Nothing But Thieves: van voorprogramma naar headliner Lowlands 2023

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Nothing But Thieves heeft een volle agenda deze zomer. De Britse rockband gaat met een nieuwe plaat op zak de festivals af. Dit jaar staan ze als headliner geprogrammeerd op Lowlands 2023. Deze mijlpaal is een bekroning op de populariteit die de heren de afgelopen jaren in ons land hebben opgebouwd.

Nothing But Thieves is bezig aan een festivaltour die in het teken staat van de release van vierde album Dead Club City, dat in juni uitkwam. We kunnen het vijftal uit Essex nog gaan zien op onder andere Pukkelpop 2023 en Sziget 2023. Daar vinden we de band op het tweede podium, maar dat is op Lowlands 2023 wel anders. Op ’s lands populairste festival staat Nothing But Thieves namelijk helemaal bovenaan het affiche. Tijd dus voor een terugblik op de opmars van jonge indiebelofte tot headliner.

De begindagen

Conor Mason (zang), Joe Langridge-Brown (gitaar), Dom Craik (gitaar en keys), Phil Blake (bas) en James Price (drums) vormen Nothing But Thieves – verwijzend naar een quote van Voltaire – in 2012 in Southend-on-Sea. Een jaar later is de single ‘Itch’ van de allereerste EP al doorgedrongen tot de playlist van BBC Radio 1. Als in 2015 het titelloze debuutalbum uitkomt gaat het hard met de band. Met rock-knallers als ‘Ban All The Music’ en gevoelige ballads als ‘If I Get High’ trekt de plaat veel aandacht in alternatieve kringen. De sound valt vooral op door Conor’s krachtige hoge stem, die wordt vergeleken met 90’s-icoon Jeff Buckley.

De doorbraak

‘Trip Switch’ wordt de grootste hit van het eerste album en weet in Nederland zelfs kort in de Top 40 te belanden. Met dit succes op zak spelen de Britten aan de lopende band voorprogramma’s. In de Melkweg openen ze voor Gerard Way en Awolnation, in eigen land voor Twenty One Pilots en Arcade Fire. In 2016 staan ze ook met Muse drie avonden in de Ziggo Dome. Zo bouwt de band populariteit bij rock- en alternative-fans én proeven ze alvast aan de grote zalen.

Met het tweede album Broken Machine (2017) zet Nothing But Thieves hun meezingbare en mee-springbare altrock sound door. Eerste single ‘Amsterdam’ groeit live al snel uit tot een echte moshpit-kneiter. Nog meer goede zaken in het rock circuit dus, maar grote hit ‘Sorry’ zorgt ook voor een nieuw publiek in de mainstream. De melancholische indie-ballad brengt de band van 3FM naar SkyRadio.

NBT Nederland

Nothing But Thieves is vanaf het begin al een graag geziene gast in ons land. Nergens steeg de populariteit van de groep zo snel als in Nederland. De Thieves stalen het hart van het Nederlandse publiek waarschijnlijk toen ze in twee jaar tijd (2015-2016) maar liefst achttien keer bij ons optraden. Vervolgens vernoemen ze een van hun grootste hits naar onze hoofdstad en spelen ze in 2017 hun grootste show tot dan toe in AFAS Live.

Vorig jaar verkocht de band zélf de Ziggo Dome uit met de uitgestelde tour voor derde album Moral Panic. De ballad ‘Impossible’ van dat album wist bovendien de bovenste honderd van de Top 2000 te bereiken (#77). In 2024 staan er alweer twee Ziggo Domes op de planning. Maar het 41e Nothing But Thieves-concert op Nederlandse bodem wordt een headlineshow in de Alpha op Lowlands 2023. Op de grotere festivals in Engeland (zoals Reading Festival) is zo’n positie dit jaar nog niet aan de orde. Ook die mijlpaal mogen ze dus in Nederland vieren.

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Dead Club City

Eind vorig jaar bracht Conor Mason nog een solo-EP uit onder de naam Man-Made Sunshine. Maar dat betekent zeker niet dat Nothing But Thieves stil heeft gezeten. Dit voorjaar verschijnt ‘Welcome To The DCC’ als voorproefje van de vierde langspeler: Dead Club City. Het is een onvervalst conceptalbum over een grote exclusieve ledenclub. “Wat die club ook mag zijn, je bent erin of eruit“, vertelt bedenker van het concept Joe Langridge-Brown. “Er zijn een miljoen voorbeelden van zulke groepen en sociale cirkels, dus ik bedacht deze club als concept om dat allemaal aan op te hangen“.

Op Dead Club City zijn naast de gebruikelijke gitaren ook de synthesizers nadrukkelijker aanwezig. Er is meer invloed te horen uit moderne pop, maar ook uit het verleden. Zo herkennen we bijvoorbeeld vleugjes van Prince en Daft Punk. Maar vrees niet, de hardere riffs zijn zeker niet verdwenen! Met tweede single ‘Overcome’ is de volgende hit ook weer een feit. Het meeslepende nummer doet het momenteel goed in de hitlijsten en op de radio. Verder leuk om te weten: niemand minder dan De Staat-frontman Torre Florim is te horen op ‘Tomorrow Is Closed’.

Festivalshows 2023

Wat kunnen we verwachten van de festivalshows die Nothing But Thieves nog voor de boeg heeft? Kijkend naar de setlist op Electric Castle 2023 zien we dat Dead Club City met vier nummers al goed aan bod komt. Ook albums twee en drie zijn sterk vertegenwoordigd, maar fans van het oude werk moeten het enkel met ‘Trip Switch’ doen. De populairste ballads komen natuurlijk voorbij, maar verder lijkt de band vooral voor een energieke set te kiezen. Daarbij worden ook de rockers ‘Forever And Ever More’ en ‘Futureproof’ van de EP’s uit 2018 en 2021 niet vergeten. Begin deze zomer zagen we de mannen al vlammen op Rock Am Ring 2023. Alle seinen staan dus op groen voor een spetterende NBT-show in de Alpha vrijdagavond 18 augustus!

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.