EXIT 2023 blijkt geen piemels nodig te hebben om de Dance Arena uit zijn plaat te laten gaan

Photo credits: Matija Borbelj

Op de eerste dag van EXIT Festival zien we grote namen als Viagra Boys, The Prodigy en Chase & Status op de mainstage staan, wat natuurlijk veel publiek trekt. Maar een avond dansen in de Dance Arena, die deze dag enkel uit vrouwelijke dj’s bestaat, blijkt eveneens een uitstekende keuze.

Waar voorheen de line-ups voornamelijk uit mannen bestonden, zien we tegenwoordig steeds meer een eerlijkere genderverdeling op de festivalposters staan. En EXIT Festival blijft daarin niet achter de feiten aanlopen. Het aantal geboekte vrouwelijke artiesten is significant toegenomen en dit jaar hebben ze zelfs een all-female concept opgezet. Op eerste dag van EXIT zien we enkel vrouwen in de Dance Arena op het podium staan.

Er vinden verschillende openingsceremonies plaats op het festivalterrein. De MTS Dance Arena wordt geopend door sound alchemist Vylana Marcus. Het is een indrukwekkende en veelzijdig optreden. Van danseressen met vuur tot motiverende toespraken, maar alles met innerlijke heling en bevrijding als thema. Wanneer de openingsceremonie van Vylana klaar is kan het publiek zich echt klaarmaken voor de Dance Arena zoals we die kennen; draaitafels, stevige beats en de voetjes van de vloer.

Photo credits: Matija Borbelj

Youth Star Lanna debuteert in de Dance Arena

Als eerst zien we 3 Servische dj’s, Miju, Lanna en Tijana T. De 17-jarige Lanna is dit jaar de Youth Star van EXIT Festival en mag voor het eerst haar kunsten achter de knoppen van de Dance Arena laten zien. Het is overigens niet de eerste keer dat het wunderkind haar skills aan het EXIT-publiek toont. Al op 14-jarige leeftijd debuteerde de Servische op het festival. Toentertijd draaide ze op de AS FM-Stage. Nu, vier jaar later is het al haar 3e optreden op EXIT.

Het is een pittig tijdslot, aangezien ze tegelijkertijd geprogrammeerd staat met het onwijs populaire The Prodigy. Toch is de Dance Arena aardig gevuld en zit de sfeer er goed in op de dansvloer. De echte harde beukers blijven vooralsnog uit. Al is dat niet gek aangezien de meeste festivalgangers pas net gearriveerd zijn. Na Lanna volgen in de loop van de avond nog 4 vrouwelijke DJ’s.

Photo credits: Matija Borbelj

Volle bak bij Amelie Lens

Tijana T voert op het tempo op. Vuisten gaan sneller op en neer en het wordt duidelijk welke richting we opgaan. Wanneer Amelie Lens mag aantreden is het duidelijk dat zij de absolute headliner is van de Dance Arena. Elke plekje met iets van goed zicht op het podium is bezet. Wie vrij wil dansen zonder tegen diens buren aan te botsen is genoodzaakt een dansplekje aan de zijkant te zoeken. De EXIT Universe is compleet wanneer er verschillende opblaasbare aliens zich als crowdsurfers boven het publiek bevinden. Amelie Lens doet wat ze moet doen en het publiek danst enthousiast mee.

Om 4 uur ’s nachts mag Nina Kraviz aantreden. Dan nog in het pikkedonker, maar binnen de kortste keren laat de zon zich voorzichtig al zien. De bizarre drukte lijkt ook langzaam weg te trekken. Voor een deel van de festivalgangers lijkt het bedtijd, maar ondanks dat blijft de dansvloer goed gevuld. En ook nu wordt er nog flink gedanst. Wanneer de Russische dj tegen het eind van haar set aan ‘Bailando’ van Paradisio in de mix gooit lijkt het feest compleet. Deze zomerhit in combinatie met de zon, die inmiddels alweer hoog aan de hemel staat, maakt van iedere festivalganger die zich nog bij de Dance Arena bevindt een zonnestraaltje op de dansvloer.

Indira Paganotto, photo credits: Matija Borbelj

Nog even vol ertegenaan

Van 6 tot 8 maakt Indira Paganotto haar opwachting op het iconische EXIT-podium. Ze lijkt goed te begrijpen wat het publiek wil. Nog even vol gas de laatste twee uur en dat gebeurt ook. Alle festivalgangers dansen nog een laatste keer op volle kracht voor ze naar bed of naar de officiële afterparty gaan.

Al met al was het een fantastische nacht met een sterke line-up. Het all-female concept blijkt een groot succes. Vrouwen en de Dance Arena is een topcombinatie en het is wel duidelijk dat EXIT ook zonder piemels een fantastisch feest kan bouwen op dit podium. De optredens van Vylana, Lanna, Tijana T, Nina Kraviz en Indira Paganotto zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van EXIT Festival.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen