Robbie Williams leunt op Pinkpop 2023 wel erg op nostalgie

Robbie Williams op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop.

Op zaterdag 17 juni is het de beurt aan de Britse popzanger Robbie Williams om dag 2 op Pinkpop 2023 af te sluiten. Dat hij het publiek na acht jaar afwezigheid op het festival nog altijd weet te bespelen wordt meteen duidelijk. De zanger moet het helaas wel vooral van nostalgie hebben.

Naast de drie shows die Robbie Williams in de Ziggo Dome deed eerder dit jaar, is hij ook een graag geziene gast op festivals. Dat belooft veel voor festivals als Isle of Wright Festival 2023 en Mad Cool 2023 op het restant van zijn tour. Zijn arsenaal aan hits maakt Robbie Williams acht jaar na zijn laatste passage in Landgraaf nog altijd een geschikte Pinkpopheadliner. Helaas valt wel een deel van de show in het water en voelt het allemaal wel erg gedateerd aan.

Rasentertainer

Dat Robbie Williams het gewend is om voor menigtes zo groot als die op Pinkpop 2023 zijn te spelen, wordt meteen aan het begin van de show duidelijk. De zanger voelt zich thuis op het podium en laat dat graag zien aan zijn publiek. Het tweede nummer ‘Let Me Entertain You’ wordt ingezet door de band en meteen kunnen mensen hun voetjes van de vloer halen. “Wat is entertainen? Het is iets wat je voelt in je vingers, in je tenen; maar het is vooral belangrijk dat je van je publiek houdt. Ik zal jullie showen hoe je dat doet”, zegt de man uit Stoke-on-Trent.

Twee soorten Robbie Williams-nummers

Robbie Williams zegt op Pinkpop 2023 dat hij twee soorten nummers heeft in zijn discografie. “Enerzijds heb je de nummers die gaan over ‘hoe fucking amazing ik ben’, anderzijds heb je nummers die gaan over ‘hoe lost ik ben en waarom niemand me komt redden’. Dit is een nummer van die laatste categorie” en ‘Come Undone’ wordt ingestart.

Robbie Williams op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop.

Helaas voor de popartiest doen vooral de eerste nummers het goed in Landgraaf. Daar is Robbie zich ook bewust van als hij vraagt of het publiek ook mee kan zingen met de tiny ones, die geen hits waren. Hij beantwoordt zijn eigen vraag met een ironisch ‘natuurlijk niet’.

Terugblikken op de jaren ’90

Gedurende de hele show blijft ‘leeftijd’ een rol spelen. Zo neemt Robbie Williams ons op Pinkpop 2023 mee door zijn hele carrière. Zo neemt hij ‘Could It Be Magic’ van zijn voormalige boyband Take That op in de setlist. Ook covert hij ‘Don’t Look Back in Anger’ van de broers van Oasis met wie hij optrok op Glastonbury nadat hij ontslagen was bij Take That. Het zorgt voor een meezingmoment van jewelste. Oasis, dat zou nog eens een Pinkpopheadliner zijn, afgaand op de reactie van het publiek. Kan Robbie niet eens een belletje plegen richting de broers?

Tijdens het optreden doet Williams er alles aan om het publiek bij de show te betrekken. Zo maken we kennis met Steve (die eigenlijk Koen heet, maar wat volgens de zanger een abnormale naam is), Nick (vriend van Koen), Renske en Eve. Aan die laatste draagt hij ‘She’s The One’ op, voornamelijk omdat ze een prachtig gebit heeft. Verder merkt hij op dat er veel is veranderd sinds de jaren ’90. Gelukkig brengen de rollerskates tijdens ‘Rock DJ’ ons weer even helemaal terug in de tijd.

Laat veel over aan het publiek

Hoewel de show met haar productie, lasers en herinneringen ophalende zanger een hoge amusementswaarde heeft, blijft er muzikaal vaak maar weinig over. Een groot deel van de teksten van zijn iconische hits laat Williams door zijn publiek of achtergrondzangeressen zingen. Zo neemt hij alleen de laatste refreinen tijdens ‘Feel’ en ‘Angels’ zelf voor zijn rekening.

Robbie Williams op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop.

Tijdens ‘Candy’ zingt het popicoon nauwelijks vijf zinnen zelf en is hij meer bezig met het uitdelen van gratis shirts op de voorste rijen, bezet door dolgelukkige vrouwen van middelbare leeftijd. Eeuwig zonde en totaal onnodig, want wanneer hij zijn keel wel openzet (bijvoorbeeld bij ‘Kids’) lijkt er maar weinig sleet op zijn stem te zitten. Zou de zanger het simpelweg het uithoudingsvermogen niet meer hebben? Het is maar goed dat de man genoeg nummers heeft gemaakt die het publiek luidkeels mee kan zingen.

Wat vind jij van Pinkpop 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Pinkpop 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben