeel is dat je overal kan meegenieten van optredens die op een andere stage bezig zijn. Sta je bij de Porto stage, dan hoor je het geweld van Plenitude. Zit je te wachten bij het Vodafone podium, dan voelt het alsof je zit te kijken naar de Super Bock. De oplossing om het geluid dan maar gewoon harder te zetten, is niet een waar onze trommelvliezen heel blij van worden.

Primavera Sound Porto 2024

Porto bereikt uiteraard nog lang niet de grootte van haar Spaanse equivalent. En namen als Depeche Mode en Caroline Polachek hadden we in Portugal ook wel graag zien langskomen. Maar Primavera Sound Porto heeft bewezen dat ze zeker in staat zijn om een goed geregeld festival neer te zetten. Op een heerlijke locatie met headliners van statuur. Gelukkige verjaardag!

Wie jarig is trakteert; het festival maakt daarom alvast de data voor volgend jaar bekend. In 2024 heeft Primavera Sound Porto weer drie dagen. De eerste dag waarop we weer naar de Parque de Ciudade kunnen is – net als dit jaar – 7 juni. Dan begint het festival op vrijdag en eindigt het voor het eerst op een zondag.

Primavera Sound Porto Logo

Primavera Sound Porto 2023

Locatie
Portugal
Porto, Portugal
Datum 7-10 juni 2023
Line-up
Blur
Halsey
Pet Shop Boys
Tickets Niet meer beschikbaar.