Ben Howard krijgt publiek op Down The Rabbit Hole 2023 mee en band geniet van Nederland [interview]

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Op de slotdag van Down The Rabbit Hole 2023 strijkt de mysterieuze, vernieuwende en eigenzinnige Ben Howard neer. Op de Hotot in Beuningen. Een paar weken geleden stond de band voor twee concerten in Carré en één show in PHIL in Haarlem. Nu is het tijd voor de eerste Nederlandse festivalshow sinds Lowlands 2015. Festileaks was getuige van een ontzettend strakke show en sprak met bandlid India Bourne naderhand.

Als Ben Howard met een grote geweven hoed en zonnebril de Hotot in Beuningen betreedt, is het nog maar de vraag wat het publiek mag verwachten. Wie de Britse artiest na het debuutalbum is blijven volgen weet namelijk dat Ben Howard anno 2023 veel meer is dan een singer-songwriter. Wie dat niet heeft gedaan en een show vol hits als ‘Keep Your Head Up’ verwacht, kan van een koude kermis thuiskomen.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Publiek geniet van diverse en muzikale singer-songwriter deluxe

In wat voor hokje moeten Ben Howard en zijn band gestopt worden? De band is met de experimentele albums van de afgelopen jaren de status van singer-songwriter ontgroeid. De massale opkomst bij de Hotot liegt er niet om. Een enkeling voorziet het risico dat er een kloof ontstaat tussen de verwachting bij de doorsnee bezoeker en het opreden. Het tegendeel is waar. De voorgaande festivaldagen hakken er duidelijk in bij een aantal festivalgangers. De ene festivalganger geniet liggend met de oogjes dicht van de rustigere en experimentelere muziek. De ander geniet van de rust en de muziek met een biertje in de hand. De band verliest de festivalganger echter geen moment uit het oog en weet de aandacht te allen tijde te behouden.

Na afloop van het concert merkt India Bourne (cello, bas, percussie en achtergrondzang) dit ook op: “We hebben erg genoten van de shows in Nederland. Zoals altijd in Nederland was het publiek ook vandaag weer erg oplettend en enthousiast, we vonden het heel bijzonder zojuist. Als band vonden we alle shows geslaagd, maar vooral de show bij PHIL in Haarlem heeft een bijzonder plekje.”

Eerste keer Down The Rabbit Hole

Hoewel de band in Nederland met open armen wordt ontvangen is de spot op Down The Rabbit Hole 2023 opmerkelijk. Een headlineslot lag voor het oprapen als de lijn van ‘Every Kingdom’ en ‘I Forget Where We Were’ doorgezet was. In plaats daarvan is de artiest zich op elk album blijven vernieuwen en gaat hij zijn eigen gang waarbij hij zich niets van commercie aantrekt. Vanmiddag lijkt de zanger echter in een opvallend goede bui. Hier en daar vangen we een glimlach op. Ook wordt er relatief veel interactie met het publiek gezocht en zien we dat er genoten wordt van de euforie bij The Fear. De band lijkt zich met het laatste album niet alleen opnieuw uit te vinden. Met dit optreden wordt ook een ontzettend strakke show neergezet waar het speelplezier vanaf spat.

Na afloop van het concert spraken we India Bourne over Down The Rabbit Hole 2023. “We speelden Down The Rabbit Hole voor de eerste keer en we hadden het er als band over wat een waanzinnig festival met geweldige sfeer het is”, aldus India. Ook laat ze weten dat de dingen die te beleven zijn op het festival perfect aansluiten op dingen die ze leuk vindt om te doen. “Vanochtend zijn we gaan zwemmen in het meer, en ik zag net een groep yoga doen – wat ik vanochtend wel had kunnen gebruiken – en het ziet er allemaal uit als zo’n gezellig festival!”

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Setlist

Voor de fan die mee is gegroeid met de artiest moge het geen verrassing zijn dat Keep Your Head Up niet gespeeld wordt. Sterker nog, tijdens de tours tussen 2015 en 2019 bestaan sets van Ben howard vooral uit nieuw materiaal met een enkel ouder nummer. Dat de Engelse artiest van vernieuwing houdt, blijkt ook uit de tracks die tijdens de Europese tour de revue passeren. Elk optreden kent een andere setlist, zo ook Down The Rabbit Hole 2023. De band opent met Finders Keepers, Walking Backwards en Days Of Lantana, allemaal van het pas verschenen ‘Is It?’. Daarmee lijkt het weer een setlist te worden die voornamelijk uit nieuw materiaal bestaat. De band verrast hierna met een driedelige blok van In Dreams, Black Flies, en The Fear. Bij het introduceren van het zevende nummer, Moonraker, geeft Ben Howard aan dat hij vooral nieuw werk zal spelen. Achteraf blijkt dat dit best meevalt. Later volgen namelijk ook nog Small Things en I Forget Where We Were.

Ben Howard op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Band line-up en terugkeren van India Bourne

Wat opvalt is dat buiten oude bekenden Mickey Smith (bas en gitaar), Nat Wason (gitaar), Rich Thomas (keyboard en gitaar) en Kyle Keegan (drums) ook India Bourne (cello, bas, percussie en achtergrondzang) er weer bij is. India Bourne en Ben Howard kennen elkaar van jongs af aan. Vanaf het begin van de carriëre van de Britse muzikant is India betrokken geweest bij de muzikale reis. Sinds de tournee in 2015, met onder andere de subheadline-spot op Lowlands, is India Bourne echter geen onderdeel meer geweest van Ben Howard. Sinds dit jaar is ze – gelukkig – weer onderdeel van de band. Festileaks sprak met haar over haar terugkeer bij de band, de optredens in Nederland en de toekomst.

Ben Howard op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Terug op tour als moeder en de toekomst

Doordat India Bourne twee kinderen heeft gekregen is ze sinds 2015 niet meer mee op tournee geweest met Ben Howard. Ze werkt wel nog samen met de bandleden en werkt mee aan muziek van Ben Howard. Daarnaast onderneemt ze zijprojecten zoals haar eigen project Tender Central en A Blaze Of Feather, waar alle bandleden van Ben Howard ook aan meewerken. “Ik ben erg blij om terug te zijn bij de band en Ben Howard. We hebben allemaal nevenprojecten waarbij we elkaar helpen en samen spelen, wat ik erg leuk vind. Maar omdat ik moeder ben geworden van twee kinderen, ben ik er een tijdje niet geweest. Zoals veel ouders zich kunnen voorstellen, verandert het hebben van kinderen je prioriteiten. Nu voelt het gelukkig weer als thuiskomen. Ik ben echt blij dat we deze tour hebben kunnen plannen met onze drukke agenda’s”, laat de muzikante weten.

Voor de nabije toekomst liggen er veel dingen op tafel. “Ik tour nog steeds met de band in Europa, maar kan daarna helaas niet mee naar Amerika. Daarnaast ben ik enthousiast om nieuwe nummers voor Tender Central te schrijven. Ik kijk ernaar uit om te zien wat er volgend jaar gebeurt, zowel voor de band als voor mijn eigen muziek.”

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred Again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.