Dit waren de highlights van Mad Cool 2023

Photo: Davey de Goeij (Festileaks)

Drie dagen lang hebben wij kunnen genieten van de Spaanse zon en de beste artiesten op Mad Cool 2023. Wij nemen jullie mee langs een selectie van de vele hoogtepunten.

Met een nieuwe thuisbasis in de Madrileense wijk Villaverde en een line-up van wereldformaat waren de verwachtingen erg hoog voor Mad Cool 2023. In een eerder artikel bespraken wij al hoe het gloednieuwe terrein nog zeker verbeterpunten kent, die toch wat afleidden van de ervaring. De laatste dag (zaterdag) was de enige die uitverkocht was. Dit legde de nadruk des te meer op de knelpunten met betrekking tot drukte, doorstroom en het enige centraal gelegen toiletblok. Gelukkig konden wij ook zeker genieten van een geslaagd weekend en nemen wij jullie mee door de hoogtepunten.

Photo: Mad Cool Press

De potentie van het nieuwe terrein

Hoewel wij tot dusver niet super positief waren over het nieuwe terrein, zien wij zeker dat er potentie in zit. Ook zagen wij gedurende het weekend al dat de organisatie op zoek was naar oplossingen. Zo werden de rijen van de WC’s op dag twee door hekken gesplitst voor soepeler in-en uittreden. Dit werkte echter niet optimaal en zo werd op dag drie teruggegrepen op het oorspronkelijke plan van een aparte in-en uitgang, en vond er betere regulatie plaats. Verder waren de stages, het aangelegde kunstgras en mogelijkheden voor randactiviteiten allemaal in orde. Met nog wat meer bemande bars, etensstands en verspreide toiletten kan het zomaar een top terrein worden. Typerend voor het weekend was dat het Mad Cool logo (zie foto bovenaan het artikel) pas op de laatste dag compleet was. Hopelijk is dit een goede voorbode voor de volgende editie.

Photo: Mad Cool Press

Het geluid

Wat is nou erger dan bij jouw favoriete artiest staan en dat het geluid de show verpest? Gelukkig hadden we daar op Mad Cool 2023 geen last van. Het hele weekend leek het geluid perfect afgestemd met de artiesten en hun crew, wat vaak op festivals toch echt wel anders is. Dan merk je dat het toch erg lastig is om aan de wensen van alle artiesten, met al hun eigen apparatuur, te voldoen. Dus complimenten aan de geluidstechnici. Alleen tijdens de laatste dag was het geluid op de main stage wat minder bij de optredens van Liam Gallagher en Red Hot Chili Peppers. Wat ook opviel was dat het geluid bij veel optredens niet bijzonder hard stond, waardoor je vaak zelfs zonder oordopjes ten volle kon genieten (al deden wij natuurlijk verantwoordelijk). Dat was maar goed ook, want het begrip ‘oordopjes’ kennen ze niet in Spanje.

Photo: Mad Cool Press

De terugkeer van the Queens

Na een afwezigheid van vijf jaar was Queens of the Stone Age weer terug op Spaanse bodem om het geannuleerde optreden van het voorgaande jaar goed te maken. En hoe! Je merkte vlak voor de show dat er een bepaalde hype in het publiek ontstond en er erg veel toeschouwers naar de tweede stage verplaatsten om Josh Homme & co te aanbidden. Je kan je show dan eigenlijk niet beter beginnen dan met je grootste hit, ‘No One Knows.’ Jammer genoeg lijken de nummers van het nieuwste album nog niet erg bekend bij de Spaanse menigte, al wordt het magistrale ‘Straight Jacket Fitting’ wel goed ontvangen. Verder is het alleen maar hits en meezingers blazen en geniet het publiek van begin tot eind. Zo passeren onder andere de dansbare ‘The Way You Used To Do’ en ‘Make It Wit Chu’ de revue. Het einde bestaat uit de energieke nummers ‘Go With the Flow’ en ‘A Song for the Dead,’ waarbij het publiek bij de laatste plaat hun overgebleven energie eruit perst met de nodige moshpits.

Photo: Mad Cool Press

De garderobe van Sam Smith

Als het aankomt op het stelen van de show, dan hoef je dat aan Sam Smith geen tweede keer te vragen. De Engelsman opende de show in een – voor Sam – bescheiden gouden corset (zie foto). Kort hierna werd voor ‘Lay Me Down’ al snel een paarse jurk uit de kast getrokken. Bij ‘I’m Not Here to Make Friends’ pakte Sam flink uit met een enorme, fuchsia, tule jurk. Om het contrast nog maar te benadrukken werd meteen daarna ‘Latch’, een van de hits met Disclosure, uitgevoerd in een stoere jeans met bomberjack. Gekleed onder een wit laken dat gedrapeerd was over diens lichaam werd ‘Gloria’ vertolkt. Sam zou Sam echter niet zijn als daaronder niet een spectaculaire outfit verscholen zou zitten voor ‘Human Nature’ en ‘Unholy’. Op een later moment in de show werd het witte laken door de dansers weggetrokken en kregen we Sam te zien in een weinig-verhullende zwarte slip, netpanty en met zwart tape bedekte tepels. Tegelijkertijd klonk op de achtergrond de quote “Express yourself, don’t repress yourself,” bekend van Madonna, door de speakers. Verkleed als duivel sloot Sam de de show twerkend af, onder hard gejuich van het publiek.

Photo: Mad Cool Press

De liefde bij Lizzo

Tijdens de show van Lizzo spatte de liefde van het podium af. Soul, rap en gospel werden gecombineerd in bekende nummers zoals ‘Juice’, ‘2 Be Loved (Am I Ready)’ en ‘Good as Hell’. Naast de liefde was vooral de inclusiviteit goed te voelen in het publiek. Met nummers als ‘Grrrls’ en ‘Boys’, en ‘Everybody’s Gay’ wist Lizzo het publiek goed te pakken en aan het dansen te zetten. Zoals ze zelf zingt: “It’s a happy place in here, baby, you’re safe”. De zaklampen gaan de lucht in tijdens ‘Special’, waar het publiek uit volle borst de zin “You’re special” aan Lizzo toezingt en zij daar zichtbaar door geraakt is. Ook tijdens haar vertolking van Coldplay’s ‘Yellow’, – waar Lizzo openlijk fan van is en zelfs een van haar nummers naar vernoemd heeft – wordt er luidkeels meegezongen. Al met al een fantastische show passend in het repertoire van Mad Cool.

Photo: Mad Cool Press

Robbie zijn therapie sessie

Robbie Williams is naar Madrid gekomen om het publiek op een reis te nemen door zijn catalogus, inclusief een detour naar zijn Take That werk. Voor ons is het ‘entertainment’, voor hemzelf is het ’therapie.’ De show is deze avond vrijwel identiek aan die van de Ziggo Dome en Pinkpop 2023, maar het blijft entertainment pur sang. Er wordt luidkeels meegezongen op hits, zoals ‘Strong’ en ‘Come Undone.’ Je merkt dat niet iedereen zit te wachten op de speeches die Robbie tussendoor geeft, maar over het algemeen klinkt er veel aanmoedigend gelach richting de humor van de Brit. De toegift wordt ingezet met een prachtige nieuwe versie van ‘No Regrets’ en wordt opgevolgd door het romantische ‘She’s the One.’ Als laatste nummer wordt de monsterhit ‘Angels’ gebruikt om de avond passend af te sluiten.

Knallend afsluiten bij The Prodigy

Op de laatste dag vielen zowel de shows van Liam Gallagher als Red Hot Chili Peppers op de main stage wat tegen. Het geluid was, zoals al benoemd, het minst van de drie dagen, en het leek alsof het Spaanse publiek veel meer zin had om gezellig met elkaar bij te kletsen. Gelukkig bracht The Prodigy op de tweede stage een perfect einde aan het weekend met hun spectaculaire lichtshow en overvloed aan hits. Eindelijk kwamen die Spanjaarden dan toch los en sprongen en dansten ze alsof er geen morgen was. Vooral op ‘Voodoo People’ ging het publiek echt helemaal uit hun dak. ‘Firestarter’ werd als eerbetoon aan de overleden Keith Flint gebruikt en uiteraard ontbraken ‘Smack My Bitch Up’ en ‘Invaders Must Die’ niet.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2023

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 6-8 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.