Advertisement

15 onmisbare artiesten op de line-up voor Dekmantel 2023, inclusief DJ-mix!

Van 2 tot 6 augustus 2023 is het eindelijk weer tijd voor Dekmantel Festival, de zomerse hoogmis voor de kieskeurige elektronicaliefhebber. De programmatoren hebben zichzelf werkelijk overtroffen dit jaar, en dus konden wij het niet laten: onze vijftien favoriete artiesten in een dertig minuten lange DJ-mix!

1. William Basinski (donderdag om 23:00 in Muziekgebouw)

Onze mix begint met een fragment uit het meesterwerk The Disintegration Loops van New Yorker William Basinski. Die vier albums waren quasi geheel opgetrokken uit eindeloos opnieuw afgespeelde stukjes geluidsband uit de jaren tachtig die, zoals de titel al aangeeft, langzaam afbladderden. Zo kan ik het ook, denk je dan misschien, tot je het bedwelmende resultaat hoort. Heel benieuwd hoe hij zijn liveset aanpakt.

2. Rachika Nayar (donderdag om 21:00 in Bimhuis)

De flonkerende gitaarklanken die na een veertigtal seconden door de Basinski-track heen schemeren zijn van Rachika Nayar, ook uit New York, die haar bescheiden snaarinstrument met behulp van samplers en effectpedalen tot extase brengt. Het nummer heet ‘Gayatri’ en staat op het prachtige album Heaven Comes Crashing dat ze vorige zomer uitbracht. Nayar staat later dit jaar ook op Le Guess Who? in Utrecht.

3. Sevdaliza (donderdag om 21:00 in Muziekgebouw)

Terwijl Rachika Nayar het Bimhuis betovert, bestijgt de Nederlandse Sevdaliza het grote podium van het Muziekgebouw. Zij stond dit jaar op Primavera Sound, waar ze het publiek vergastte op enkele van de sublieme songs van haar album Shabrang (in onze mix hoor je daaruit na een minuut of drie ‘All Rivers at Once’) alsook een ravey DJ-set en enkele heel dansbare nieuwe nummers. Dat kan dus echt alle kanten uit.

4. Jeff Mills (woensdag om 21:45 in Muziekgebouw)

Vanaf 06:30 nemen we je mee terug in de tijd, naar de openingsdag van Dekmantel op woensdag, en de periode waarin technoproducer Jeff Mills en Afrobeatdrummer Tony Allen samen tourden – je hoort de track ‘Locked and Loaded’ van hun album Tomorrow Comes the Harvest uit 2018. Allen is inmiddels overleden, maar Mills speelt de muziek deze zomer opnieuw met percussionist Prabhu Edouard en toetsenist Jean-Phi Dary.

5. Higher Intelligence Agency (donderdag om 00:15 in Shelter)

Ook Shelter, de nachtclub onder de lelijke toren aan de overkant van het IJ, biedt donderdag onderdak aan Dekmantelartiesten. Wij kijken vooral uit naar de zeldzame liveset van de Brit Bobby Bird, (nauwelijks) beter bekend als Higher Intelligence Agency. In onze mix duikt omstreeks 09:00 het nummer ‘Pinkgreen’ van zijn album Freefloater uit 1995 op, vaak één van de dansbaarste platen in de ambientbak.

6. Omar S (vrijdag om 21:00 in The Loop)

De soulvolle housetrack die omstreeks 10:30 de mix komt binnengedanst is ‘Day’ van Alex Omar Smith aka Omar S uit Detroit, die vrijdag in het Amsterdamse Bos The Loop zal afsluiten. Die track duikt ook op in de staart van zijn eigen Fabric-mix uit 2008, die alleen eigen producties bevatte en 15 jaar later nog even lekker klinkt als toen. Op zijn eigen platenlabel FXHE Records brengt Smith nog regelmatig nieuwe tracks uit.

7. Moritz von Oswald (vrijdag om 13:00 in The Loop)

The Loop wordt vrijdag geopend door Moritz von Oswald (ook bekend als Maurizio en als lid van Basic Channel en Rhythm of Sound), voor een maar liefst vier uur lange set. Dat vinden wij nu eens echt een legendarisch goed idee, al zouden we hem ook heel graag eens met zijn livetrio aan het werk zien – vanaf 11:50 hoor je in onze mix het heerlijke geklingel van de track ‘Pattern 3’ uit hun plaat Vertical Ascent uit 2009.

8. The Bug & Flowdan (vrijdag om 22:00 in The Nest)

De dreigende mannenstem die omstreeks 13:35 opduikt is die van de Britse rapper Flowdan, die vrijdag tussen 22:00 en 23:00 The Nest onveilig komt maken met producer Kevin Martin, beter bekend als The Bug. De track heet ‘Fat Mac’ en staat op het verpletterende album Angels & Devils. Vaak is de overstuurde dubset die Het Beestje door zijn eigen soundsystem jaagt met enige voorsprong the heaviest thing at the festival. Maar ditmaal houden we een slag om de arm, want de onversneden hardcore van The DJ Producer zondag zal er waarschijnlijk ook niet naast zijn.

9. Front 242 (vrijdag om 21:30 in de Greenhouse)

De bonzende synth die zich vanaf 14:25 gaandeweg op de voorgrond manoeuvreert, dateert al uit 1988. Hij hoort bij de track ‘Body 2 Body’ van de Belgische elektropioniers Front 242, van wie de muziek later omschreven werd als ‘Electronic Body Music’. Ze zijn niet zo bekend, maar waren wel erg invloedrijk, dus dit is een uitgelezen kans om hen eindelijjk eens in levenden lijve aan het werk te zien.

10. Special Request (zaterdag om 21:00 in The Nest)

Vanaf 15:45 klettert ‘Body Armour’ van de Brit Paul Woolford er doorheen. Die liet zich voor zijn project Special Request inspireren door de sound van de piraatzenders uit de 90s, en staat ook in die gedaante op Dekmantel. Dit nummer van zijn plaat Soul Music is inmiddels tien jaar oud, maar de sound is sindsdien alleen maar populairder geworden: Woolford speelt dit jaar een DJ-set samen met de jonge Londense ANZ.

11. Martyn (zaterdag om 19:00 in The Nest)

Rond 18:10 hoor je nog een track uit deze periode – 2011 alweer – het titelnummer van misschien wel het beste elektronische album dat in Nederland ooit gemaakt werd, het rotaanstekelijke Ghost People van Martijn ‘Martyn’ Deijkers uit Geldrop. Die treedt niet zo vaak op (wij hebben hem in al die jaren nog nooit kunnen onderscheppen) en dus zullen wij zaterdag sowieso op de eerste rij staan – kom gerust even dag zeggen.

12. Shygirl (zaterdag om 19:30 in de Greenhouse)

De enige reden waarom wij misschien toch heel even zouden durven weglopen bij Martyn is dit verlegen meisje, de 30-jarige Blane Muise ofwel Shygirl uit Londen, die op hetzelfde moment de Greenhouse zal inpalmen. Haar album Nymph, waaruit je vanaf 20:20 de single ‘Firefly’ hoort, was één van de verfrissendste elektropopplaten van vorig jaar, en ook haar set kunnen we hier dus alleen maar warm aanbevelen.

13. µ-Ziq (zaterdag om 16:30 in UFO II)

De chimes (de digitale versie van wat er gebeurt als je een metalen buisje een mep verkoopt) die omstreeks 22:00 weerklinken luiden een heerlijke oude track van de Londenaar Mike Paradinas in (ook – onder mee – bekend als µ-Ziq), die volgens sommige geruchten nu al in het Amsterdamse Bos ronddwaalt. De track heet ‘Phragmal Synthesis, Part 3’ en stond op zijjn album Tango N’ Vectif uit 1993 – geen wonder dat dit genre destijds als ‘Intelligent Dance Music’ omschreven werd.

14. Shackleton (zaterdag om 18:30 in UFO II)

Vanaf 23:30 doemt gaandeweg de langzaam opbouwende knaller ‘Come Up’ van de Britse producer Sam Shackleton op. Die verscheen voor het eerst in 2006 en levert één van de sleutelmomenten op zijn verrukkelijk naargeestige Fabric-mix uit 2011. Shackleton speelt zaterdag op Dekmantel een bepaald zeldzame liveset in de UFO II waarmee hij de naam van dat podium ongetwijfeld alle eer zal aandoen.

15. Planetary Assault Systems (zondag om 19:15 in UFO I)

We sluiten af met een track van Luke Slater, die zondag UFO I onder vuur zal nemen met de stevige techno die hij al sinds 1993 uitbrengt onder het alias Planetary Assault Systems. Deze ietwat zonderlinge track heet ‘Jay Track One’ en staat op het album The Drone Sector uit 1998. Tijdens zijn liveset op Dekmantel zal hij vast wat harder tekeer gaan, maar om onze mix mee af te sluiten leek deze perfect. Toch?

Dekmantel Festival Logo

Dekmantel Festival 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 2-6 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.