Fred Again.. laat Down The Rabbit Hole 2023 (uiteindelijk) huppelen van vreugde

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Het Britse emo-dance fenomeen Fred Again.. strijkt neer op de vrijdagavond van Down The Rabbit Hole 2023 voor zijn eerste headlineset in Nederland. Na een ietwat stroperige start met vooral songs in mineur, eindigt de eerste festivalavond in Beuningen met een dikke vette positieve noot.

Alles wat de Britse producer sinds het verschijnen van corona-monsterhit ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Op Lowlands 2022 barstte de Heineken uit zijn voegen, in november schudde de AFAS Live nog op zijn grondvesten en krap 8 maanden later verkoopt Fred Gibson twee Ziggo Dome-shows binnen enkele minuten uit. Deze headlineshow op Down The Rabbit Hole 2023 lijkt dus een inkopper te worden.

Fred Again.. op Down The Rabbit Hole 2023
Foto: Nikki Born (Down The Rabbit Hole 2023)

Spontaniteit

Gibson heeft ondanks al het succes zijn spontaniteit behouden. Althans, dat is het sfeertje dat hij in de afgelopen jaren vakkundig rond zijn imago heeft opgebouwd. Spontane afterparty’s, last-minute feesten in London en zelfs een geïmproviseerde headlineshow op Coachella laten zien dat Fred Again.. niet houdt van de gebaande paden.

Ook op Down The Rabbit Hole komt dat eigenzinnige, knuffelbare imago duidelijk naar voren. Hij komt met een selfiecam op zich gericht in een baggy joggingbroek het podium op, heeft wat amicale onderonsjes met Tony (de enige ondersteunende muzikant op het podium), danst zichzelf buiten adem en bezaait het publiek onder de ‘i love you’s’ en de ’thank you’s’. Fred is geen diva, geen flamboyante showbizzpersonality, maar juist de boy next door die hier op de Hotot de harten van zijn toeschouwers probeert te veroveren.

Foto: Nikki Born (Down The Rabbit Hole 2023)

Slowstarter

Die aaibaarheid komt Fred wel goed uit, want zijn set op de vrijdag van Down The Rabbit Hole begint wat mellow. ‘Kyle (Lost and Found)’ en ‘Bleu (Better with time)’ creëren een dromerige sfeer, maar missen wat ‘oempf’. Gelukkig is al snel daar ‘Jungle’: de eerste echte doordanser. De stekende stroboscopen en de aanzwellende muziek voelen alsof je in een achtbaankarretje zit dat bijna de top van de helling heeft bereikt. En dan de drop. Zoef! De bas klapt erin, het publiek juicht, kriebels in de buik.

Het vervolg is wat wisselvallig. Dat ligt niet zozeer aan Fred’s muzikale kwaliteiten – zijn pianospel, zang en percussiewerk op de samplepad zijn immers erg indrukwekkend en nog altijd vernieuwend. Nee, de vaart wordt een beetje uit de show gehaald door de vele pauzes en intermezzo’s die Gibson gebruikt om zijn toeschouwers te bedanken of zelf even op adem te komen. Terwijl het publiek vooral lijkt te zijn gekomen om te dansen, wisselt Fred Again.. vaak tussen verschillende tempo’s en stijlen, waardoor de vlam nooit écht in de pan slaat.

Foto: Nikki Born (Down The Rabbit Hole 2023)

Scoren in blessuretijd

Tot in het laatste blokje. ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ is een plaat die bij uitstek geschikt is om op te vlinderen: er worden wilde handbewegingen gemaakt, alsof men zich een weg baant door dichte mist. Het aanstekelijke deuntje wordt volop meegeneuried. Er wordt langzaam gesmeed aan een collectieve beweging, een verbroederend einde.

En dan, bij de allerlaatste drop van ‘Delilah (Pull Me Out Of This)’ gebeurt het. De kurk knalt toch nog van de champagnefles. Alle handjes op de Hotot aaien het hemeldek, alle keeltjes zingen in koor de hook, en alle beentjes veren ritmisch op en neer. Het allerlaatste wapenfeit op de setlist, ‘Billie (Loving Arms)’, wordt vervolgens omgedoopt tot nationaal knuffelmomentje wanneer het DTRH-publiek massaal het devies van Fred Again.. opvolgt. My baby, then you put your loving arms around me.

Bij het uitdoven van de lichten en na het laatste bedankje voor de fans, huppelen duizenden rabbits tevreden de nacht in. Down The Rabbit Hole 2023 leek een inkopper te worden voor Fred Again… En hij scoort, maar in blessuretijd. Binnenkantje paal.

Fred again.. Setlist Down the Rabbit Hole  2023

Wat vond jij van Down The Rabbit Hole 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Down The Rabbit Hole 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.