Advertisement

Rosalía op Primavera Sound Porto 2023: dit kun je verwachten op Rock Werchter

Rosalía op Primavera Sound Porto 2023 © Hugo Lima – www.fb.me/hugolimaphotography

De tweede dag van Primavera Sound Porto 2023 zit er alweer op. Aan Rosalía was het de schone taak om het hoofdpodium op een spetterende manier af te sluiten. Ook deze keer maakt ze alle verwachtingen waar. Wij nemen je mee in haar videoshow en wat je te zien gaat krijgen op Rock Werchter 2023.

Na regen komt zonneschijn luidt het spreekwoord. Als het water eindelijk niet meer met bakken uit de hemel komt in Matosinhos, is het helaas al middernacht geweest. Geen zon meer aan de lucht dus, maar na de waterval krijgen we wel iets anders moois: de headlinershow van Rosalía. In maart ontving de Catalaanse zangeres al lovende kritieken voor haar optredens op Coachella en Lollapalooza Brazil. De energieke show met indrukwekkend camerawerk bereikte ook vorige week het Europese vasteland. Op 8 juni was dan eindelijk het Portugese publiek aan de beurt.

Naast een paar rijen vooraan met toegewijde fans, blijft de mensenmassa van tevoren nog uit. Terwijl we wachten op de komst van de zangeres heeft Fred again.. namelijk een gigantische hoeveelheid mensen naar de Vodafone Stage weten te lokken. Zodra zijn set is afgelopen hebben fans maar vijf hele minuten om van het ene naar het andere podium te sprinten, aldus het blokkenschema. In de realiteit krijgt de menigte iets langer de tijd. Rosalía betreedt een paar minuten later dan gepland het podium. Tegen die tijd is de doorweekte festivalweide goed bezet.

Publiek Rosalía op Primavera Sound Porto 2023 © Hugo Lima – www.fb.me/hugolimaphotography

Aanstekelijke hits

Dachten we voor een moment nog dat het publiek misschien ingetogener was dan verwacht, blijkt niets minder waar zodra de tonen van ‘SAOKO’ door de speakers dreunen. Gemaskerde dansers verschijnen op het podium. Eén van hen blijkt Rosalía te zijn. Ze verwijdert haar masker, kijkt doordringend de camera aan (waardoor het op de schermen lijkt alsof ze door jou heen kijkt) en laat niet meer los. Vanaf dat moment wordt het publiek meegenomen in een videoshow waar je u tegen zegt. De cameraman vliegt om haar heen om het perfecte shot te creëren. De energie, de choreografie en het charisma van de zangeres werken aanstekelijk en het publiek eet uit haar hand.

Na het intronummer krijgen de fans geen seconde rust. Terwijl we nog bijkomen van het spetterende begin, tikt het welbekende deuntje van ‘BIZCOCHITO’ al ongeduldig door. Daarna volgt de volgende klapper, ‘LA FAMA’. Het imposante drieluik aan nummers laat ons afvragen wat Rosalía nog meer voor het publiek in petto heeft.

Fans Rosalía op Primavera Sound Porto © Hugo Lima – www.fb.me/hugolimaphotography

Fans

Het feit dat de zangeres in het Spaans zingt, lijkt overigens voor het Portugese publiek niets uit te maken. Ze scanderen woord voor woord mee op een bas die je door je hele lijf voelt. Rosalía doet ook haar best en probeert in het Portugees haar liefde voor de menigte duidelijk te maken. Dat wordt zeker gewaardeerd door alle glimlachende fans. Van hun gezichten is af te lezen dat ze gek zijn op haar. Of ze nu bijt op haar onderlip of een kus op de cameralens geeft; het publiek vindt alles geweldig. Iets aan haar zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je wel van haar moet houden.

Dat blijkt ook wanneer ze even naar het publiek gaat en interactie zoekt met haar fans. Het is een bijzonder moment in de zeer strak geregisseerde show. De grootste liefhebbers op de eerste rij krijgen de kans om een stukje mee te zingen. Die kans nemen ze allemaal met beide handen aan, terwijl de tranen van blijdschap nog net niet over hun wangen rollen.

Duizelingwekkende show

Het is overduidelijk dat haar show doordacht is van begin tot eind. Hoewel de samenhang tussen haar nummers op de plaat nog wel eens kan ontbreken, knoopt ze live alles feilloos aan elkaar. De cameraman draait ondertussen overuren en ook haar dansers weten hoe ze met de shots om moeten gaan. De indrukwekkende videoshow zorgt er wel voor dat het publiek meer aan de beeldschermen is gekluisterd dan aan het podium. Je zou soms bijna vergeten dat Rosalía de duizelingwekkende show live aan het produceren is. De zangeres is zelf ook continu met de camera bezig. Logisch, want anders werkt het natuurlijk niet om zo’n videoshow op te zetten. Maar soms is het ook jammer, bijvoorbeeld wanneer ze daardoor met haar rug naar het publiek moet staan.

Gelukkig worden die momenten overheerst door het spetterende showeffect. In maar liefst twintig nummers weet Rosalía een breed scala aan muziekgenres te vertegenwoordigen. Natuurlijk komt haar liefde voor flamenco (waar ze ook dansles in heeft gegeven) prominent terug in de muziek en de choreografie. Het werkt, en hoe.Quantos Motomami’s están aqui?” vraagt ze. Wij weten zeker dat er meer dan genoeg Motomami’s aanwezig waren. Zoveel, dat je maar beter op tijd in The Barn op Rock Werchter aanwezig kunt zijn, om de gevreesde rode kruizen te vermijden.

Bekijk de hele setlist van Rosalía op Primavera Sound Porto 2023 hieronder:

Primavera Sound Porto Logo

Primavera Sound Porto 2023

Locatie
Portugal
Porto, Portugal
Datum 7-10 juni 2023
Line-up
Blur
Halsey
Pet Shop Boys
Tickets Niet meer beschikbaar.