Adembenemende Burna Boy spoelt Stromae-kater weg op Down The Rabbit Hole 2023

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Droegen de brede schouders van Burna Boy de last van de duizenden Nederlanders die twee weken geleden in Arnhem tevergeefs op hem gewacht hadden in het Gelredome? Er was niets van te merken. Realiseerde hij zich dat hij, als vervanger van de zieke Stromae, ook voor het publiek als een tweede garnituur zou kunnen worden gezien? Er was niets van te horen. Burna Boy gaat erop en erover tijdens Down The Rabbit Hole 2023. Al bij zijn opkomst, gehuld in een blauwe creatie, blauwe helm en zonnebril, laat hij zijn mooie witte tanden zien in een lach waar je wel voor móet smelten. Je weet gelijk dat Burna Boy maar één doel heeft vanavond: onze harten stelen.

Flits

“Good evening Down The Rabbit Fucking Hoooole! I am going to do sky level business with you tonight!” De show van Burna Boy, die eigenlijk Damini Ebunoluwa Ogulu heet, duurt in totaal anderhalf uur maar gaat in een flits voorbij. Geen spoor van twijfel bij de Nigeriaanse superster. Als een leeuw bespringt en verscheurt hij de 20.000 konijntjes die zich verzameld hadden op het veld voor de Hotot. In een razend tempo, zonder één inkakmoment, leidt hij ons, bedwelmd door zoveel charme en positiviteit, naar totale overgave. Het is een feest.

De twee drumstellen centraal op het podium, de plotselinge opkomst van diverse muzikanten, dan weer met bongo’s dan weer met electrische gitaren of toetsen, dansers en zangers: er staan soms wel 30 man op het podium. Toch kun je er maar naar ééntje kijken. De met zilver behangen macho in een mouwloos shirt sleurt van links naar rechts en springt geregeld naar beneden voor een omhelzing met het publiek. Wat een contrast met de cleane one-man-show van Fred Again.. de avond ervoor, die scoorde in blessuretijd. Burna Boy speelt met een pressing waar geen verdediging tegen is opgewassen. En dat kun je tot in Arnhem horen.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Vanuit Nigeria de wereld over

Burna Boy ontsteeg Nigeria in 2019 en liet de Engelstalige wereld kennis maken met Afrofusion of Afrobeats, een exotische mix van kruiden en specerijen uit afrobeat, dancehall en pop. Zijn succesformule kwam voor het eerst echt naar voren op het geweldige African Giant, een album die hem een Grammy- nominatie opleverde. Bij zijn volgende album Twice as Tall, die binnenkwam op nummer 1 van de Billboard World Album Charts, was het wel raak. Burna Boy werd de eerste Nigeriaanse winnaar van een Grammy in de categorie Best Global Music Album.

De wereld slurpte van zijn aanstekelijke drijvende drum beats, kenmerkend in een 3-2 of 2-3 ritme, gecombineerd met vele koperblazers en Engelse zang met een Nigeriaans/Ghanees accent. West-Afrikanen die elders woonden, hoorden de muziek met trots klinken in clubs over de hele wereld en verbonden zich opnieuw aan deze mengelmoes van Afrikaanse en Europees/Amerikaanse stijlen.

Het meest recente album, Love Damini bevat onder andere samenwerkingen met popster Ed Sheeran, Latin-ster J.Balvin en R&B-sterren Khalid en Kehlani. Het ijzersterke ‘Last Last’ werd hét geluid van de zomer in 2022. Met zijn Love Damini tour werd Burna in 2023 de eerste Afrikaanse artiest die een headline show had in een uitverkocht London Stadium, waar 60.000 mensen zijn lyrics woord voor woord meezongen.

Burna Boy op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Plezier

Vandaag dus in de Groene Heuvels bij Nijmegen. Het openingsnummer ‘Science’ komt met een knal en bij het tweede nummer ‘Gbona’ van African Giant stijgen we al op. Tijdens wereldhit ‘For My Hand’ wil Burna graag dat iedereen een lichtje in de lucht houdt, om goed te kunnen zien hoeveel mensen er zijn gekomen, achter de zichtbare eerste vier rijen met voornamelijk joelende vrouwen.

Bij een meezingbaar chorus wordt het publiek snel in tweeën verdeeld. Om en om blèren de twee publiekshelften zo hard mogelijk mee. Het maakt niet alleen Burna Boy, maar ook de hele band en de zangeressen oprecht blij. En dat is heel leuk om naar te kijken, want hier wordt geen business bedreven maar sky level plezier gemaakt.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Taart

Dan is het het tijd voor het nummer ‘Glory’ van zijn Love Damini-album. Het begint klein en persoonlijk met een oude opname van zijn moeder Bose Ogulu die ‘Happy Birthday’ zingt voor de kleine Damini. Het toeval wil dat tijdens de show om twaalf uur zijn 32e verjaardag begint. Blazers komen om hem heen staan en iedereen zingt ‘Happy Birthday’, terwijl de jarige een grote zwarte taart met fonteinen er op aan het publiek overhandigt.

Groot of klein, alles is van Burna

Burna Boy zingt afwisselend in het Engels en de talen van zijn jeugd, Yoruba en Igbo. De teksten gaan voornamelijk over urgente thema’s die zijn land raken en hem aan het hart gaan. Het valt op dat hij zowel bombastisch kan uitpakken in een soms carnavaleske sfeer, als gedragen a capella kan ontroeren. Bij het nummer ‘Kilometers’ schalt het koper weer, dreunt de off-beat baseline en laat hij zijn rap-kwaliteiten zien door onverwachts op een moordend tempo te freestylen.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

T-shirts uit

Voortdurend zwaaiend met een handdoek, gaat er in het laatste deel nog een schepje bovenop met de bangers ‘Ye’ en ‘Last Last’. En toen ging eindelijk zijn shirt uit. Burna vraagt of we wel zagen wat hij deed en verlangt dat het publiek hetzelfde doet. Een kunstje dat hij eerder had laten zien in de Alpha tijdens Lowlands, maar het mist ook vanavond zijn uitwerking niet. Ondanks de nachtelijke koelte krijgt zijn voorbeeld massaal navolging. De laatste twee nummers werden daarmee extra feestelijk. Duizenden bezoekers (en daartussen opvallend veel vrouwen) draaien uitbundig hun shirt in rondjes boven de hoofden.

Zo begint de tweede festivalnacht op Down The Rabbit Hole: met een vol hart en blosjes op de wangen. Shaaaayoooooo!

Wat vind jij van Down The Rabbit Hole 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Down The Rabbit Hole 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.