Florence + The Machine is de Grote Verbinder op Sziget 2023

Foto: Sziget 2023

De zon was al een paar uur onder op het festival, maar met Florence + The Machine was er op de openingsdag van Sziget 2023 toch een stralende lichtbron aanwezig. Haar vocale performance is vanavond niet altijd top, maar na anderhalf uur vol bezweringen en rituelen is het vooral de verbindende boodschap die blijft hangen.

Op het eerste gezicht heeft het podium van Florence + The Machine wat weg van de Droomvlucht. In het midden staat een metershoge constructie van kastelen en kaarsen: Florence haar altaar van vanavond. Gehuld in witte doeken en paars licht betreedt de 36-jarige Brit het podium. Voeten uiteraard bloot en met een prachtig afstekende roze jurk die vanaf begin tot eind alle kanten op zwiert.

Hogere sferen

De show begint met weinig poespas, maar na twee tracks is het duidelijk wat voor optreden dit gaat worden. Dan besluit de zangeres het podium af te lopen en de zee met Szitizens in te duiken. Florence zoekt in de mensenmenigte constant verbinding met haar publiek, een ritueel dat ze gedurende de show nog vaak zou herhalen.

Ze zoent een fan, krijgt een biertje over zich heen van een ander en houdt constant ieders handen vast. Op een bepaald punt houdt ze tientallen seconden lang iemands hoofd in haar hand en zingt zonder oogcontact te verliezen een intense serenade. De boodschap: Florence is hier om ons te verlichten, om ons betere mensen te laten worden, en om de katalysator te zijn die ons helpt samen in hogere sferen te komen.

Uithalen ontbreken

Maar naast alle theater is er ook nog ruimte voor veel muziek. De show staat vanavond in het teken van Dance Fever, het vorig jaar uitgebrachte album. Florence liet zich inspireren door moderne dans en wilde met de tracks een kleurrijke belevenis cre√ęren.

Hoewel het album goede kritieken kreeg, leverde het nauwelijks echt grote radio- of streaminghits op. Dat is live te merken. De eerste drie kwartier bestaat vooral uit werk van de afgelopen twee platen, en krijgt het publiek maar moeilijk in beweging. Als daarna alle hits alsnog worden ingezet, komt de power er gelukkig in, hoewel opvalt dat veel van de grote kenmerkende vocale uithalen vanavond uitblijven.

Bij tracks als ‘Ship To Wreck’ en ook ‘You’ve Got The Love’ zingt Florence weinig zelf en valt in plaats daarvan terug op backing vocalisten en het meezingende publiek als collectief. Daar komt ze weliswaar mee weg, en het past in de verbindende we-doen-hier-alles-samen vibe van deze performance. Maar toch is het ietwat jammer, gezien het juist die krachtige stem en bombastische uithalen waren die eerder live veel indruk maakten. Het zal wellicht de vermoeidheid zijn, nu de Dance Fever tour loopt na ruim een jaar op z’n eind loopt.

‘You’ve Got the Love’ verenigt het publiek op Sziget 2023

Set-hoogtepunten volgen vooral bij de larger than life meeschreeuwanthems. Verbindender dan dat krijg je het niet, beseft ook Florence. En dus haalt ze alles uit die momenten. Bijvoorbeeld bij ‘You’ve Got The Love’, waarbij wordt opgeroepen om iedereen om je heen te knuffelen en te vertellen dat je van ze houdt.

Of bij ‘Dog Days Are Over’, waarbij alle telefoons moeten worden opgeborgen. Florence wil dat we in het moment leven, bevrijd van alle schermen en met volle aandacht voor elkaar en voor de liefde. Het is soms wat veel allemaal, maar het werkt wel: op een enkeling na staat het hele voltallige publiek met twee handen vrij te dansen op de grootste hit van Florence + The Machine.

Aan het einde van haar set spreekt ze haar dankbaarheid uit, en haar wens dat iedereen die Sziget bezoekt deze week nader tot elkaar zal komen. Soms was de show misschien wat zweverig, maar tegelijkertijd past het goed bij de boodschappen die hier op The Island of Freedom overal worden verkondigd en waar het festival voor wil staan. De toon is gezet voor een week vol verbinding, vreemden ontmoeten, liefde vinden en delen. En laten we eerlijk zijn, daar kun je toch maar moeilijk kritisch op zijn.

Volgend weekend staan Florence + The Machine op Lowlands 2023.

Wat vind jij van Sziget 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Sziget 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorie√ęn van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.