Startersgids: alles wat je moet weten voor je eerste keer Tomorrowland

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

Het is eind juli en dat betekent dat de voetjes alweer bijna van de vloer mogen op één van de grootste dance-evenementen ter wereld: Tomorrowland 2023 staat voor de deur! Twee weekenden wordt er in het Belgische Boom gefeest op een van de meest luxe festivals ter wereld. Wordt dit jouw vuurdoop? Wij geven je handige tips voor je eerste bezoek aan Tomorrowland.

Het zijn voor festivalgangers die van elektronische muziek houden elk jaar weer weekenden om nooit te vergeten. Met de grootste namen uit de dj-scene gecombineerd met ongekende luxe is Tomorrowland uniek in zijn soort. Ook dit jaar is het rijtje grote artiesten weer erg lang: Tiësto, Martin Garrix en Nina Kraviz is maar een greep uit alle namen die er op Tomorrowland 2023 te zien zijn. Ga jij voor het eerst naar dit mooie festival? Wees voorbereid met deze Festileaks Startersgids (met tips van ervaringsdeskundigen!).

Global Journey - Tomorrowland 2022 - Brussels Airlines
Global Journey | Photo credits: Tomorrowland

Ticket en Add-ons

Een van de belangrijkste dingen voor je bezoek aan Tomorrowland is het activeren van het festivalbandje dat je hebt ontvangen. Zonder dit te activeren (en mee te nemen) wordt het een lastig verhaal. Festivalgangers die voor het eerst naar Tomorrowland gaan zullen het meest verrast worden door de luxe die Tomorrowland aanbiedt. Naast het reguliere ticket kun je bijvoorbeeld je campingverblijf luxer maken door speciale plekken te kopen of alvast koud bier te bestellen, welke je tijdens het opzetten van je tent kunt nuttigen (let op: dit kun je alleen op donderdag ophalen op de camping). Daarnaast kun je op het terrein ook lockers huren en een plekje bij een van de restaurants boeken voor een ware “food experience”. We kunnen eindeloos doorgaan met de opties: van georganiseerde detoxdagen en België-reizen tot Europa roadtrips. Alle beschikbare add-ons vind je terug op deze pagina.

Tot slot is het belangrijk om je trip naar Tomorrowland goed te plannen. Ook hiervoor biedt het festival namelijk enorm veel add-on packages aan. Met tientallen verschillende reispakketen van busreizen tot vliegreizen is het belangrijk om je route goed uit te stippelen.

Let op: voor de ticketverkoop van tickets en add-ons moet je er op tijd bij zijn. Tips hoe je aan tickets geraakt? Klik dan hier.

Library Stage - Book of wisdom - Tomorrowland 2022
Photo credits: Tomorrowland

Openingstijden terrein

In vergelijking met andere festivals zijn de openingstijden van het festivalterrein een punt van aandacht. Voor beide weekenden geldt namelijk dat je na 22:00 (en op zondag na 21:00) het terrein niet meer kunt betreden. Hou hier rekening mee als je nog even een trui gaat halen op de camping. Doordat het best een stukje lopen is van de camping naar het festivalterrein, is het aan te raden om al een extra trui mee te nemen en eventueel een kluisje te huren. Daarnaast zijn de volledige openingstijden hieronder te zien:

  • Vrijdag: 12:00 – 01:00, check-in tot 22:00
  • Zaterdag 12:00 – 01:00, check-in tot 22:00
  • Zondag 12:00 – 00:00, check-in tot 21:00
    Extra informatie over de openingstijden vind je hier.
Tomorrowland 2022 W3 - publiek sfeer
Photo credits: Fille Roelants Photography | Tomorrowland

Munteenheid

Het betaalsysteem op Tomorrowland is ook iets om even alert op te zijn. De enige manier om eten en drinken op het terrein te kopen is met “Pearls”. Deze virtuele munteenheid kun je op je bandje opwaarderen. Als je dit online doet krijg je automatisch een refund van je overgebleven Pearls. Online opwaarderen kan met VISA, Mastercard, Bankcontact en iDeal. Een Pearl kost in 2023 ongeveer €1,74 (€20,- is 11,5 Pearls). Als ten minste voor €100,- Pearls voor de deadline* opwaardeert krijg je 2 “Bonus Pearls” (ter waarde van 1 biertje) gratis.
*(deadline 2023 weekend 1: 19 juli, deadline 2023 weekend 2: 26 juli)

Waanzinnig terrein vol verrassingen

Tomorrowland is meer dan alleen de line-up! Plan je dagen dan ook niet vol met alleen maar optredens. Op het terrein zou je zonder geplande route op het blokkenschema ook al een super leuke tijd hebben. Zo heb je bij de tot in detail uitgewerkte Mainstage – bekend van alle optredens van de grote artiesten – met futuristische elementen en fonteinen ook een restaurant en handgemaakte mozaïeken trap. Daarnaast zijn er op het terrein geheime en exclusieve plekken met verrassingsoptredens en heeft het festival elk jaar nieuwe stages, zoals de Core stage die in 2022 werd geïntroduceerd. Zoals eerder gezegd kenmerkt Tomorrowland zich door de ongeëvenaarde luxe op en rondom het terrein. Zo zijn er ook geurinstallaties over het hele terrein waardoor het overal lekker ruikt! In ons artikel over verrassingen en vertier op Tomorrowland 2022 lees je meer!

Wil je alvast goed voorbereid naar Tomorrowland gaan? Bestudeer de plattegrond van het festivals dan alvast goed, zo raak je nooit de weg kwijt!

“The people of Tomorrow are the ambassadors for a better world”, Tomorrowland Foundation

People of Tomorrow: acties en initiatieven

Voordat je naar Boom in België trekt voor een van de mooiste weekenden van je leven is het goed te beseffen dat Tomorrowland veel meer is dan een sprookjeswereld waar de beste dj’s ter wereld samenkomen. De organisatie zet zich actief in voor duurzaamheid, zo recyclet het festival bijvoorbeeld podia. Daarnaast draagt de organisatie ook een steentje bij aan de wereld. Met de Tomorrowland Foundation steunt de organisatie bijvoorbeeld non-profit organisaties die zich inzetten voor kwetsbare kinderen. Voorbeelden van projecten zijn muziek- en kunstscholen die al in meer dan 34 landen gebouwd zijn.

Tomorrowland 2022 - W3 - EASY TENT camping
Photo credits: Tomorrowland

Campings en voorzieningen

Een plekje op de camping zit niet standaard bij je ticket inbegrepen, zoals op veel andere festivals wel het geval is. Je moet een apart ticket kopen tijdens de ticketsale. Er zijn verschillende campings op Tomorrowland. De grootste camping is Dreamville, welke van ontzettend veel voorzieningen is voorzien. Hierdoor lijkt de camping eerder een compleet dorp en voelt het niet alsof je op een festivalcamping staat. Je vindt hier bijvoorbeeld een supermarkt, hair-/make-up studio, bakker en zelfs een juwelier! Helaas is het een behoorlijk eind lopen van de camping naar het terrein. Vanaf de ingang van de camping naar de ingang van het festivalterrein ben je gemakkelijk 30 minuten onderweg – afhankelijk van je plekje op de camping.

De campings openen op donderdag om 11:00. Om een goede plek te scoren is het slim om ruim op tijd te arriveren. Trek een biertje open in de rij en de tijd vliegt voorbij! Een karretje om je spullen te vervoeren is overigens ook erg handig, over de hele camping liggen namelijk houten vlonders. Voor 12:00 op maandag moet je uitgecheckt zijn op de camping. Meer informatie over de ticketverkoop van de camping-plekken vind je hier.

Tomorrowland 2022 W3 - publiek sfeer
Photo credits: Tomorrowland

Outfits

Wie gaat zoeken naar foto’s van Tomorrowland komt al snel de meeste kleurrijke en extraverte outfits tegen. Zo is het ook echt op het festival: niets is te gek qua outfit, glitters en make-up. Haal je gekste rave-pakje uit de kast, laat je van je mooiste kant zien en shine ermee in Boom! Hou er wel rekening mee dat het Belgische zomerweer wispelturig kan zijn. Raak vooral niet onderkoeld door het dragen van te weinig kleding, een Festileaks-trui komt bijvoorbeeld goed van pas 😉.

Tomorrowland is ook een ontzettend internationaal festival. Bij live-opnames van het festival zijn ze niet te missen: vlaggen van landen. Vertegenwoordig je (geboorte)land en neem een vlag mee en wie weet kun je jezelf spotten in de aftermovie. Je kunt ook een custom-made Tomorrowland vlag bestellen om de liefde voor de sprookjeswereld uit te dragen.

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2019

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2019
Tickets Niet meer beschikbaar.