Parel op de Poster: M83 op Sziget 2023

M83
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In Parels op de Poster laten we je kennismaken met artiesten die je wellicht niet op je radar hebt, maar zeker eens moet checken. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van middelgrote en kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: M83 op Sziget 2023!

Naast Sziget, kun je de Franse band deze zomer ook bewonderen op Lowlands 2023 en Pukkelpop 2023. Wie zijn ze, en van welke hits kun je ze kennen?

Waar het begon

M83 is een Franse elektronische band onder leiding van Anthony Gonzalez. Sinds de oprichting bracht de band negen albums uit, waarvan Hurry Up, We’re Dreaming (2011) veruit de meest bekende en gewaardeerde plaat is. Hierop zijn kneiters van tracks als ‘Midnight City’, ‘Reunion’ en ‘Wait’ te vinden.

‘Midnight City’ is dan ook allereerste hit voor de band. Frontman Gonzalez schreef het nummer in slechts drie uur na het roken van een ‘spliff’. Een ‘happy mistake’ zoals hij hetzelf omschrijft. Het snelst geschreven nummer in zijn oeuvre, blijkt het populairste nummer en zorgt op de weide voor een ultiem festivalgevoel. Met de handen in de lucht, laten we ons meevoeren: “Waiting in a car, waiting for the right time…”

Stilte voor de storm

Daarna is het een tijdje stil. Het zevende album Junk (2016) komt namelijk meer dan vijf jaar later uit. De plaat telt vijftien nummers en is opgenomen zonder toetsenist Morgan Kibby. Hij verliet de band net voor de opnames. In een interview liet Gonzales destijds weten dat de inspiratie voor het album is berust op ouderwetse televisieshows uit de jaren 70 en 80. Op het album verschijnen ook gastzangers als Susanne Sundfør, Steve Vai en Mai Lan.

Aan de fantasie overlaten

Afgelopen maart kwam M83 met het negende album, genaamd Fantasy. Het bevat dertien nummers en doet een beetje denken aan de eerste albums. Er zitten geen uitschieters tussen, maar het album stelt ook zeker niet teleur. Volgens Gonzales was het eerdere album Junk te beladen – daarom moest dit album speelser en luchtiger worden. Met nummers als ‘Amnesia’ en ‘Earth To Sea’ is dat ook zeker gelukt.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.