Van hiphop koning tot kunstenaar, Kendrick Lamar op Rolling Loud Rotterdam 2023

Op vrijdagavond om 21.15 wacht het publiek van Rolling Loud Rotterdam op hiphop royalty Kendrick Lamar. Het wordt een onverwachts kwetsbaar optreden waar Kendrick afstapt van zijn rol als ‘savior’.

Een oude bekende van iedereen die is opgegroeid met het album Good Kid M.A.A.D. City. Maar de rapper Kendrick Lamar is niet meer wie hij was. Hij speelt dit spel al langer. Inmiddels is zijn vaderrol verder gegroeid dan alleen voor zijn fans, en dat is te horen in zijn nieuwe muziek.

Kendrick transformeert tot kunstenaar op Rolling Loud Rotterdam

Het is een interessante verschijning, Kendrick komt stilletjes het podium van Rolling Loud Rotterdam op lopen. De hiphop koning is van klein statuur, draagt een grote oranje broek en heeft zijn handen in zijn zakken. Hij lijkt zich bewust te zijn van zijn invloed en de verwachtingen van het publiek. Op het podium hangt een groot doek van de Afro-Amerikaanse kunstenaar Henry Taylor. Om hem heen dansen vijf mannen een intrigerende niet-choreografie, die perfect aansluit bij het optreden. Het grootste deel van zijn show staat Kendrick alleen, op zijn gemak, voor een verwelkomend publiek.

Mr. Morale & The Big Steppers

Kendrick heeft zich altijd opgeworpen als een ‘good kid’ tussen de andere rappers. Hij vond zijn thuis in zijn geloofsovertuiging. De Amerikaanse rapper zette de kroon op zijn hoofd en accepteerde in eerdere albums zijn rol als ‘redder’.

In zijn nieuwste album ontbreekt dit wereldbeeld. Het album is gevormd door een nieuwe denker, Eckhart Tolle. In elke track op Mr. Morale & The Big Steppers staat het gedachtegoed van deze spirituele leider centraal. Kendrick doet een oproep om generationele trauma’s te doorbreken door verantwoordelijkheid te nemen en in te zien dat de wereld niet zwart-wit is. Het is een eerlijk album, waarin de rapper toegeeft verre van perfect te zijn. Waar Kendrick eerst het publiek liet gissen naar zijn waarheden en ervaringen, legt hij ze nu compleet bloot.

Kendrick als dirigent op Rolling Loud Rotterdam 2023

Kendrick laat het publiek zijn best doen tijdens zijn meest bekende nummers. ‘HUMBLE’ en ‘alright’ worden vooral door de menigte op Rolling Loud vertolkt terwijl Kendrick staat te luisteren. Daarnaast is de woordenkunstenaar vlijmscherp, alles wordt live gerapt.

Het is duidelijk dat Kendricks nieuwe nummers in contrast staan met zijn oude werk. Ook dat merk je als publiek, het lijkt alsof Kendrick zich het meest thuis voelt in de nummers van Mr. Morale & The Big Steppers. Tijdens zijn ‘count me out’ performance rapt hij over hoe hij van zichzelf is gaan houden en zichzelf heeft vergeven. Hij buigt naar het publiek en zijn dansers gaan mee in de beweging in wat voelt als een overgave.  Het maakt een koning kwetsbaar, zijn schild zakt en het publiek kan hem nu echt zien. Door de schemering heen staat een eerlijke artiest tijdens een ontwapenend optreden.

Rolling Loud Rotterdam Logo

Rolling Loud Rotterdam 2023

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 30 juni - 1 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.