De top tien beste optredens van Rock am Ring 2023

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

De 2023 editie van Rock am Ring zit er alweer op. Drie dagen vol gitaargeweld vlogen voorbij en wij nemen jullie mee door de tien beste optredens van dit jaar.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

1. Flogging Molly (vrijdag)

De Ierse folkpunkband Flogging Molly kreeg de eer om Rock am Ring 2023 te openen. Door te openen met hun grootste hit, ‘Drunken Lullabies,’ is de toon gelijk gezet. De band is hier gekomen om het publiek te vermaken en dat doen ze fantastisch. Er is geen seconde sprake van een publiek wat rustig aan wilt beginnen omdat ze nog het hele weekend moeten. Er wordt geklapt, gezwaaid en zelfs een hoop gedanst. De frontman, Dave King, is ook erg sympathiek en staat even stil bij het feit dat hij zo blij is om het tourend leven met zijn vrouw (backing vocals en diverse instrumenten) te kunnen delen. Een betere openingsact had het festival zich niet kunnen wensen.

Limp Bizkit
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

2. Limp Bizkit (vrijdag)

Love them or hate them, Limp Bizkit weet wat het is om een show neer te zetten. Of het nou gaat om het nieuwe uitbundige kapsel van Fred Durst of de ultieme f*ck it houding van de band, zij trekken zich van niemand wat aan. Zo kondigen ze op een gegeven moment een George Michael nummer aan. Het begin van ‘Faith’ wordt zoals verwacht ingezet, maar dan zegt Durst “no, the other one” om vervolgens twee minuten lang ‘Careless Whisper’ vanaf een bandje te laten spelen. Als dan vervolgens toch weer ‘Faith’ wordt ingezet, gaat het publiek helemaal los. Met verder alleen maar keiharde knallers en een hoop referenties aan Woodstock ’99 staan er maar weinig voetjes op de grond tijdens deze set.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

3. Foo Fighters (vrijdag)

Het zal de organisatie van Rock am Ring een pak geld hebben gekost, maar de Foo Fighters zijn speciaal voor deze show (en Rock im Park) naar Europa gekomen. Dat betaalt zich uit, want het voelt een stuk drukker op deze dag dan de andere dagen. Met een fantastisch repertoire aan hits vermaken de Foo’s het publiek van begin tot eind. Er wordt ook stilgestaan bij de introductie van de nieuwe drummer, Josh Freese, die het de hele avond voortreffelijk doet en zelfs een nieuwe stijl toepast. Zanger Dave Grohl zingt een prachtig duet met zijn dochter, Violet, en uiteraard wordt er stilgestaan bij het overlijden van drummer Taylor Hawkins. Een uitgebreid verslag kan je hier lezen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

4. Bury Tomorrow (zaterdag)

Waar we op de eerste dag nog maar weinig pyro zagen, bracht de Britse metalcore band Bury Tomorrow daar aan het begin van de zaterdag al snel verandering in. De band begint letterlijk vlammend aan de set door vroeg ‘Black Flame’ in te zetten. Hierna spelen ze een erg strakke set, met als hoogtepunt het nummer ‘Choke’. De toeschouwers headbangen en moshen erop los en het enige smetje is eigenlijk dat deze show maar 35 minuten duurt. Daardoor is het energie niveau wel constant hoog en zakt het nooit in.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

5. Nothing But Thieves (zaterdag)

De populariteit van deze band is in Nederland al jaren aan het groeien (tegenwoordig een Ziggo Dome band), maar hoe zit dat in Duitsland? Zij krijgen hier een bescheiden plek als tweede op de mainstage. Het begin is qua geluid nog een beetje stroef bij ‘Welcome to the DCC’ (vrijdag waren hier ook meerdere problemen mee bij bands), maar eigenlijk wordt deze set alleen maar beter en beter. Er ontstaan moshpits tijdens het energieke nummer ‘I Was Just a Kid’, hierna is er een emotioneel moment bij ‘Impossible’ en met ‘Amsterdam’ eindigt de band met een hit van formaat. Deze veelzijdigheid van de band bewijst maar weer eens waarom zij een hoge(re) plek op affiches, zoals ze die krijgen op bijvoorbeeld Lowlands 2023, verdienen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

6. Halestorm (zaterdag)

Halestorm is vernoemd naar de broer en zus combinatie met de achternaam Hale. Zangeres Lzzy en drummer Arejay zijn dan ook de hoogtepunten van deze Amerikaans rockband. Vooral de rauwe stem van Lzzy kan betoverend werken, zoals direct bij opener ‘I Miss the Misery’. Haar uithalen zijn messcherp op de hits ‘Love Bites (So Do I)’ en ‘I Get Off’ die gelijk daarna volgen. Zij is de hele set uitmuntend bij stem en beweegt als een ware rockster ook gitaarspelend over het podium. De spotlight gaat ook kort over naar haar broer, die een drum solo met belachelijke grote drumsticks speelt als een van de hoogtepunten van de set. Geen wonder dat deze band het dus schopt tot één van de tien beste optredens op Rock am Ring 2023.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

7. Evanescence (zaterdag)

The special late night act op de zaterdag was toegediend aan Evanescence. De formatie geleid door Amy Lee maakt gretig gebruik van het feit dat het al helemaal donker is aan het begin van hun set. Zo geven ze een indrukwekkende lichtshow af die veel toevoegt aan de set. Amy Lee was vandaag ook erg goed bij stem, wat bij de laatste passage in de Ziggo Dome vanwege ziekte niet zo was. Nummers zoals ‘Call me When You’re Sober’ en ‘Lithium’ klinken fantastisch met de combinatie van haar stem en piano werk. Er is ook ruimte voor meer pit in nummers zoals ‘Going Under’ en afsluiter ‘Bring Me to Life’, waar Jacoby Shaddix van Papa Roach de mannelijke vocals op zich neemt. Daarvoor was het publiek al meegesleept met het prachtige ‘My Immortal’.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

8. Sum 41 (zondag)

Pas geleden kwam het nieuws naar buiten dat Sum 41 ermee gaat stoppen. Daardoor kon het wel eens de laatste keer zijn dat de band de mainstage van het festival zou betreden. Zo stond het al goed vol aan het begin van de middag. Opener ‘Motivation’ werd direct goed ontvangen en de bijna ’thrash-metal’ outro die ze live spelen bij het nummer zorgde al gelijk voor de eerste moshpits. Zanger Deryck Whibley bewijst daarna maar weer eens dat hij een erg goede frontman is, die het publiek heel makkelijk weet te activeren. De meezingers ‘Fat Lip’ en ‘Still Waiting’ zijn de perfecte afsluiters van de set. Baal je nou dat je deze band nu niet hebt gezien op Rock am Ring 2023? Niet getreurd, want zij hebben beloofd terug te komen als onderdeel van hun afscheidstour zodra het nieuwe album af is.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

9. Bullet for My Valentine (zondag)

Deze band stond eerst niet op het affiche, maar door een late afzegging van Five Finger Death Punch mocht Bullet For My Valentine invallen. De formatie uit Wales stond vorig jaar ook nog op het festival, maar dat lijkt het publiek niet te boeien. Er wordt luidkeels meegezongen op de nummers ‘4 Words (to Choke Upon)’, ‘Don’t Need You’ en ‘Tears Don’t Fall’. De waanzinnige intro van ‘Your Betrayal’ is ook een van de grote hoogtepunten. De combinatie tussen de vocals en screams van zowel Matt Tuck als Jamie Mathias lijkt beter dan ooit te werken. Ook nam de band indrukwekkend veel pyro vlammen mee voor het visuele gedeelte van hun nachtelijke set. Staat de band volgend jaar voor het derde jaar op rij op het affiche? Het antwoord lijkt nee, want ze hebben beloofd pas terug te komen met nieuw materiaal.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

10. Bring Me the Horizon (zondag)

De allerlaatste band van het weekend heet Bring Me the Horizon. Er wordt op een spectaculair groot podium afgetrapt met de nieuwe single ‘AmEN!’ die pas net uit is – een gewaagde keuze. Verder wordt er vooral veel geleund op de goed ontvangen EP Post Human: Survival Horror. Voor de fans van het oudere werk worden de nummers ‘Shadow Moses’ en afsluiter ‘Can You Feel My Heart?’ gespeeld. Courtney LaPlante van Spiritbox maakt ook een gastoptreden op twee nummers. Wat vooral tegenwoordig opvalt is de balans in de setlist tussen heavy en pop, iets wat de band fantastisch voor elkaar krijgt. Dit, samen met de uitstraling en stem van Oli Sykes die hem zo populair maken, zorgt er voor dat deze band terecht een van de headliners van de toekomst is.

Wat vond jij van Rock am Ring 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Rock am Ring 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Rock am Ring Logo

Rock am Ring 2023

Locatie
Duitsland
Duitsland
Datum 2-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.